Ez a sok szépség mind mire való?

Vágólapra másolva!
A cannes-i filmfesztiválon mutatják be Anton Corbijn Control című filmjét, amely a legendás Joy Division énekesének utolsó éveiről mesél. Ian Curtis bebizonyította, hogy komolyan gondolja mélységesen depresszív dalszövegeit, mikor 1980-ban - együttese népszerűségének csúcsán - felkötötte magát. Összeszedtünk tíz lényeges tudnivalót az idei év általunk egyik legjobban várt filmjéről.
Vágólapra másolva!

1. A Control egy fekete-fehér játékfilm, amely a brit Joy Division nevű együttes enigmatikus énekese életének utolsó néhány évét mutatja be. Ian Curtis 23 évesen akasztotta fel magát, előtte reménytelen küzdelmet folytatott a depresszióval, valamint az epilepszia egyik különösen súlyos fajtájával.

2. A filmet Anton Corbijn rendezi, aki a számtalan videoklip után a Control-lal mutatkozik be játékfilmes rendezőként. A holland származású művésznek összetéveszthetetlen fotózási stílusa van: fekete-fehér vagy szépia tónusú képein az emberek úgy festenek, mintha a bőrüket korommal kenték volna be. Corbijn személyes kapcsolatban állt a zenekarral, az ő munkája az együttesről készült talán leghíresebb fotó, amelyen a négy tagot hátulról láthatjuk, amint egy alagútban haladnak, egyedül Curtis néz vissza a fotós irányába. Ebbe a felvételbe többen belemagyarázták, hogy előrevetíti az énekes halálát: a többiek mennek tovább az életet szimbolizáló alagútban, de Curtis hátrapillant, mintha azt jelezné, hogy "Hé, én itt inkább kiszállok és a Halál nevű cimborámmal bandázok tovább".

3. A forgatókönyvet Deborah Curtis Touching From a Distance című életrajzi regénye felhasználásával Matt Greenhalgh írta, de személyes interjúkat is folytatott Curtis közeli ismerőseivel, köztük az énekes szeretőjével, Annik Honoréval. Korábban Honore nem volt hajlandó nyilatkozni erről a kapcsolatról.

4. A film címe utalás a She's Lost Control című Joy Division-számra.

5. Curtis szerepét a méltán ismeretlen (értsd: nem valami jó) 10,000 Things nevű rockbanda énekesére, Sam Riley-ra bízták, feleségét a kétszeres Oscar-jelölt Samantha Morton alakítja. Annik Honore figuráját a román származású Alexandra Maria Lara kelti életre, aki A bukás Traudl Jungéjeként lett ismert, de ő játssza a főszerepet Francis Ford Coppola Youth Without Youth című következő filmjében is.

6. Az aláfestő zenét a Joy Division maradék három tagjából alakult New Order komponálja, és eredeti Warsaw és Joy Division számok fognak felcsendülni a filmben. Out of Control címmel megjelentetnek majd egy második soundtrackalbumot, amelyen - ha elfogadják a felkérést - olyan művészek dolgoznak fel Joy Division-dalokat, mint Lou Reed, a U2, a Depeche Mode, David Bowie, Iggy Pop és a The Cure. Ami biztos, hogy a The Killers már rögzített is egy változatot a Shadowplay című nótából erre a lemezre.

7. A producerek először a Joy Division-rajongó Sofia Coppolát akarták felkérni a film rendezésére, de később mégis Corbijn mellett döntöttek.

Forrás: [origo]
Samantha Morton és San Riley a Control című filmben


8.
Az elefánt a szobában persze a 2002-es Nonstop partiarcok című film, amely már zseniálisan feldolgozta Curtis életének utolsó szakaszát az első lemezfelvételektől kezdve, a koncerteken és az öngyilkosságon keresztül egészen a temetésig. Az új film alkotóinak nagyon össze kell kapniuk magukat, ha csak meg akarják közelíteni azt a hitelességet, amellyel a Nonstop partiarcok ábrázolta a hetvenes évek Manchesterjének zenei világát.

9. A Control világpremierje az idei cannes-i filmfesztiválon lesz, ahol valószínűleg a versenyprogramban kell majd megküzdenie egy másik rocklenderáról szóló életrajzi alkotással, az I'm Not There-rel, amelyben nyolc különbőző színész és színésznő fogja megjeleníteni Bob Dylan különböző inkarnációit.

10. Tekintve, hogy a Nonstop partiarcok összesen egy vetítést ért meg eddig Magyarországon, és például a Kurt Cobain utolsó napjait bemutató Last Days is csak idén májusban, két évvel a bemutató után kap majd DVD-megjelenést, elég kicsi az esély, hogy egy obskúrus brit post-punk együttes énekeséről szóló fekete-fehér film valaha is moziforgalomba kerül hazánkban. De ismerve a Titanic filmfesztivál szervezőgárdájának zenei ízlését, biztosra vesszük, hogy legalább a 2008-as programban helyet adnak majd a Control-nak.

Varga Ferenc

_____

A cikk címe idézet Babits Mihály Esti kérdés című verséből.