A fülem sosem lesz a régi

Channing Tatum, Foxcatcher
Vágólapra másolva!
Channing Tatum, napjaink legjámborabb izomkolosszusa, a Jump Street-filmek és a Magic Mike sztárja legújabb filmjében egy birkózót játszik, aki mindent kockára tesz a győzelemért, és aztán mindent el is veszít. A színész azt mondta, a Foxcatcher volt a legnehezebb munkája életében, rengeteget edzett, és a dobhártyája is beszakadt. Ő maga is eltörte egy társa karját. Bátyját, a szintén birkózó olimpikont Mark Ruffalo alakította a megtörtént eseten alapuló filmben. Tatummal a tavalyi cannes-i filmfesztiválon beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Az interjú röviden:

  • Channing Tatum a Step Up-filmekkel tűnt fel, dolgozott Micheal Mann-nal (Közellenségek), Soderbergh-gel hármoszor is, legközelebb Tarantino új westernjében játszik. 2012-ben három filmje is százmillió dollár felett hozott Amerikában: a 21 Jump Street című vígjáték, a Fogadom című romantikus dráma, illetve a saját fiatalkori férfisztriptízes élményein alapuló Magic Mike, amelynek azóta leforgatta a folytatását.
  • A Foxcatcher-ben Mark Schultzot, egy ma is élő sportolót formál meg.
  • A forgatás kőkemény volt: "akkor sem voltunk felszabadultak, ha leállt a kamera". Napi 15-18 órát dolgozott.
  • "Ez az edzőfarmszerűség egy teljesen őrült hely volt."
  • Forgatás közben véletlenül eltörte egy olimpiai birkózó karját.
  • A birkózás a legádázabb sportág.

Milyennek láttad a karakteredet, Mark Schultzot?

Ő olyasvalaki, aki megszállottan győzni akar. A fájdalommal edzi magát. Ha elveszít egy meccset, szó szerint megbünteti magát, hogy emlékezetésbe vésse, milyen borzalmas dolog veszteni. Azt szeretné, ha az emberek távol tartanák magukat tőle. Nincsenek barátai - ezt tőle magától hallottam. Biztos akart lenni benne, hogy mindenki, akivel birkózott, féljen tőle. Érdekes, hogy egy ilyen masszív ember érzelmileg mennyire törékeny.

Channing Tatum és az igazi Mark Schultz a Foxcatcher díszbemutatóján a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP

És tudod esetleg, miért lett ilyen?

Nehéz megmagyarázni. Mert végül is miért csináljuk azokat a dolgokat, amik azzá tesznek minket, amik vagyunk? Dave, a bátyja elég keményen bánt vele, annak ellenére, hogy egyike volt a legkarizmatikusabb és legbarátságosabb embereknek. Dave-ről egyébként mindenki azt mondta, hogy ha egyszer birkóztál vele, soha többé nem akartál. Nem mintha olyan borzalmas fickó lett volna, a baráti kapcsolataiban például. De a versenyben igazi gonosz figura volt, egy igazi harcos.

Mert kosarazhatsz, focizhatsz - én is tíz éve focizom -, az jó móka, még akkor is, ha erőszakos kicsit. A birkózásban nincs semmi móka. Komolyan mondom: semmi. És emiatt ez a film sem volt vicces. A legtöbb esetben elmondhatjuk egy-egy forgatás után, hogy mekkora poén volt, és milyen jól éreztük magunkat mindannyian. De itt akkor sem voltunk felszabadultak, ha leállt a kamera - csak nézz meg egy kulisszák mögötti felvételt. Olyankor is csak ástunk és ástunk tovább a sztori és a karakter mélyére.

Bennett Miller rendező, Mark Ruffalo és Channing Tatum a Foxcatcher forgatásán Forrás: InterCom

Hogyan készültél fel fizikailag a birkózásra?

Egyszerűen csak birkóztam. Meg persze megpróbáltam minél nagyobbra gyúrni magam, mert Mark egy igazi állat. De alapvetően csak birkóztam. A birkózás ádáz sport. Sok másféle küzdősportot űztem már, bokszoltam, thai bokszoltam, dzsiu-dzsicuztam, és mindegyikben van egy pillanat, amikor azért fellélegezhetsz, amikor átgondolod a terveidet, hogy hogyan tovább, nem kell rohannod. A birkózás viszont folyamatos sodródás: támadás, bekerítés, támadás - és egyszerűen nincs időd közben gondolkodni.

És tetszett?

Igen. Fizikailag nagyon lestrapált, de tetszett a kihívás.

És hogy nézett ki mindez a forgatáson?

Minden nap birkóztunk. És ha a forgatás 15 órán át zajlott, akkor még éjszaka is elmentünk az edzőterembe, és folytattuk. Volt, hogy ebédidőben is ezt csináltuk. Ez nem volt egy vicces film. Végig benne maradtunk ennek az egésznek a világában. Nem voltak mókázások a felvételek között. Néhány családtag is jelen volt, Mark Schultz maga is ott volt, Dave és Mark legjobb barátja is megjelent, ő volt Mark Ruffalo tanácsadója és birkózóedzője.

Channing Tatum és Mark Ruffalo a Foxcatcher című filmben Forrás: InterCom

Szereztél sérüléseket?

Persze. Mindenki megsérült. Érzelmileg, fizikailag, spirituálisan. Tele voltunk kék-zöld foltokkal, Mark Ruffalo beszakította a dobhártyámat. A fülem már sosem lesz a régi. De hát ez nem olyasmi, amit ilyenkor meg lehet úszni, szóval csak folytattuk tovább. Minden birkózót olimpikonok vagy ezen a szinten lévő sportolók játszottak. Az egyik, akivel küzdöttem, ott is volt a legutóbbi olimpián. És csináltuk ezt a karhúzást, de valamit elrontottam, és a keze pontosan a lábam alá került. Akkora erővel nyomtam, hogy végül sajnos eltörtem a kezét. Hát igen, szép munka, Chan!

Mit gondolsz a karaktered szexualitásáról? Volt a filmben egyfajta homoszexuális feszültség.

Sokakban felmerült, eleinte még bennem is. A homoszexualitás és a birkózás kapcsolatán még maguk a birkózók is poénkodnak, mert egy kicsit tényleg úgy néz ki. De ha egész nap birkózol, a legutolsó dolog, ami az eszedbe jut, az a szex. De nem, igazából nem volt szex du Pont és Mark között. Külön rákérdeztem az elején, még Marknál is, és minden kutakodásom oda vezetett, hogy du Pont aszexuális volt. Egyszerűen csak őrült volt.

Steve Carell és Channing Tatum a Foxcatcher című filmben Forrás: InterCom

És ami nem fér a fejembe, hogy ezek a férfiak mégis olyan sokáig ott maradtak vele. De megadta nekik az életlehetőségeket és a megfelelő feltételeket az edzésre és a felkészülésre, miközben úgy gyűjtötte őket, mint a bélyeget. Amúgy ők is teljesen őrültek voltak, hiszen nekik semmi más nem számított, csak hogy birkózzanak. Ez az edzőfarmszerűség egy teljesen őrült hely volt, ezzel a gazdag, excentrikus figurával, aki nem volt teljesen épelméjű.

Milyen volt ezután a 22 Jump Streetre ugrani? Az egy vicces munka lehetett.

Hát igen. Ugyanakkor a vígjáték is nehéz munka, ugyanolyan keményen kell dolgoznod, mint máskor. Megvan ugyanakkor a lehetőséged, hogy nevess, ha valami vicces. Érzelmileg nem annyira megterhelő. A Jump Street előtt forgattam még a Jupiter felemelkedésé-t is. A Jupiter is kemény munka volt, főleg fizikailag, aztán a feleségemmel gyerekünk született, majd jött a Jump Street.

Mark Ruffalo, Steve Carell és Channing Tatum a Foxcatcher cannes-i sajtótájékoztatója előtt Forrás: AFP

És igaz a hír, hogy bekerülsz a Marvel univerzumba is?

Remélhetőleg. De még nem dőlt el végleg. Még csak szóban egyeztünk meg. De már régóta szeretném eljátszani Gambitet. Ő a kedvenc X-Manem. Ő a legvalóságosabb szuperhős. Még csak nem is igazán jó ember, hiszen egy tolvaj. Gyakran átlépi a határt, iszik, dohányzik, habzsolja a nőket - egy igazi esendő ember. Szóval ez kicsit másmilyen lesz, mint az eddigi szuperhősfilmek.

- - - - - - - - - - - - -

Az interjú egy kerekasztalos beszélgetés keretében készült, a szöveget Vajda Judit fordította magyarra.