Bevetik a nagyágyút - jön a Valami Amerika 3

Valami Amerika
Vágólapra másolva!
Harapófogóval is csak annyit tudunk kihúzni Herendi Gábor író-rendezőből, hogy már íródik a Valami Amerika 3 forgatókönyve, akciódús lesz az új film, és a Csuja-féle bandán kívül felbukkan majd egy másik bűnszövetkezet is. 
Vágólapra másolva!

Az Andy Vajna vezette Filmalapnak alig több mint kétéves működése során már összejött pár tisztességes siker (Argo 2, Coming out, Megdönteni Hajnal Tímeát), két meglepetéssiker (Liza, a rókatündér, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan), néhány hatalmas fesztiválsiker (Saul fia, Fehér Isten, A nagy füzet, Szerdai gyerek), illetve számos monumentális bukta is (Veszettek, Délibáb, Mancs). A toll, ami viszont még fájóan hiányzik a filmügyi kormánybiztos kalapjáról, az egy mindent elsöprő, több százezres közönségsiker.

És itt jön a képbe a Valami Amerika 3.

Varga Zsuzsa és Oroszlán Szonja a Valami Amerika című filmben Forrás: Budapest Film

A 2002-es Valami Amerika közel 530 ezres mozinézőjével még mindig a rendszerváltás utáni időszak második legnépszerűbb magyar filmjének számít, csak A miniszter félrelép-re ültek be ennél többen, pontosan 662 ezren. A hat évvel később érkező második rész is kiemelkedően sikeres volt (alig százezerrel kevesebben nézték meg, mint az elsőt), ráadásul Herendi Gábor rendezőnek és csapatának másodszorra is sikerült egy teljesen vállalható filmet összehozni.

Nem nagy merészség kijelenteni, hogy a Valami Amerika 2 a valaha készült legjobb magyar folytatás.

Természetesen már a második rész idején kérdezgették az alkotókat, hogy mikor jön az újabb epizód, és a próféta szólt Szabó Győzőből, aki 2009 elején azt nyilatkozta a Blikknek, hogy szerinte "legalább hét évet kell várni, hogy újra együtt legyen a három testvér."

Pindroch Csaba, Hujber Ferenc és Szabó Győző a Valami Amerika 2 című filmben Forrás: Budapest Film

Ez a hét év jövőre telik le, és valóban megint össze fog jönni a három testvér (a másik kettőt Pindroch Csaba és Hujber Ferenc játssza, ha esetleg valaki most ébredt volna fel egy hosszú kómából), ugyanis a rendező és Divinyi Réka már írják is a harmadik rész forgatókönyvét, amire szeptember elején kaptak kilencmillió forintnyi fejlesztési támogatást a Filmalaptól.

Utolértük telefonon Herendi Gábor rendezőt, aki néhány hete fejezte be a Kincsem című nagyszabású történelmi kalandfilmjének a forgatását, és megkértük, hogy meséljen el mindent a Valami Amerika 3 történetéről. Persze ő erre nem volt hajlandó, arra hivatkozott, hogy még "nagyon korai stádiumban van a projekt", illetve hogy amúgy is "ötvenszer szokott átírni egy forgatókönyvet". Hosszas unszolásra annyit elárult, hogy

az új film akciódúsabb lesz, mint a korábbi epizódok,

illetve hogy a Várnai testvéreken kívül visszatérnek a Baláék (Csuja Imre) is, és mindkét csapat életét megnehezíti majd egy konkurens maffiabanda feltűnése.

Faragó András és Csuja Imre a Valami Amerika 2-ben Forrás: Budapest Film

Azt nem konkretizáltuk, hogy Bala bagázsából pontosan kik fognak visszatérni, de nagyon reméljük, hogy újra láthatjuk a gengszterfőnök lázadozó lányát játszó Tompos Kátyát, illetve a Thuróczy Szabolcs által megformált, Viktor nevű, röhejesen ügyefogyott maffiózót.

Thuróczy Szabols és Tompos Kátya a Valami Amerika 2-ben Forrás: Budapest Film

Valamint remek lenne, ha találnának ürügyet arra, hogy belerakhassák a filmbe Lucia Brawleyt is.

Pindroch Csaba és Lucia Brawley a Valami Amerika 2-ben Forrás: Budapest Film

A Valami Amerika 3 forgatása leghamarabb jövő nyáron kezdődhet el.