Leonardo DiCaprio egy állat hullájában aludt

A visszatérő
Vágólapra másolva!
A visszatérő című bosszúwestern pokoli forgatásáról most maga a főszereplő, Leonardo DiCaprio mesélt. Jeges folyókban merítkezett meg, ide-oda repült az erdőben, mikor a medvetámadást vették fel és állandóan a kihűlés veszélye fenyegette. Ha a film is olyan szenzációs lesz, mint a készüléséről szóló őrült történetek, akkor egy mesterművel lesz gazdagabb a filmművészet.
Vágólapra másolva!

Leonardo DiCaprio azt ígéri, hogy A visszatérő (The Revenant) az utóbbi idők egyik legegyedibb filmélménye lesz. Nagy szavak ezek, de látva a legutóbbi előzetest, nehéz bármi máshoz hasonlítani ezt a téli vadonban felvett zord és kegyetlen túléléstörténetet, és nehéz nem arra gondolni, hogy

az embereket vicsorgó ösztönlényekké lecsupaszító képek egy mestermű irányába mutatnak.

Számomra most az lenne a tökéletes filmes karácsony, ha az új Star Wars után A visszatérő-t is láthatnám az ünnepek alatt. Erre sajnos csak az amerikai nagyvárosokban élőknek lesz lehetőségük.

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

Fizikailag, lelkileg és pénzügyileg is nagy árat fizettek azért az alkotók, hogy elkészülhessen ez az egyedülálló film. Már júliusban megjelentek mendemondák a forgatás iszonyú nehézségeiről, az egyik stábtag "színtiszta pokol"-nak nevezte a film munkálatait. Az egyik statisztát például meztelenül húzták végig a jeges földön egy csatajelenet forgatásakor.

Most maga a főszereplő, Leonardo DiCaprio nyilatkozott a Yahoo-nak a megpróbáltatásairól: „Harminc vagy negyven jelenetet is meg tudok nevezni, amelyek karrierem legnehezebb feladatai közé tartoztak."Dermesztő hidegben kellett dolgoznom, állandóan fenyegetett a kihűlés veszélye.

Állatok hulláiban aludt?! Erre a rendkívül szokatlan pihenési megoldásra érthetetlen módon nem kérdezett rá a Yahoo riportere (nekem egyből a wampa szörnyes jelenet ugrott be A birodalom visszavág-ból), inkább a rémes kajákról kezdte el faggatni a színészt: "Nyilván nem eszek rendszeresen nyers bölényvesét. A filmben az őszinte reakciómat láthatják majd, mert Alejandro (a film rendezője - a szerk.) benne hagyta. Ösztönös reakció volt, és mindent elmond arról, hogy mit éreztem.

DiCaprio az előzetesben már felvillantott harca a medvével karrierje leginkább emberpróbáló feladatai közé tartozott. Azt nem árulta el, hogy igazi, mű vagy számítógéppel kreált medvével eresztették össze, de annyit azért elmesélt, hogy kábeleket használtak, ide-oda repült az erdőben és rengetegszer elpróbálták. „Hihetetlenül meghökkentő és sokkoló volt. A dokumentarista filmkészítéshez áll a legközelebb, és mégis teljesen stilizált ez a megközelítés, amit még sok ember egyáltalán nem tapasztalt meg az életében.”

Medve Vs. DiCaprio A visszatérő előzetesében Forrás: InterCom

Ez az egyedi megközelítés a The Wrap szerint 165 milliójába került A visszatérő-t finanszírozó cégeknek. A költségvetést 95 millióra lőtték be a forgatás kezdetén, de a természet nem volt kegyes a produkcióhoz. Egyszerűen nem volt elég hó a kanadai Sziklás-hegységben, át kellett költöztetni a filmet Patagóniába.

DiCaprio szavaival egy kihalóban lévő filmfajta A visszatérő.

Pont a lényegét veszítette volna el, ha sutba dobva a művészi koncepciót színpadon veszik fel green screen előtt, és a természetes fények használatához sem ragaszkodnak.

A 165 millió dollár irtózatosan nagy összeg egy naturalista westernfilm költségvetésének, főleg úgy, hogy a reklámkampány még pluszban nagy pénzeket fog felemészteni. Ennyi pénzből szuperhősfilmeket szoktak gyártani, azoknál van reális esély arra, hogy ekkora büdzsé mellett is nyereséget termeljenek.

Alejandro González Iñárritu előző filmjét, a Birdman-t kilenc Oscarra jelölték, ebből négyet be is zsebelt, és ekkora hátszéllel jutott el világszinten 103 millióig. Az utóbbi idők két legsikeresebb westernje a 38 millióba kerülő A félszemű és a 100 millióból készült Django elszabadul volt. Az előbbi 252 milliót, az utóbbi pedig 425 milliót hozott el a világ mozipénztáraiból. Ahhoz, hogy DiCaprio új filmje nyereséges legyen, minimum 400 millió dollárt kéne begyűjtenie.

Dermesztő hideg volt a forgatáson - A visszatérő Forrás: InterCom

A visszatérő nehéz helyzetben van: jóval többe került, mint az előbb felsorolt filmek, és sokkal nézőpróbálóbb élménynek is ígérkezik náluk csontfagyasztó atmoszférája, zsigeri kegyetlenkedése és a művészi beállításai miatt. Valamint az sem egy utolsó szempont, hogy DiCaprio sármjából most semmi nem fog látszódni.

A díjesőre és az óriási kritikai sikerre minden esélye megvan a filmnek. Az anyagi megtérülés viszont egy lehetetlennel határos küldetésnek tűnik.

A visszatérő-t december 25-én mutatják be Amerika néhány mozijában, hogy nevezni lehessen a jövő évi Oscarra, január 6-től terítik széleskörűen. Magyarországon valamikor januárban debütál majd.