Petrányi Viktória: Ezekkel az emberekkel elmennék háborúzni

Vágólapra másolva!
Megkerestünk egy tucatnyi filmest, akik az elmúlt évben valami klasszat csináltak, és kifaggattuk őket 2008-as sikereikről, kudarcaikról és filmélményeikről, illetve 2009-es vágyaikról, mániáikról, terveikről. Interjúsorozatunkat Petrányi Viktória producerrel kezdjük, aki a Delta első változatának meghiúsulása után nem adta fel és tető alá hozta a második Deltát, amely megnyerte a Filmszemlét és bekerült a cannes-i versenyprogramba. A producerkedés mellett Petrányi ősztől mozis is: két társával együtt igazgatja a nem csak filmeknek, hanem más izgalmas kulturális csemegéknek is otthont adó Kinót.
Vágólapra másolva!

Menő manók 2008 - #1 Petrányi Viktória

- Mi volt 2008-ban a legnagyobb szakmai élményed és miért?

- A Delta hazai bemutatója nagy meglepetés volt számunkra. Örültem, hogy végre látható eredménye van itthon is a munkánknak.

- Mi volt 2008-ban a legnagyobb filmélményed és miért?

- Az idei cannes-i versenyben megjelent egy izraeli animáció - a Libanoni keringő. Egészen különös film. Év elejétől a Kinóban vetítjük, annyira megfogott minket.

- Kivel dolgoznál szívesen, ha lenne időgép, és nem számítana, hová születtél?

- Cassavetesszel, Kubrickkal, Bunuellel... Remélem, már dolgoznak azon az időgépen... bár a Coen testvérek még élnek szerencsére.

- Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

- Ilyenkor nem szabadna őszintének lenni: a West Side Story-t. A második talán Kubrick Ragyogás-a.

- Kibe szerettél bele 2008-ban a vásznon?

- Nem leszek szerelmes kétdimenziós alakokba egykönnyen.

Fotó: Hektor
Petrányi Viktória | Nézz még több képet! | Fotó: Hektor

- Mi volt az a jó tanács, amit meg kellett volna fogadnod, és mégsem tetted?

- Sok tanácsot nem fogadok meg, és majdnem mindig rosszul teszem. Szeretem nem megfogadni a tanácsokat, és végigjárni a helyesnek látszó utat.

- Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

- A mozizásra. Egészen más élmény közelebb lenni a befogadókhoz, és azon rágódni, hogy hogyan lehetne még jobb helyet csinálni nekik, hogyan lehet igazán beszélni hozzájuk, mi tetszik nekik, mit tartanak fontosnak?

- Mi az, amiről nem szeretnél többé egy szót se hallani?

- A bankgaranciáról.

- Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

- Nem mit, hanem mennyit a kérdés. Csináljam ugyanezt, fele tempóval.

- Mit tartasz te a legnagyobb teljesítményednek?

- Azt, hogy ilyen csapatot sikerült összehoznunk, és minden körülmény ellenére együtt tartanunk a Deltá-ban. Ezekkel az emberekkel elmennék háborúzni...

Fotó: Hektor
Petrányi Viktória | Nézz még több képet! | Fotó: Hektor

- Miről szóljon a 2009-es éved?

- Szívesen venném, ha kicsit átrendezhetném a cégnél a felelősségeket. Szeretnék többet foglalkozni a számomra fontosabb kérdésekkel. Szeretnék még tanulni. Újabb emberekkel munkába fogni, kísérletezni, nem pedig beállni egy ismert rutinra. Fontosnak tartom, hogy ne hagyjam, hogy a formális produceri teendők szépen felemésszék azt, amiért ezt az egészet érdemes csinálni... És ha lehet, mindezt eggyel biztosabb talajjal a talpunk alatt.

- Mi volt 2008-ban a legnehezebb feladat, amit sikerrel megoldottál?

- A cannes-i bemutatóra időben elkészülni nem kis kihívás. Azt gondolná az ember, hogy az is csak egy határidő, de valójában egy idegölő hajrá.

- És mi volt az, amibe belebuktál?

- Sok kis napi kudarc, és mégis egy kivételesen szép év van mögöttünk. A szelektív emlékezet törli a bukásokat, vagy csak kisebbeknek tűnnek. Buktatók vannak, nem is kevés, de "bukás"-ban nem gondolkodom. Ha az említett bankgaranciát nem oldom meg... na majd akkor érdemes visszatérni erre.

- Melyik filmre vagy most a legkíváncsibb és miért?

- Kíváncsi vagyok Vranik Roland új filmjére. És nagyon látnám már Anton Corbijn itthon is bemutatott filmjét, a Control-t, amire még nem jutottam el.