A németek viccet csinálnak Hitlerből

Vágólapra másolva!
Charlie Chaplin és Roberto Benigni már rég megtette, de most a németek is ledöntik saját tabujukat, és kifigurázzák Adolf Hitlert. A diktátor az új filmben zsidó színésztől tanul, lemegy kutyába, és elveszíti a bajuszát.
Vágólapra másolva!

Németországban és Ausztriában jövő héten mutatják be a Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (kb.: Führerem - A legeslegigazabb igazság Adolf Hitlerről) című filmet, az első német alkotást, amely komikus formában foglalkozik a diktátorral. Charlie Chaplin már 1940-ben poénkodott Hitleren A diktátor-ban, Roberto Benigni pedig a koncentrációs táborból csinált viccet Az élet szép-ben, de német alkotók eddig még nem mertek vagy nem akartak saját diktátorukon humorizálni.

A filmet a zsidó származású, Svájcban született, de Berlinben élő Dani Levy (Zucker a nyerő!) írta és rendezte, aki az Associated Press információja szerint már régóta tervezte, hogy egy film segítségével próbálja megmagyarázni saját magának, hogy hogyan történhetett meg, hogy Hitler belerángatta az országot a második világháborúba és a holokausztba. A rendező egy interjúban elmondta, hogy "úgy éreztem, valamilyen más műfajban kell próbálkoznom, és a komédián keresztül lehetőségem van a túlzásra".

A sztori valóban nem szűkölködik az abszurd fordulatokban: a filmben Goebbels tanácsára Hitler egy koncentrációs táborba zárt zsidó színésztől vesz leckéket, hogy szónoki képességeit fejlessze, és aláveti magát a színész által kitalált megalázó gyakorlatoknak - például kutyaként rohangál négykézláb és csahol, aztán különféle balesetek érik, például borbélya véletlenül leborotválja a fél bajuszát, majd elmegy a hangja, így a színész "szinkronizálja", amikor beszédet mond, és szándékosan ostobaságokat ad a diktátor szájába.

Bár a Mein Führer az első vígjáték a témában, a tabudöntögetés tulajdonképpen a 2004-es A bukás-sal kezdődött, amely elszakadva a korábbi Hitler-ábrázolásoktól, a diktátor emberi arcát mutatta meg. Akkor Bruno Ganz aratott nagy kritikai sikert Hitler megformálásával, most pedig Helge Schneider bújik a bőrébe. A másik főszereplőt, a zsidó színészt Ulrich Mühe alakítja, aki a decemberi Európa Filmdíj-kiosztón elnyerte a legjobb férfialakítás díját a hamarosan hozzánk is eljutó Mások élete című filmben nyújtott alakításáért.