Két fantasztikus férfi bukkant fel egy észak-angliai temetőben

Paul Thomas Anderson, Daniel Day-Lewis
Vágólapra másolva!
A háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis és a hatszoros Oscar-jelölt Paul Thomas Anderson rendező egyszer már dolgozott együtt – az eredmény a huszonegyedik század egyik legnagyobb remekműve, a modern Amerika születéséről szóló Vérző olaj lett. Az olajmezőket ezúttal a divatvilág díszleteire cserélték fel, az egyelőre hivatalos cím nélküli drámát január végén kezdték el forgatni. Az első forgatási fotók máris megjelentek az interneten: Day-Lewis egy temetőben sétál a gondolataiba merülve.
Vágólapra másolva!

A Magnólia és a Vérző olaj rendezőjének, Paul Thomas Andersonnak következő projektjéről legutóbb múlt nyáron írtunk, amikor Kelet-Európából származó, fiatal színésznőket kerestek a filmhez. Akkor arra ösztönöztük a magyar színésznőket, hogy feltétlenül próbáljanak meg bekerülni a castingra, mert aki Andersonnal dolgozik, arra az egész filmvilág oda fog figyelni. Az egyelőre The Phantom Thread munkacímmel futó projektet január végén kezdték el forgatni, a meghirdetett szerepet végül a luxemburgi Vicky Krieps kapta meg.

Vicky Krieps a Colonia berlini premierén 2016 februárjában Forrás: AFP

Magyar színésznő nélkül is rendkívül izgalmasnak ígérkezik a film, hiszen tíz év után ismét a három Oscar-díjas Daniel Day-Lewisszal forgat együtt a rendező. Először a 2007-es Vérző olaj megvalósítása érdekében fogtak össze, az eredmény egy remekmű lett a modern Amerika születéséről és a kapzsiság természetéről.

Daniel Day-Lewis és Paul Thomas Anderson a Vérző olaj című filmben Forrás: AFP

Néhány hónapja a BBC összeállította a huszonegyedik század legjobb filmjeinek a listáját százhetvenhét kritikus véleménye alapján, amin a Vérző olaj a harmadik helyet szerezte meg. Az évszázadból még sok van hátra, de ez a film alighanem később is ott lesz a legjobbak között.

A The Phantom Thread az ötvenes évek Angliájában játszódik, és a divat világába ad betekintést. A főszereplő egy megalkuvásra képtelen divattervező, aki a felső tízezer tagjainak, illetve a királyi családnak is teljesít megrendeléseket. Ezt a férfit játssza el Daniel Day-Lewis, és a forgatásról készült képeken már korabeli ruhában is szemügyre vehetjük őt. Az észak-angliai Lythe-ben készültek a fotók, Day-Lewis a város temetőjében sétál lehajtott fejjel.

Rajta kívül még három színészről tudjuk, hogy szerepet kapott a filmben. Lesley Manville évtizedek óta szerepel Mike Leigh munkáiban, a Még egy év-ben nyújtott alakításáért BAFTA-díjra jelölték, legutóbbi közös munkájuk a Mr. Turner volt. A színésznő – aki a nyolcvanas évek végén Gary Oldman felesége volt – utoljára a 2014-es Demóná-ban bukkant fel a magyar mozikban.

Lesley Manville a Még egy év című filmben Forrás: Cirko Film

Leginkább a Titanic-ból ismert Richard Grahamnek több régi ismerőse is lesz a forgatáson, Az én kis mosodám-ban Day-Lewisszal, a Vera Drake-ben pedig Manville-lel dolgozott együtt. A 24 éves Vicky Krieps élete eddigi legfontosabb szerepét kapta meg, a magyar mozinézők a Hanna – Gyilkos természet-ben és Az üldözött című kémfilmben láthatták őt mellékszereplőként.

A film zenéjét a Radiohead gitárosa, Jonny Greenwood szerzi. Andersonnal először a Vérző olaj-ban dolgozott együtt, majd a The Master-nek és a Beépített hibá-nak is ő komponálta a zenéjét. A hivatalos közlemény erre nem tér ki, de a Film Stage több forrásból is úgy értesült, hogy Paul Thomas Andersonnak ez lesz az első nagyjátékfilmje, amelyben az operatőri feladatokat is magára vállalta.

Joaquin Phoenix, Colin Anderson steadicam operatőr és Paul Thomas Anderson a Beépített hiba forgatásán Forrás: Pro Video

Eddig minden filmjét Robert Elswit fényképezte, aki a Vérző olaj-ért Oscar-díjat is kapott, de Steven Soderberghhez hasonlóan Anderson is úgy gondolhatja, hogy ő maga tudja a legpontosabban megvalósítani a fejében létező képeket. Soderbergh a 2000-es Traffic óta az összes filmjét saját maga fényképezte Peter Andrew álnéven, illetve A sebész című tévésorozatát is, sőt, még a Magic Mike folytatásába is beugrott operatőrként.

Daniel Day-Lewis nem szerepelt filmben a 2012 végén bemutatott Lincoln óta, a hivatalosan még cím nélküli Paul Thomas Anderson-filmet 2017 végén tervezik bemutatni.