Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Szabó Simon volt a Moszkva térben a nagypofájú Rojál, aki nem tudta, hogy "ki a csöcs az a Nagy Imre", a Zuhanórepülésben mackónadrágban lúzerkedett, a Papírrepülőkben gyönyörűen ette a grillcsirkét, a pesti éjszakában pedig DJ Sim néven borítja a lakossági dárét. Szórakozott professzort vagy negyvenéves szüzet nem játszatnánk vele, de ha hiteles suttyó kell a filmbe, csak őt szabad hívni. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#19 - Szabó Simon

Született: 1979. szeptember 29.

Ő lehetne a magyar... Vincent Cassel.

Hol figyeltünk fel rá: Természetesen mi is a Moszkva tér-ben figyeltünk fel rá, mint mindenki más. Ez nem túl izgalmas, inkább futassunk meg egy ennél fontosabb kérdést a Szabó Simon-tisztelők körében:

Miért Szabó Simon a legnagyobb király?

Mert egy öblös hangú benga állat, és közben meg egyáltalán nem félelmetes, hanem éppen ellenkezőleg, iszonyatosan édes úgy, hogy egyáltalán nem ciki. Cimbalmot szállít, DJ-zik, és kábé önerőből filmet-reklámot rendez, színészkedik, szóval azt csinálja amihez épp kedve van, és ezt tökre irigylem is tőle. (Libor Anita)

Mert zebránál, gyalogosoknak megállva nem késlekedik 31 éves zöldséges halálosztó Mercijéből 1000 forintos vasedényes machetével kiintegetve rendre inteni a mögötte dudával türelmetlenkedőt. (Valami Hektor)

Mert annak ellenére, hogy majdnem mindig rosszarcú szerepei vannak, mégis szívesen lennék a legjobb barátja. (Fogarasi Zsuzsi)

Mert nem láttam a filmjét, nem ismerem, mégis tudok róla kulturális társalgás keretein belül beszélgetni más emberekkel, három mondat erejéig. Meg azért mert ő rendezte a Speak-videót, és nem szégyelli, de nem is próbálja jófej benyomását kelteni utólag emiatt. (Puskár Krisztián)

Mert imádnivalóan beszél, és mert első ránézésre azt hinnéd, hogy tök nagy tahó, meg hogy mindenkinek beszólogat, közben meg kedves és egyáltalán nem játssza meg magát. És csak szeretni lehet, amiket csinál, meg lehet érte rajongani, anélkül, hogy miután megismered eltűnne a varázs, sőt! (Kelecsényi Vera)


Szabó Simon örökös helyet foglal el a legjobb pasik ötös listáján és nem nagyon tud olyat csinálni, ami ne tetszene nekem - még az 56 csepp vér-ben is bírtam. Egy igazi self made man, hiteles minden helyzetben, még a Kész átverés show-ban is az volt. Nagyon szeretem benne, hogy olyan nagy, hogy kemény és mégis látszik, hatalmas szíve van és a hangját is imádom. Irigylem, hogy a magyar fimnek már van egy ilyen tehetsége, bezzeg a magyar írók között nem találni ilyen karakteres fiatal művészt. Szeretném, ha Simon legközelebb könyvet írna. (Szekeres Dóra)

Simmmi simmmi jeee simmmi jeee simmmi jóóóó. Ő a legjobb magyar (krumplis) Royale Cheeese. Felvidít, szórakoztat, inspirál és közben halálosan komoly is. (Sanyi)

+ + +

- Miket csináltál eddig?

- 1994-ben jártam nyolcadikba Körmenden, de el kellett menekülnöm onnan. A családi megegyezés szerint csak akkor jöhettem fel Pestre, ha van miért feljönnöm. A haverjaim unszolására elmentem az Operettszínházba a Valahol Európában című musical válogatására, amibe éppen gyerekszereplőket kerestek. Oda beválasztottak, és onnantól kezdve előbb kisebb színházi gyerekszerepeket kaptam, aztán 18-20 évesen már jöttek ilyen apróbb kóristaszerepek, rockszínházas musicalek, a ferencvárosi szabadtéri/nyári játékokon, a szegedi szabadtéri színpadon, az Operettszínházban, ilyesmi.


1998 nyarán mentem el az első reklámfilm-válogatásra, és akkor kaptam azt a szerepet a Sziget-reklámban. "Leviszem a szemetet, egy hét múlva jövök", ez volt a duma, és hosszú hajam volt, meg kígyóbőr gatyát raktak rám. Akkor szembesültem először azzal, hogy ez mivel jár, mert utána hónapokig az utcán a taxisok meg a buszsofőrök kiszóltak az ablakon, hogy "hö, egy hét múlva leviszem a szemetet, höhö" és akkor így röhögtek.

Utána először statisztaszerepekre járkáltunk a haverokkal, hogy hátha kiválasztanak minket, volt egy-két reklám, meg pár amerikai film, és az egyik amcsi filmben kiválasztottak egy kisebb epizódszerepre. Az volt a címe, hogy Au Pair, és abban voltam a tetovált punk. Volt két jelenetem kábé, de nagyon megtetszett. Szerepeltem a Szomszédok egyik utolsó epizódjában, mint Guszti a kosaras, és akkor törött lábbal Taki bácsi hazavitt a piros Ladával. Az szépemlékű.

1999-2000 nyarán volt egy kevésbé sikeres tévésorozat, az Első generáció, amiben szintén játszottam egy Kalasnyikov nevű ukrán DJ-t, az is elég vicces volt. De azt átfedte már akkor a Moszkva tér forgatása, amire szintén válogatás útján kerültem be, sehova nem hívtak, semmilyen ismeretségem nem volt. A válogatáson Török Feri kiszúrt engem és Csatlós Vilit, akivel már ismertük egymást a Valahol Európában-ból. És akkor ott együtt hoztuk a formát.


A Moszkva tér után már nem nagyon kellett válogatásokra járni, de hát olyan kurva nagy szerepem nem is volt semmiben azóta. Kisebb epizódszerepek, mint például a Zuhanórepülés-ben az a tréningruhás heroinista tahó, meg egy-két reklámba már úgy hívtak, hogy a rendező rám gondolt. 2008 őszén forgattuk le a Papírrepülők című első saját nagyjátékfilmünket, abban én osztottam magamra az egyik szerepet, Tesót. Aztán jöttek szép sorjában, és igazából ez a nyár volt a legmelósabb színészi szempontból. Groó Diana is hívott egy filmjébe, Jancsó Miki bácsi filmjében forgattam nyolc napot, meg most Fonyó Gergő hívott egy tévéfilmbe, illetve Koltai Róbert ebbe a Magic Boys-ba, de azzal egyelőre nem tudom, mi van, mert csöndben vannak, pedig jövő héten már kéne forgatni.

Közben még volt egy kis alternatív színház, például a TÁP Színházban már 98 óta játszom, a Pont Műhely néhány előadásában is szerepeltem, és most van egy-két felolvasószínház.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Groó Diána Vespá-ja nem tudom, mikor készül el, jön majd Jancsó Miklóstól az Oda az igazság, most voltam egy válogatáson Goda Krisztánál, de ő nemrég szült, úgyhogy az leghamarabb csak tavasszal indulhat. A színészetet egyébként sosem erőltettem, sose mentem oda rendezőkhöz, hogy hadd játsszak. Inkább a rendezésben szeretnék nyomulni. Pont most jön majd egy olyan időszak, hogy külföldi fesztiválokra fogunk járni a Papírrepülők-kel. Meghívtak minket Brazíliába meg Stockholmba, meg jó pár helyre még, van, ahol versenybe is. Most inkább ezzel szeretnék foglalkozni, de a színészet is tök jó, szeretem csinálni nagyon, és úgy érzem, hogy azért olyan sok hozzám hasonló karakter nincs a magyar filmben. Ezt lehet, hogy rosszul érzem, de így érzem. Ilyen nagydarab, kopasz, buflák csávót nem nagyon tudnék mondani a színészek közül.


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Hát büfögni biztos, hogy én tudom a legnagyobbat. Minden esetben, amikor valami szerepet kapok, akkor egy ilyen bunkó, agresszív figuráról van szó. Úgy látszik, ebben vagyok hiteles, ezt tudom a legjobban hozni.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Valószínűleg a Moszkva tér-ből mutatnék pár jelenetet, meg a Papírrepülők-ből.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Az egyik már teljesült, mert Jancsó Miklósra voltam nagyon kíváncsi. Tök mindegy, hogy csomóan szidják, akkor is egy élő legendáról beszélünk. Szívesen dolgoznék újra Török Ferivel, mert vele nagyon jó volt, és még Mundruczó Kornéllal, mert arra is kíváncsi vagyok, hogy ő hogy melózik.


- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Csatlós Vilmost már említettem, aki a Moszva tér-ben a Kigler volt, és az említésre méltó filmjeimben is mindig szerepelt. Szerintem ő egy kibaszott jó karakter, és egyáltalán nem is tudnak róla a szakmában. A lányok közül Törőcsik Franciskát mondanám, aki Horváth Lili Napszúrás című kisfilmjében volt a főszereplő. Szép is és nagyon komoly jelenléte van szerintem. Na tessék, ha Horváth Lili csinálna egy nagyjátékfilmet, abban nagyon szívesen szerepelnék. Az előbb nem jutott eszembe, de ő nagyon tehetséges és ügyes.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Láttam azt a vámpírfilmet (Engedj be!), láttam a Becstelen brigantyk-at, ami meglepő módon tetszett, pedig nem szeretem Tarantinót. Sosem értettem a körülötte lévő nagy rajongást, viszont ez a Becstelen brigantyk nagyon tetszik, nem tudom megmondani miért, el kéne rajta gondolkoznom. Nagyon szeretem a hülye filmeket is, láttam egy nagyon rossz 3D-s horrorfilmet (Végső állomás) is a moziban. Az kurvajó volt, mert egy ötforintos szar története van, viszont a véres jelenetek annyira jól meg vannak csinálva... Tényleg, amikor a csajt bekapják a mozgólépcső fogaskerekei és a mellei ott forgolódnak meg kifröccsen a vér.


- Láttál valami jó darabot mostanában?

- A Puszta formalitás az AKKU-ban. Lementél, és egy rohadt nagy pincében vasbeton oszlopok között játszódott az egész. Érdekes volt, hogy folyamatosan benne vannak a nézők a térben, és folyamatosan menni-jönni kell, hogy lássad a jeleneteket, mert a színészek is jönnek-mennek.

- Mi a véleményed Vincent Casselről?

- Nem tudom, mennyi közöm van hozzá, de ha ti mondjátok... biztos jobban láttok engem kívülről, de hát nagyon komoly filmekben játszott az a srác. Ha valami közös lehet bennünk, akkor az kábé annyi, hogy láttam róla régi felvételeket és ő is az utcáról hozta, amit hozott. A gyűlölet alapfilm, gondolom nektek is. És ő ügyesen továbblépett utána: elkezdte valahogy és szépen kinőtte magát, nem ragadt benne abban a karakterben.