A magyarok is tudnak úgy kínlódni, mint DiCaprio

Szürke senkik
Vágólapra másolva!
A berni követ és a Félvilág forgatókönyvírója az utóbbi években csalhatatlan érzékkel ismerte fel, milyen filmek hiányoznak a hazai palettáról. Most az első világháború vérzivataros időszakába kalauzol el minket, és egy vegyes etnikumú különítményt küld öngyilkos küldetésre az olasz frontra. Köbli Norbert feszültséget, sok akciót és világszínvonalú színészi alakításokat ígér.
Vágólapra másolva!

Köbli Norbert forgatókönyvíró már többször is megmutatta, milyen típusú filmek hiányoznak az itthoni nézőknek: a magyar történelemből merít ihletet, és Amerikában népszerű műfaji keretek közé illeszti be a történetet. A berni követ egy ’56-ra építő túszdráma volt, a Félvilág című pszichodráma pedig egy nagy port kavart bűnesetet dolgozott fel a Monarchia idejéből.

Trill Zsolt (balra) a Szürke senkik című filmben Fotó: Bolega Niki - Film Positive

Következő munkájában az első világháború frontvonalára kalauzolja el a nézőt, ez az időszak és helyszín eddig szinte teljesen kívül esett a magyar filmesek látóterén. A tartalomismertető alapján akár a magyar Piszkos tizenkettő-nek is nevezhetjük a Szürke senkik-et, a forgatás körülményeiről pedig A visszatérő juthat eszünkbe.

Leonardo DiCaprio brutális túlélőfilmjéhez hasonlóan a magyar stáb is szinte végig külsőben, erdőben, szélben-fagyban forgatott, innen a hazai filmben szokatlanul erős atmoszféra. A színészek átkeltek a jeges vízen, és még a belsőket is egy valódi barlangban vették fel.

Képkocka a Szürke senkik című filmről Fotó: Bolega Niki - Film Positive

A filmben egy magyar-osztrák-román felderítőcsapat öngyilkos küldetésre indul, ellenséges vonalak mögött kísérel meg megsemmisíteni egy korabeli olasz kommunikációs központot. A címbéli szürke senkiket Trill Zsolt, a Saul fiá-ban is játszó Molnár Levente, a színházi rendezőként ismert Keszég László, az osztrák Björn Freiberg (ő is szerepelt a Saul-ban) és a pályakezdő, a Kaposvári Egyetemen Cserhalmi György osztályába járó Kovács S. József alakítják.

A Szürke senkik feszültséget, karakterközpontú drámát és sok akciót ígér.

- mondta róla Köbli.

Trill Zsolt (jobbszélen) a Szürke senkik című filmben Fotó: Bolega Niki - Film Positive

Köbli az utóbbi két filmjét Szász Attilával készítette, most viszont Kovács Istvánt kérte fel rendezőnek. Az új alkotótársnak nem újdonság a háborús film műfaja: a szintén Trill Zsolt főszereplésével készült Idegen föld című rövidfilmje az orosz fronton játszódik. A színészvezetés is nagyon megy neki, a Betonzaj című félórás tavalyi bokszdrámában Sztarenki Dórából csalt elő lehengerlő alakítást.

A Szürke senkik-ből hiányozni fognak a nők, romantikát meg pláne ne keressük benne, helyette a barátság, bajtársiasság érzése lesz inkább a meghatározó. A filmet 2015 novemberében 15 napon át forgatták, egy Budapest környéki erdő és rudabányai helyszínek helyettesítik az olaszországi frontot.

A Félvilág-hoz hasonlóan technikailag ez is egy tévéfilm, amelynek az elkészültét 120 millióval támogatta a Magyar Média Mecenatúra program. A körülbelül 65 perces film bemutatója ősszel várható, Köbli frissen indult hivatalos Facebook-oldalán még két további fotót meg lehet nézni a Szürke senkik-ből.