Fabricius Gábor egyszerre hét csajjal kezd

Vágólapra másolva!
A főleg reklámszakemberként ismert Fabricius Gábor leforgatta első, Férfiak című rövidfilmjét. A hét, mutatós fiatal lányt és egy pasit felvonultató film egy egyéjszakás kaland következményeit meséli el.
Vágólapra másolva!

Fabricius Gábor főleg reklámszakemberként ismert, de írt már könyvet (Puha neon fejlövés), Live címmel rendezett egy Sziget-hangulatfilmet, és mint számunkra most kiderült, már két éve készül első nagyjátékfilmjére. Ehhez előtanulmányként, a filmnyelvvel való kísérletezésként múlt héten leforgatta Férfiak című első rövidfilmjét.

Forrás: [origo]
Erdélyi Adrienn és Simon Lea a Férfiak-ban | Nézz még több képet a filmből!

A körülbelül húszpercesre tervezett film Fabricius elmondása szerint "jellemző pesti történet egy tizenhét éves csajról, aki életében először egyéjszakás kalandba bonyolódik, amit elmesél hat barátnőjének, és kiderül, hogy mindannyian voltak ugyanazzal a fiúval. A lány reméli, hogy az éjszaka egy szerelem kezdete, de a film végére valami összetörik benne, felnő ebben a húsz percben". A film a lányok beszélgetéseiből épül fel, az éjszakai kaland csak flashbackek formájában elevenedik meg. "Lassan tudjuk meg a részleteket, apró kockákból áll össze a történet" - magyarázza a főhősnőt alakító, húszéves Móga Piroska, akit láthattunk már a Mrs. Ratcliffe forradalma és a Komoly dolgok című filmben, Deák Krisztina bemutatás előtt álló Aglajá-jában pedig a címszerepet alakítja.

Bár a Férfiak Fabricius szerint "kamaradráma beszélő fejekkel", azért "erős atmoszférája lesz. Nem tudom levetkőzni azt a vágyamat, hogy a képek és a hangok is meséljenek. De nem lesz egy design-mozi". A Férfiak tizennégy különböző helyszínen forgott, köztük több szórakozóhelyen és egy fodrászatban, de a főszereplőnő számára a legemlékezetesebb helyszín a Ferihegyi reptér volt, ahol a "giccsesen szép naplementében" vettek fel egy jelenetet, a legizgalmasabb pillanat pedig az volt, amikor "végig kellett cangáznom az Andrássyn, a stáb jött mellettem kocsival, és a fél város megállt miattunk".

Forrás: [origo]
Móga Piroska és Polgár Tamás a Férfiak-ban | Nézz még több képet a filmből!

Móga Piroska mellett a Papírrepülők-ből ismert Hőrich Nóra Lili, valamint Murányi Szilvia (Itt vagyok), Erdélyi Adrienn, Barta Vica, Simon Lea és Tóth Eszter szerepel a filmben. A srácot Polgár Tamás (Szép napok) alakítja, de ő csak villanásnyi időre bukkan fel. A rendező kb. 80-100 lány közül választotta ki a filmbe kerülő hetet, többkörös castinggal, melynek során improvizációs feladatokat adott a jelölteknek.

Az improvizálás ezután is maradt: a forgatást több napos próba előzte meg, ami alatt a rendező és Budavári Dóra közösen írt forgatókönyvét improvizációk segítségével a lányokra szabták: "a szerepeket együtt formáltuk munka közben úgy, hogy belekerüljön a saját személyiségük is. Ha valakinek valami nem fért bele, azt nem erőltettem, a reklámfilm-forgatásokon eleget láttam, hogy mennyi mindent beleerőszakolnak valakibe, ami nem illik hozzá" - mondja Fabricius.

Forrás: [origo]
Tóth Eszter és Móga Piroska a Férfiak-ban | | Nézz még több képet a filmből!

A sokszereplős, sokhelyszínes filmet mindössze négy nap alatt forgatták le, amit az előzetes próbák mellett az tett lehetővé, hogy minden jelenetet egyszerre két operatőr - Szatmári Péter és Gosztola Ábris - vett fel, így nem kellett ugyanazt a jelenetet több beállításból is felvenni. Az elsőkisfilmes rendező számára a képek jelentették a legkisebb nehézséget a munka során, sokkal nehezebb feladat volt, hogy a kamerák előtt megszülessen, aminek meg kell: "rá kellett jönnöm, hogy ami nem történik meg ott helyben, ami nincs az arcon, az később sem lesz meg, se zenével, se vágással, nem lehet elkamuzni. Fontos tanulság számomra, hogy emiatt iszonyatosan elő kell készíteni a forgatást, majdnem úgy, mintha színházi munkáról lenne szó".

A Férfiak-at Fabricius a Filmszemlén szeretné bemutatni, "ha bevesznek úgy, hogy nem ismernek a Vas utcából", utána pedig korlátozott ideig elérhetővé tenné az interneten. Nagyjátékfilm-tervéről viszont még nem szívesen árul el részleteket, csak annyit mond róla, hogy egy ma játszódó, aktuális társadalmi-politikai kérdésekre reflektáló filmet szeretne csinálni, amellyel igazából se közönségsikerre, se anyagi sikerre nem számít: "nem a szórakoztatás lesz a célja, hanem az, hogy valós emberi problémákról beszéljen. A félmegoldásokban nem hiszek."