A legjobb ember avat be a sci-fi rejtelmeibe

2017.01.17. 11:57

James Cameron jelenleg ki sem látszik a munkából, négy Avatar-filmmel fog a világ elé állni a közeljövőben, a második részt 2018-ra ígéri. Ez tengernyi feladatot jelent, de még így is belefogott egy másik projektbe, hatrészes dokumentumfilm-sorozatot készít a sci-fi műfajáról James Cameron’s Story of Science Fiction címmel.

Linda Hamilton, James Cameron és Arnold Schwarzenegger a Terminátor 2 forgatásánForrás: AFP

Az amerikai rendező mondandójára érdemes lesz odafigyelni, hiszen a téma szakavatott ismerője, ő készítette az első két Terminátor-filmet, A mélység titká-t és A bolygó neve: Halál-t is. A sorozat vissza akar menni a zsáner gyökereihez, és végig fogja követni a fejlődését egészen a mai napig, amikor már szokványos dolognak számít, hogy egy sci-fi kasszasiker lesz a mozikban.

Minden egyes epizód egy „nagy kérdés” köré fog szerveződni, és bemutatja majd, hogy a zsáner hogyan viszonyult az adott kérdéshez a története során. Mik ezek a nagy, végső kérdések? Legutóbb az Érkezés kapcsán töprenghettünk el azon, mi van, ha nem az ember az egyedüli értelmes lény az univerzumban. A Szárnyas fejvadász 2 minden bizonnyal az első rész központi kérdését fogja tovább vinni: mit is jelent embernek lenni?

„Amikor gyerek voltam, nagyjából minden könyvet elolvastam, amelynek űrhajó volt a borítóján, és rengetegszer láttam a 2001: Űrodüsszeiá-t. Az a film késztetett arra, hogy filmeket készítsek. Tetszettek a speciális effektek, de a legjobban a mögöttük megbúvó gondolatok és kérdések nyűgöztek le. Mi fogja a világvégét okozni? A technológia fog elpusztítani minket?” – mesélt Cameron a sci-fi iránti rajongásáról.

T-800-as Terminátor és James Cameron 2015-benForrás: AFP

A terve szerint visszamegy a sci-fi műveket foglalkoztató gondolatok forrásáig. „Jules Verne és H.G. Wells nélkül nem lett volna Ray Bradbury vagy Robert A. Heinlein, és nélkülük George Lucas, Steven Spielberg és én sem lennénk.”

Remélhetőleg ez a dokumentumfilm-sorozat nem fog annyit csúszni, mint az Avatar folytatása, és 2018-ban tényleg bemutatják.