Mészáros Béla: Az érdekel, hogy tudjak jókat játszani

Vágólapra másolva!
Alig több mint egy éve emeltünk szót amiatt, hogy sokkal több Mészáros Béla kellene a magyar filmekbe, erre múlt héten befutott a Poligamy, amelyben nem más, mint Mészáros Béla játssza Csányi Sándor kelekótya legjobb barátját. A Katona József Színház 30 éves művésze elárulta, hogy várta-e már meg rajongója előadás után, mi a titka a színészek közti boldog párkapcsolatnak, mely mondatait szúrta el a Poligamy-ban, valamint arról is mesélt, hogyan vágta haza Dobó Kata térdét egy forgatáson. Béla igazán ideális interjúalany: a legidiótább kérdéseinkre is készségesen válaszolt, sőt, még arra is hajlandó volt, hogy az osztálytársait parodizálja egy fotósorozat erejéig.
Vágólapra másolva!

- A Katonában ki áll leginkább a sikered útjában?

- A sikerem útjában nem áll senki. Öt éve vagyok itt, és többször elgondolkodtam azon már, hogy esetleg máshol folytassam, amikor éppen olyan év telt el, hogy nem olyan szerepeket kaptam, amilyeneket szerettem volna. Ilyenkor foghatom bárkire, de azok az emberek nem tehetnek róla.

- Mikor vannak azok az izgalmas pillanatok, amikor kiderül, hogy adott évadban milyen darabokban fogsz szerepelni és miket játszol?

- Nálunk ez úgy megy, hogy megvan a szerződtetés március-április környékén, és szeptemberben az évadnyitó után derül ki minden. Ez elég vicces szokott lenni, az évadnyitó után kimennek az emberek, és a falra ki van rakva hat-hét papír, vagy ahány darab lesz egész évben, és mindenki odamegy és nézegeti a papírokat, hogy na, akkor most itt vagyok, itt vagyok, meg itt vagyok, melyikben játszom.

- Olyankor még lehet azért reklamálni?

- Attól függ, hogy milyen szereped van. Ha főszereped van, akkor persze megcsinálod. Ha kicsi a szerep, akkor meg lehet kérni a rendezőt, hogy most ezt ne, mert más dolgom van, mást csinálnék. Aztán vagy beleegyezik, vagy nem. Májusban-júniusban általában már tudja az ember, hogy mit csinál jövőre, elhívták-e másik színházba. Most pont Fekete Tibivel (Fekete Ernő polgári neve - a szerk.) volt, hogy elhívták a Vígszínházba Jágót játszani, gondolom, ezt ő elmondta még időben, és akkor más embereket kerestek az első bemutatókra.

- Te elégedett vagy a helyeddel itt?

- Most igen. Olyan előadásokban játszom, és olyat próbáltam most is, amiket nagyon szeretek. Két évvel ezelőtt teljesen máshogy ért meg bennem ez, akkor azt éreztem, hogy lehet, hogy lépni kéne. Nagyon összetett az egész, mert a magánélet is belejátszik, meg az, hogy netán hova mehetnék, hova hívnak. Ezt átvészeltem, és azt éreztem, hogy talán megérte várni, és most pont Gothárral csináltuk a Kamrában a Kutyakeringő-t, és az iszonyatosan jó munka volt.

Fotó: Pályi Zsófi [origo]

Fotó: Pályi Zsófia [origo]


- Valamiért azt sejtem, hogy te minden évben rettegsz attól, hogy a téged fognak majd feldolgozni Zsámbékon. Tévedek? (A 2003-ban végzett Máté-osztály minden évben kisorolja az egyik tagját, és róla készítenek egy előadást Zsámbékon. Eddig Járó Zsuzsa, Szandtner Anna és Kovács Patrícia életét dolgozták fel. - a szerk.)

- Nem rettegek ettől, inkább azt szeretném, ha később kerülne sor rám. Most még kicsit a főiskolai élményekből építünk, de azóta már eltelt öt év. Amikor kiderül, hogy ki lesz a következő, akkor mindenki izgul. De nyugodtan kihúzhatnak 2011-re.

- Milyen műfajú lenne egy olyan darab, ami a te életedről szól?

- Biztos a fociról fog szólni, kétszer negyvenöt perces lesz, és mezben játszanánk végig. Nem, vicc volt. Szeretem nagyon, de más fontos epizódokat is megmutatnék majd az életemből.

- Láttam, hogy benne vagy a színészválogatottban.

- Igen, ma is volt edzés, és nagyon megfájdult a farizmom.

- Melyik előadást szeretted a legjobban, azok közül, amiket már nem játszotok?

- A Motel-t nagyon szerettem, kár, hogy levették.

- Ivanovék karácsonya?

- Tényleg, azt is sajnálom! De azt most vették le, biztos azért nem ugrott be.

- Mennyit lendített a karriereden, hogy szerepeltél a Vászonra vele című sorozatunkban?

- Semennyit. Felhívott két barátom, hogy, látod, de jó, hogy mondják. Nem tudom, milyen annak, aki ismert, aki sztár. Igazából ez annyira nem vonz engem. Ha játszanék egy-két főszerepet filmben, és megérezném ezt, akkor biztos nagyon jó lenne, hogy jaj elmegyek ide, elmegyek oda, és megismernek. De ennek a hátránya is megvan, erről Iván (Fenyő Iván - a szerk.) mesélt már sokat, borzasztó tud lenni. Jelen pillanatban inkább az érdekel, hogy tudjak jókat játszani.

- Vannak rajongóid?

- Egy-kettő, gondolom, van. Van két lány és egy srác, akik írogatnak nekem az iWiW-en, de konszolidáltak, és ez nagyon jól esik. Volt pár hónapja egy előadás - talán pont az Ivanovék - és olyan szépet írt utána egy lány; meghatódtam.

- Volt olyan, hogy megvárt valaki az előadás után?

- Egyszer-kétszer talán, de ez manapság már nincs. Mesélték az idősebb színészek, hogy régen ez természetes volt. Csányi Sanyival nem beszélgettem erről, lehet, hogy őt meg szokták várni.

Fotó: Pályi Zsófi [origo]

Fotó: Pályi Zsófia [origo]


- Amikor kijött a Bőrnyakúak (az Amerikai szépség rendezőjének filmje, amiben Fenyő Iván játszott egy kisebb szerepet - a szerk.), akkor az egész társulat együtt ment el a moziba megnézni?

- Egy kisebb baráti társasággal néztük meg. Pontosan már nem emlékszem, hogy kikkel. Furcsa. Az utóbbi évben észrevettem, hogy iszonyatosan gyorsan elfelejtek dolgokat. Hálistennek, szerepet még nem, de ez tényleg durva. Amúgy végig tartottam a kapcsolatot Ivánnal a forgatás alatt. Tisztán emlékszem például, hogy többször készülődtem lefeküdni az albérletemben, mire csörgött a mobilom. Volt amikor órákat beszéltünk. Ez szerintem mindkettőnket megnyugtatott. Nagyon sokat tudtam a kinti munkájáról, vagyis szinte mindent.

- Az első filmed a Csocsó, avagy éljen május elseje! volt. Oda kihajtották az egész osztályt?

- Igen. És pont Iván ad a filmben egy passzt. Irigyeltem akkor, hogy pont azt rakták be.

- Tanultál valamit Koltai Róberttől?

- Nem nagyon találkoztunk vele. Statisztáltunk. Egyszer volt, hogy az öltözőben fel kellett nevetni kétszer, amikor veszekedett a Stohllal. Jó hangulatú volt amúgy az egész forgatás.

- A Melletted-ben nagyon jól működtetek együtt Tompos Kátyával, és azt lehetett sejteni, hogy te játszod majd a Poligamy főszerepét. Ez mégsem így lett. Van benned rossz érzés emiatt?

- Ezt nagyon sokan megkérdezték már tőlem. Mi öt évvel ezelőtt leforgattuk Dénessel (Orosz Dénes a Melletted és a Poligamy rendezője - a szerk.) a Melletted-et, és már akkor beszéltünk arról, hogy lenne egy olyan film, amiben lennének lányok, akik mindig átalakulnak. Mindig eltelt egy év, és mondta, hogy hát most nincs pénz, ahogy az mindig szokott lenni. Aztán két éve mondta, hogy lenne ez a film, de lesz casting is, és nem biztos, hogy én leszek a főszereplő. Múlt évben pedig már teljesen tiszta volt előttem, hogy castingolni kell a szerepért. Hazudnék, ha nem ismerném el, hogy tényleg jó lett volna, ha én játszom a főszerepet, de amikor megkaptam Kornél szerepét, próbáltunk Sanyival, leforgattuk a filmet, majd el is készült, már rég nem voltam féltékeny emiatt. És a forgatás alatt sem volt bennem semmi tüske, őszintén mondom.

- A 9 és fél randi-ban idióta designer-szemüveget raktak a Fenyő Iván legjobb barátját játszó Hevér Gáborra. Most veled is ugyanez történt a Poligamy-ban. A magyar romantikus komédiákban miért kell a főhős legjobb barátjának mindig idétlen szemüveget hordania?

- Nem emlékszem Gábor szemüvegére, ezért nem mondok rá semmit, de talán túlzás, hogy idióta volt. A Poligamy-ban a szemüvegem nekem tetszett. Beszéltük Dénessel, hogy milyen lenne, ha a hajam is rövid lenne és felvennék egy szemüveget. Mondtam, jó, próbáljuk ki. És amikor odamentem az első forgatási napra, ránéztem Dénesre, és mintha saját magammal álltam volna szemben. Egyébként olyan nehéz megcsinálni, hogy a szerepedben te magad legyél, de azért mégis más, viszont ne legyél egy eltúlzott karakter. Amikor megnéztem a filmet, magammal úgy voltam elégedett, hogy jó, végül is elmondtam természetesen a mondatokat. Talán. Azért szeretem jobban a színházat, mert ott mindig lehet javítani. Az zavart például a színészi munkán túl, hogy néztem magamat és azt láttam, hogy Úristen, milyen hasam van! Eszembe jutott, hogy basszus, miért nem fogytam le jobban. De ez legyen a legkevesebb.

Mészáros Béla és Csányi Sándor közös jelenete a Poligamy-ban

- Melyik mondatról gondoltad azt, hogy nem sikerült?

- Amikor kinyitja az ajtót Bánfalvi Eszter, és megkérdezi, hogy volna szíved a szék lábának használni azt a szobrot, és akkor végignézek rajta, és azt mondom, hmmm de csinos vagy. És az nem poén ott, csak inkább poénos akart lenni. Abból csináltunk egy olyat is, hogy végignéztem rajta, és kedvesen mondtam neki, hogy "de csinos vagy", és abban volt egy kis zavar, ami elindította azt, hogy végül össze is jövök vele. Egyszer a sztriptíztáncosnőt úgy mondtam, hogy "sztritíztáncosnő". Hallgattam ott a moziban, hogy hát ez nem jó.

- Pár hónapja tele volt a neveddel a sajtó, amikor valami forgatáson eltörted Dobó Kata lábát. Ez hogy történt?

- Volt egy jelenetet, amiben összeszólalkozunk a gyerekszobában egy kis verekedéssel vegyítve. Keményen készültünk, begyakoroltunk mindent a kaszkadőrrel, iszonyatosan nehéz volt. Ki kellett rúgnom Kata lábát, és ahogy felemelte, tovább rántottam a testét, és nagyon rosszul érkezett a másikra. Egyből összeesett. Először azt hittem, hogy nem olyan komoly, de aztán bevitték a kórházba és mondták, hogy valami részleges szalagszakadása volt. Akkor megijedtem és nagyon megsajnáltam. Hívtam, bocsánat kértem, de tényleg véletlen volt. Sajnos az ilyen jelenetekben ez benne van. Ráadásul utána pár napra rá föl kellett vennünk újra. Amikor 1998-ban az Új Színházban voltam, Gáspár Sándor játszotta Othellót. Később fociztunk együtt, odaijesztettem neki, rosszul lépett, és nagyon csúnyán kiment a térde. Aztán hülye érzés volt látni, hogy elmaradt három Othello miattam.

- Honnan kaptad a nevedet?

- Apámtól, nagyapámtól. Talán a dédapám is Béla volt. Engem is Bélának terveztek, aztán anyám a szülés után mondta, hogy legyek inkább Péter, de apám úgy döntött, Béla lesz az igazi. Azt hiszem, nekem nem Béla lesz a fiam. Már ha fiam lesz. Most tetszik egy név: Medárd. Mészáros Medárd. Az lehet, hogy még jól is hangzik. Csak, hogy lehet becézni?

- Medi.

- Igen, vagy Dárda.

Fotó: Pályi Zsófi [origo]

Fotó: Pályi Zsófia [origo]


- Célod, hogy te legyél a leghíresebb Béla Magyarországon?

- Dehogyis. Mondtam, hogy ez nem érdekel. Egyébként öt évvel ezelőtt még kerestem a Mészáros Bélákat. Gondoltam, hogy amikor elmegyek valami városba, utánajárok, hogy vannak-e Mészáros Bélák, és mindegyikkel aláíratok egy papírt. De az egy hülyeség volt.

- Kik a híres Bélák?

- Paudits.

- Szerednyei.

- Lugosi.

- Ernyei, Szakcsi Lakatos.

- Hát igen.

- Csányi Sándor mondta a múlt héten, hogy "Színészek között nagyon ritka, hogy két ember összejön ezen a pályán és végigtolják együtt." Te már régóta vagy együtt a barátnőddel, aki színésznő. Mi a titka a boldogságotoknak?

- Mi három és fél éve vagyunk együtt, és most nagyon jól megvagyunk. Hálistennek, amikor probléma volt, akkor kitartottunk egymás mellett. Erő kell hozzá, meg türelem. Igazából nem tudom milyen az, ha nem színésszel vagyok, mert nekem csak színésznőkkel volt hosszú kapcsolatom. Abból a szempontból jó, hogy ha a barátaim hétvégén hívnak minket például bortúrára, buliba, összejövetelre, akkor legalább együtt nem megyünk. Ha az egyikünk tudna csak menni, egy idő után abból is származhatna probléma. Esténként ő is játszik általában, így mindig megoldjuk, hogy mikor találkozzunk, ő is délután ér rá, meg késő este, mint én. Jól össze tudjuk egyeztetni ezeket a dolgokat.

- Milyen gyakran nézed meg a fórumodat a színház.hu-n?

- Amikor színész lettem, még néztem egy-két évig, mert azt gondoltam, hogy utánajárok, hogy mit szóltak egy-egy előadáshoz. Voltak normális írások is, sőt, általában teljesen normálisak, de aztán egy idő után leszoktam ezekről. Egyszer három éve azt írta valaki, hogy mit keres a Katonában ez a tehetségtelen ember. Nem kellemes ilyet olvasni, de el kell fogadni. Kritikát se szoktam annyira olvasni. Ha a kezembe kerül, vagy kiteszik az üzenőfalra, akkor azt elolvasom, de az ember úgyis érzi hol tart a szerepében. Általában nem vagyok elégedett magammal, de megérzem azt, hogy mikor sikerül jól valami. Azt hiszem. Most például a Kutyakeringő premierjének iszonyatosan premierszaga volt, és tudom, hogy mennyi minden hiányzik még abból a darabból, és mennyi mindent jó lenne még megtalálni benne. A kritikusok általában egyszer eljönnek a premierre, és többé nem nézik meg. Tisztelet a kivételnek. A premierre mikor van kész egy darab?! Szinte soha. Ez meg olyan nehéz, hogy még fél év biztos kell neki, mire ha nem is minden, de helyrekerül jó pár dolog.

MÉSZÁROS BÉLA OSZTÁLYTÁRSAI

Fotó: Pályi Zsófi [origo]
Mészáros Béla megjeleníti az osztálytársait (galéria) | Fotó: Pályi Zsófia

Mészáros Béla a legendásnak tartott Máté Gábor-osztályba járt a Színművészetin, 2003-ban együtt végzett többek között Fenyő Ivánnal, Kovács Patríciával és Jordán Adéllal. Bélának egyenként felolvastuk az osztálytársai nevét, és megkértük, hogy idézze meg őket egy-egy jellemző arckifejezéssel és/vagy gesztussal. Nézd meg a galériát!


- Ki az az ember, akitől beszarnál, ha meglátnád a nézőtéren?

- Anyámtól és apámtól nem, mert általában jó vagyok nekik. Izgulok, amikor megnézi Fenyő Iván barátom. Ha a barátnőm nézi, akkor is van bennem izgalom. Meg persze ha bejönnek a kollégák, rendezők, színházi emberek.

- Az előadás előtt már elterjed a színészek között, hogy ki van a nézőtéren?

- Valaki mindig bemondja, hogy hú, hallottátok, hogy ki van itt? És valaki meg mindig úgy reagál rá, hogy "ne mondd, ne mondd, ne mondd".

- Volt olyan, hogy kiszúrtál valakit a színpadról?

- Persze. Olyan is volt, hogy valakit nem vettem észre, de ő meg mondta utána, hogy pedig ránéztem.

- Ha meglátnád Törőcsik Marit, akkor mit gondolnál?

- Sajnos őt nem ismerem személyesen, de gondolom felmenne az adrenalin.

- Úgy hallottam, hogy kisebbfajta felzúdulást keltett a Katonában, hogy az évtized legjobb pasijai listán Fekete Ernő jobb helyezést ért el, mint Nagy Ervin. Ezt megerősíted vagy cáfolod?

- Cáfolom. Erről csak úgy volt szó, hogy ültünk a büfében - Koccanás után lehetett - és valaki mesélte, hogy kik voltak a listán, második volt Czukor Balázs, és Tibi (Fekete Ernő - a szerk.) volt a negyedik. Persze Tibi is röhögött ezen. De egyáltalán nem érdekli, se őt, se a többieket. Szerintem ezek nevetséges dolgok.

- Fekete Ernőnek van a legjobb haja a szakmában. Van olyan néha, hogy előadás közben azon kapod magad, hogy a haját bámulod?

- Ez nagyon jó kérdés. Rengetegszer bámultam már a haját. Legutóbb mondtam is magamnak: "Béla, hagyd abba, mert beleőrülsz!" Vicceltem. Ugye, erre a kérdésre nem kell válaszolnom?