Mibe, hogy ez lesz a legjobb sci-fi jövőre!

Natalie Portman és Tessa Thompson az Annihilation című filmben
Natalie Portman és Tessa Thompson az Annihilation című filmben
Vágólapra másolva!
Kevés sci-fit várunk annyira, mint az Ex Machina rendezőjéét. Natalie Portman és a sokak által csak a Star Wars bőrdzsekis pilótájaként, Poe-ként ismert Oscar Isaac néznek farkasszemet a természetfeletti fenyegetéssel, amely ezúttal egy természetfeletti szépségű helyen lakozik. Az Expedíció (Annihilation) című filmhez már be is futott az első kedvcsináló előzetes.
Vágólapra másolva!

Három éve Alicia Vikanderrel készítette el az év sci-fijét, az Ex Machiná-t (ami igen, még a Csillagok között-nél is jobb volt), jövőre ugyanerre készül Natalie Portmannel. Alex Garlandot nemrég még a 28 nappal később és a Dredd forgatókönyvírójaként tartottuk számon, manapság viszont a sci-fi egyik nagy reménységeként szoktuk emlegetni, aki egyéni gondolatokkal, meglepő történetekkel és lélegzetelállító képekkel frissíti fel a műfajt.

Új filmjében, az Expedíció-ban (Annihilation) egy biológus (ő lesz Portman) és három tudóstársa (ők pedig Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez és Tessa Thompson) indít expedíciót, hogy felfedezzék, mi rejtőzik az évtizedek óta elzárt X Térségben, amit a kormány katasztrófa sújtotta területnek minősített. Küldetésük során egyre beljebb merészkednek az álomszerű tájba, ahol fura természetfeletti lényekkel, például virágos agancsú szarvasokkal találkozna, az élmény pedig láthatólag sokkolja Portman tudósát.

Natalie Portman és Tessa Thompson az Expedíció című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Életveszélybe kerülő férjét az Ex Machina (kritikánk) robotokkal kísérlező zsenije, Oscar Isaac játssza, aki szerint furcsa és gyönyörű film lesz az Expedíció. „A szépség különösen fontos volt számunkra. Fájdalmasan ügyeltünk rá, hogy amikor zord lesz a film, és valami borzalmas történik, akkor is ott legyen a háttérben az elképesztő szépség” – nyilatkozta az Entertainment Weekly-nek Garland, aki egy szürreálisba hajló, sejtelmes sci-fit szeretett volna készíteni.

Gina Rodriguez és Tessa Thompson az Expedíció című filmben Forrás: Tessa Thompson Instagram

Az alapanyag Jeff VanderMeeré, az Expedíció a magyarul is megjelent, azonos című könyv adaptációja, amit még további kettő követett a Déli Végek-trilógiában. VanderMeer már látta a filmet, és meg is osztotta (nyilván elfogult) véleményét egy podcastban, ahol azt ecsetelte, még a regényénél is szürreálisabb lett a film, a finálé pedig olyan agyeldobós élmény, mint a 2001: Űrodüsszeiá-é volt, amit a mai napig nem sikerült igazán megfejteni az embereknek.

Sonoya Mizuno és Alicia Vikander az Ex Machina című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az Expedíció-t – az Ex Machiná-val ellentétben, amit csak a Titanic Filmfesztiválon lehetett látni – nálunk is mozikba küldik, február 22-től válthatunk rá jegyet. Ami már csak azért is megéri, mert Isaac mellett egy másik régi ismerőst is köszönhetünk majd a moziban, ugyanis az Expedíció-ban is feltűnik Sonoya Mizuno, aki a párductestű robotlányt, Kyokót játszotta az Ex Machiná-ban, és akit legutóbb a Kaliforniai álom-ban láthattunk Emma Stone egyik lakótársaként. A súlyos sci-fi közepére ékelt, meghökkentő diszkótáncuk Oscar Isaac-kel a mai napig mosolyt csal az arcunkra, amikor csak eszünkbe jut.