Jodie Foster lesz Hitler rendezőnője

Vágólapra másolva!
A Guardian híradása szerint az Oscar-díjas Foster arra készül, hogy eljátssza Leni Riefenstahlt, Hitler híres-hírhedt rendezőnőjét. A színésznő saját produkciós cége is beszállt a projektbe.
Vágólapra másolva!

A produkciót több mint hét éve készítik elő, de csak most készült el a forgatókönyv a brit Rupert Walters (Változások kora) tollából. A rendező még nincs meg, de Gabriele Bacher, az egyik producer szerint két-három hónapon belül kiválasztanak valakit a feladatra, és legkésőbb 2008-ban elindulhat a forgatás.

A szerep és a film valószínűleg nagy vihart kavar majd; Leni Riefenstahl megítélése ma sem egyszerű feladat. Az eredetileg táncosnő és némafilmsztár Riefenstahl Berlinben született 1902-ben és 1932-ben látta először Hitlert egy náci pártrendezvényen. A fiatal nőt lenyűgözte a náci vezér szónoklata és levelet írt neki egy interjú reményében. Legnagyobb meglepetésére Hitler azonnal válaszolt és felkérte, hogy rendezzen róla egy filmet. Első munkájában egy 1933-as nürnbergi pártgyűlést örökített meg. 1935-ben készítette el Az akarat diadalá-t, amit a mai napig mesterművének tartanak. A félelmetes erejű náci propagandafilmet Hitler imádta és kijelentette: "Az akarat diadala semmihez sem fogható dicsőítése mozgalmunk erejének és szépségének". Hitler kedvence 1936-ban a berlini olimpián is filmezett, ahol a forgatás során a sportközvetítésekben a mai napig használatos technikákat kísérletezett ki.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Leni Riefenstahl forgat és vág

Riefenstahl jelen volt és filmezett Lengyelország megszállásánál is és később azzal vádolták, hogy legalább egy filmjénél koncentrációs táborból hozatott statisztákat a forgatásra. A háború utáni éveket egy franciaországi fogolytáborban töltötte, majd szabadulása után újra filmezni akart, de nácikhoz fűződő múltja miatt szóba sem álltak vele a stúdiók. Riefenstahl 2003-ban bekövetkezett haláláig azzal védekezett, hogy nem tudott a nácik rettenetes bűneiről. Később fotózni kezdett és nagy sikert aratott a szudáni Nuba törzsről készített afrikai képeivel. Élete vége felé a búvárkodás lett a szenvedélye és 2002-ben, 100. születésnapjára leforgatta Mélytengeri hangulatok című víz alatti dokumentumfilmjét.

Leni Riefenstahl tudott Jodie Foster filmtervéről, de nem volt hajlandó aláírni semmilyen szerződést anélkül, hogy vétójogot ne kapjon a produkcióval kapcsolatban. Foster ebbe nem akart belemenni, így sosem született megállapodás a tervezett filmről. A Guardian cikke szerint az agg rendezőnő egyébként is úgy gondolta, Sharon Stone megfelelőbb lenne a szerepre, mint Foster.

Mesterházy Lili