Hollywood feldühít

Vágólapra másolva!
A Bosszúállók Hulkjával, Mark Ruffalóval és a Thort játszó Chris Hemsworthszel beszélgettünk a film londoni premierje után. Ruffalo elmondta, miért hálás a rajongóknak, akik fikázták, és megmagyarázta, miért fontos, hogy az ember néha üvöltsön a gyerekeivel. Hemsworth elárulta, hogy miben rivalizál az öccsével, Liammel, és azt is bevallotta, hogy legújabb filmje miatt kicsit olyan lett, mint egy terhes nő. A beszélgetés csoportos interjú keretében készült.
Vágólapra másolva!

Bruce Bannert játszod, aki időnként átalakul tomboló Hulkká. A te személyiségednek melyek a legjobb és legrosszabb oldalai?

Mark Ruffalo: Odaadó vagyok, szenvedélyes és... oké, ennyit a jó tulajdonságaimról. Léha vagyok, sokszor impulzív, és szélsőséges mértékű figyelemzavarban szenvedek.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Mark Ruffalo a Bosszúállók-ban

És nálad, Chris?

Chris Hemsworth: Szenvedélyesen eltökélt tudok lenni. Ha a fejembe veszek valamit, attól nem tágítok. Anyukám mindig azt mondta, hogy ez egyszerre a legnagyobb erősségem és gyengeségem, mert ha éppen valami hülyeségre irányul ez az eltökéltség, az pech. És hajlamos vagyok megfeledkezni más dolgokról körülöttem, annyira fókuszálok arra az egy dologra.

Mark, te viszont mintha mindig teljesen laza lennél, nincs meg benned a Hulk dühe.

M. R.: Dehogynem, csak elfojtom.

És mitől leszel mégis dühös?

M. R.: Az önzéstől. És néha a gyerekeimtől. Ha nem üvöltözöl a gyerekeiddel, az azt jelenti, hogy nem töltesz velük elég időt. Persze igyekszem, hogy ez ne hatalmasodjon el rajtam. De tény, hogy a kapzsi, önző, korrupt emberek és intézmények nagyon feldühítenek.

Hollywood nem pont egy ilyen nagy, kapzsi intézmény?

M. R.: De, és fel is dühít. Egyszer megpróbáltam megszökni, de aztán rájöttem, hogy amit én csinálok, az igazából nem is Hollywood. Bár néha úgy tűnik, mintha az lenne.

Hulk javarészt számítógépes grafika segítségével született meg. Szemben a többiekkel, akiknek nyilván keményen kellett edzeniük a filmhez, te lazázhattál?

M. R.: Arra számítottam, hogy majd fel kell pumpálnom magam egy edző segítségével, erre Joss (Joss Whedon, a Bosszúállók rendezője - a szerk.) közölte, hogy jó lenne, ha fogynék öt-hat kilót. De Hulkot motion capture-rel csináltuk, úgyhogy én már a forgatás előtt elkezdtem Hulkot játszani, a forgatás közben is én játszottam őt, és a forgatás után is még folytatódott a munkám. Folyton azt a nevetséges motion capture-göncöt kellett hordanom, amely egy elképesztően előnytelen kezeslábas. És közben irigykedtem a többiekre, amiért nekik menő jelmezeik voltak.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Mark Ruffalo mint Hulk a Bosszúállók-ban

Nyomasztott, hogy Eric Bana és Edward Norton már megformálta ezt a figurát, és most te voltál az új fiú?

M. R.: Igen, mindketten nagyszerű színészek, szuperek voltak Banner szerepében, az emberek szerették őket, és a rajongóknak amúgy is magasak az elvárásaik Hulkkal szemben. Még egy alakításomra sem kaptam ennyire lehúzó kritikákat - még azelőtt, hogy egyetlen kockát leforgattunk volna a filmből. Csak akkor jöttem rá, hogy milyen tüzetes vizsgálatnak leszek alávetve, amikor már nyakig benne voltam. Lehet, hogy ha ezt előre tudom, el sem vállalom. De végső soron az ember csak annyit tehet, hogy a tőle telhető legjobbat nyújtja. Amit viszont előre vártam, az az volt, hogy a motion capture segítségével én játsszam el Hulkot is. Én voltam az első színész, aki mindkét figurát alakíthatta, és erre mondhattam, hogy na, ez csak az enyém. Az én Hulkom valójában az előző Hulkokból következik, ott folytatjuk, ahol Ed abbahagyta. Banner most már idősebb, belefáradt a menekülésbe, képes bizonyos humorral viszonyulni a saját állapotához, és szembenézni a benne lakó szörnnyel.

Említetted, hogy előre lehúzták az alakításodat a rajongók. Melyek voltak a legdurvább megjegyzések, amiket kaptál a neten?

M. R.: "Ruffalo egy tahó", "a hangja alapján retardált", "alig van ébren, hogy fog verekedni?", "Norton, Norton, Norton. Ruffalo WTF?!". Elég kemény volt. Be kell ismernem, hogy kifejezetten megbántottak.

Nem úgy reagáltál ezekre, hogy csak azért is megmutatod?

M. R.: Megijesztett, és nagyon elbizonytalanodtam miattuk. De az volt a poén, hogy aztán megjelentem a forgatáson, ahol ott volt ez a sok csodálatos színész, akik közül szinte mindenkinek volt már saját szuperhősfilmje korábban, totál kívülállónak éreztem magam, de rájöttem, hogy lényegében mindent, amit érzek, bele tudok csatornázni Banner megformálásába. Úgyhogy fogtam az összes bizonytalanságomat, és beletettem az alakításba. Szóval szeretnék köszönetet mondani azoknak a beszólós rajongóknak, hogy ilyen kritikusak voltak velem szemben.

Chris, veled is előfordult, hogy megnézted, mit mondanak rólad a neten?

C. H.: Igen, azt hiszem, ezt a hibát egyszer mindenki elköveti, de aztán soha többet. És tényleg brutálisak tudnak lenni az emberek. Legtöbbször nevetséges dolgokat hoznak fel, akár azzal is jöhetnének, hogy "de hát igazából nem is tud repülni!", "de hát valójában nem is isten!". Olyanokat mondtak, hogy túl kicsi vagyok (Chris Hemsworth 191 cm magas - a szerk.), meg kifogásolták, hogy szerepeltem a Dancing with the Stars-ban: "Thor nem táncol". Engem ezek motiváltak arra, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessek a szerep fizikai oldalára, és rendesen lejárjak az edzőterembe. Aztán a Thor forgatása során megnőtt az önbizalmam, mert Kennel (Kenneth Branagh, a Thor rendezője - a szerk.) alaposan kidolgoztuk a figura háttértörténetét, együtt alakítottuk ki a végleges személyiségét. De vicces, hogy azt mondod, Mark, be voltál parázva attól, hogy a többieknek már mind volt saját filmjük, én pont azon aggódtam, hogy majd azt fogják mondani, hogy én már megkaptam a saját filmemet, mit keresek itt már megint. Nagyon is rémült voltam, és féltem, hogy nem tudok majd lépést tartani a többiekkel, mivel én vagyok a legtapasztalatlanabb. De mindenkinek vannak ilyen aggodalmai, és épp ezek sarkallják az embert arra, hogy fejlődjön.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Chris Hemsworth a Bosszúállók-ban

Amikor Liam megkapta Az éhezők viadala egyik főszerepét, elláttad tanácsokkal?

C. H.: Nem igazán. Szerintem azt kell tudatosítani, amikor az ember egy népszerű képregény vagy regény megfilmesítésén dolgozik, hogy nem lehet egy alakítást a sok ezer elképzelésre alapozni, amely az emberek fejében él a figuráról, hiszen amúgy is mind különböznek. Magadévá kell tenned a figurát, és ahhoz a számodra őszinte változathoz kell ragaszkodnod. Olyan úgysem lesz soha, hogy mindenkinek bejön, amit csinálsz.

Hogyan zajlik a karácsony a Hemsworth családban? Mindenki beszámol arról, hogy éppen hogy áll a legújabb filmje?

C. H.: Érdekes, hogy amikor éppen forgatsz, akkor tök normálisnak tűnik az egész, csak egy meló, de amikor hazamész az anyukádhoz, aki elképedve figyeli, ami történik veled, akkor esik le, hogy ja, igen, külső nézőpontból ez elég furcsa. Liam meg én főleg azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy a fenébe jutottunk el idáig? Nagyjából egyszerre jöttünk el Ausztráliából, és kerültünk be ezekbe a nagy filmekbe, de erre igazából nincs magyarázat vagy módszer, egyszerűen csak jókor voltunk a jó helyen. Egy csomó tényezőn múlt, ami összejött, mi meg csak vonogatjuk a vállunkat, hogy így alakult, és kész.

Rivalizáltok az öcséddel?

C. H.: Igen, de inkább csak lényegtelen dolgokban, mint a krikett, a foci vagy a szörfözés. Ami a színészi pályát illeti, mindketten szimplán hálásak vagyunk, hogy van munkánk.

Nem húzzátok egymást azzal, hogy "az én filmem nagyobb bevételt hozott, mint a tiéd!"?

C. H.: Abban a versenyben jelenleg ő áll nyerésre, úgyhogy inkább nem mondok semmit!

Most a Rush-t forgatod Németországban, ugye? (Ron Howard filmje Niki Laudáról és James Huntról - a szerk.)

C. H.: A stáb most Németországban vesz fel bizonyos jeleneteket, de én eddig itt Londonban forgattam.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Chris Hemsworth a Bosszúállók moszkvai premierjén április 17-én

Milyen a Niki Laudát alakító Daniel Brühllel dolgozni?

C. H.: Csodálatos. Mindkettőnket teljesen lenyűgöz ez a két figura, és mindketten csodáljuk a 70-es évek Forma-1-es versenyzőinek a szenvedélyét és odaadását. A halál fenyegetése folyamatosan jelen volt, minden szezonban meghalt három-négy ember, és érdekes, hogy ki hogyan reagált erre. Niki megközelítése inkább intellektuális, racionális volt, James viszont sokkal intuitívebb, ő ilyen szempontból inkább művész volt, zsigerileg közelítette meg a versenyzést. És annak, hogy állandóan a halál árnyékában éltek, az volt a következménye, hogy még inkább kergették az adrenalint, ami szerintem függőséget okozott náluk. Vagy még jobban beleélték magukat a versenybe, vagy az ivással és bulizással próbálták fenntartani az izgalmi szintjüket.

Hogyan kezeled ezeknek a szerepeknek a fizikai részét? Nem megy az idegeidre, hogy hol ki kell gyúrnod magad, hol le kell fogynod?

C. H.: Nem annyira idegesítő, inkább csak kemény meló. Sok időt kellett rászánnom, hogy a Thor-hoz kigyúrjam magam, sokat kellett edzenem és ennem. A Rush-hoz leadtam több mint tíz kilót a Thor-súlyomból, most nagyjából a normál súlyomnál vagyok, vagy egy kicsivel több. A gyúrásnál nehezebb volt, amikor le kellett fogynom a Rush miatt, folyton éhes voltam, rosszkedvű és fáradt, mondtam is a várandós feleségemnek, hogy én több terhes nő-tünetet produkálok, mint ő. Az ember képes nagyon túlreagálni a dolgokat, ha éhes.

Mennyi esélye van annak, hogy két-három év múlva újra összeáll a Bosszúállók csapata?

C. H.: Nem is tudom, erről nem mi döntünk. Ha folytatni akarják a filmet, a szerződésünk kötelez, hogy benne legyünk, és én a magam részéről szívesen csinálnék még egy Bosszúállók-at, ezt nagyon élveztem.

M. R.: Szerintem attól függ, hogy ez a film hogyan teljesít.

Pontosan mi van a szerződésetekben?

C. H.: Én hat filmre szerződtem le, három Bosszúállók-ra és három Thor-ra.

M. R.: Én is hat filmre szerződtem le, amelyek bármilyen sorrendben követhetik egymást. Ha akarnak, elvileg hat Hulk-filmet is csinálhatnak velem, de ha minden három évben csinálnak egyet, akkor mire végzünk, már javában a hatvanas éveimet fogom taposni.

Nem ijeszt meg, hogy ilyen hosszú távra elköteleződted magad? Mi van, ha tényleg hat Hulk-filmet akarnak csinálni?

M. R.: Ahhoz azért nagyon jól kellene alakulniuk a dolgoknak, hogy hat Hulk-ot akarjanak. Valami azt súgja, hogy hamarabb megunnak engem, mint hogy hat filmig eljussunk. Ha viszont mégis leforgatnak velem hat filmet, az fogja biztosítani a fix megélhetésemet a következő években. Az eddigi filmek elég jól sikerültek, úgyhogy nem aggódom amiatt, hogy valami bénasághoz kellene a nevemet adnom. Ezt most le is kopogom.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Mark Ruffalo a Bosszúállók római premierjén április 21-én

Két éve megrendezted az első saját filmedet, a Sympathy for Delicious-t. Akkor azt mondtad, annyira élvezed a rendezést, hogy mindenképp folytatni akarod, de egyelőre nem folytattad.

M. R.: Sokkal több ideig tart összerakni egy filmet, mint eljátszani egy filmszerepet. Folyamatosan dolgozom egy új forgatókönyvön, de az a helyzet, hogy színészként hol nagyon sok, hol nagyon kevés lehetőséget kapok, és kiéheztem attól, hogy évekig alig kaptam szerepet. Ezért most, hogy sokat kapok, túlzabálom magam.

Azt mondtad, rájöttél, hogy te igazából nem Hollywoodban dolgozol, pedig az, hogy leszerződtél hat Marvel-filmre, eléggé hollywoodinak hangzik. Elmagyaráznád, hogy mire gondoltál?

M. R.: Van egy üzleti és egy művészi oldal a filmkészítésnek, és a kettőt nem szabad összekeverni, bár néha könnyű. Az én felismerésem az volt, hogy színész vagyok, és nem üzletember, és inkább megfizetek másokat, hogy legyenek helyettem üzletemberek. De attól még, hogy ők intéznek bizonyos dolgokat, én vagyok a főnök, nekem kell mindennap elmenni dolgozni, nekem kell elégedettnek lennem azzal, amit csinálok. És mióta ezt szem előtt tartom, sokkal elégedettebb vagyok a színészi pályámmal és az üzleti oldalával is. Megszabadultam néhány olyan embertől, aki megmérgezte az életemet, és ettől némileg jobbra fordultak a dolgok. Két évre teljesen abbahagytam a színészkedést, és így a kisgyerekeimmel tudtam lenni az életük egy igazán meghatározó szakaszában, elköltöztem Hollywoodból, és teljesen átrendeztem az életemet. Korábban minden munkát el kellett vállalnom azért, mert vettem egy házat, egy kocsit, a gyerekek magániskolába jártak. Aztán az egészet leegyszerűsítettem úgy, hogy elég évi egy filmet elvállalnom, ha nem akarok többet. Ez a szabadság eszembe juttatta, hogy régebben milyen boldog voltam színészként, és milyen boldog lehetünk a családommal egy sokkal egyszerűbb életet élve is.

Úgy volt, hogy Scarlett Johansson és te játszotok John Carney új filmjében. Scarlett végül nem lesz benne a filmben, de te igen?

M. R.: Elvileg igen, de volt menet közben néhány bukkanó, és jelenleg még nem sikerült összerakni a film finanszírozását. Elvileg pár héten belül kezdődne a forgatás, de azt hiszem, kifutunk az időből.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Chris Hemsworth és Scarlett Johansson a Bosszúállók-ban

Chris, már évekkel ezelőtt leforgattad a Vörös hajnal-t és a The Cabin in the Woods-ot is, amelyet most végre bemutatnak, úgyhogy szinte egyszerre három filmed jön ki.

C. H.: Mindkét film bemutatását az MGM anyagi gondjai miatt halasztották el, és már azt hittem, sosem mutatják be őket, erre hirtelen kijön a The Cabin in the Woods szinte egy időben a Bosszúállók-kal. Kicsit aggódom amiatt, hogy mostanában úgy érzem, minden héten tanulok valami újat a szakmáról, és ezeket három-négy évvel ezelőtt forgattam, biztosan rengeteg dolgot másképp csinálnék, mint akkor. Régebben hajlamos voltam túlkomplikálni a dolgokat, az ember megtanul egyszerűbb eszközökkel dolgozni. És az is vicces, hogy ahogy jönnek ki ezek a filmek, egyre fiatalabb vagyok bennük, kész Benjamin Button lettem.

És közben apa is leszel hamarosan.

C. H.: Igen, ez lesz az eddigi legnagyobb kalandom, már alig várom.

Szerinted ez befolyásolja majd, hogy milyen szerepeket vállalsz? Mondjuk családbarát filmeket?

C. H.: Erre még nem igazán gondoltam. Inkább az fogja meghatározni a választásaimat, hogy a feleségem is színész (Elsa Pataky - a szerk.), és majd be kell osztanunk, hogy ne dolgozzunk egyszerre mindketten, hanem továbbra is együtt tudjunk mindig ott lenni, ahol az egyikünk dolgozik. Szenvedélyes vagyok a munkámmal kapcsolatban, de a legfontosabb nekem mégis a család, és mostantól sok minden ennek rendelődik majd alá.