Kispolgárok rulez!

Vágólapra másolva!
A Facér Jimmy az egyik legrafináltabb konzervatív film, amit valaha forgattak. Nagyot gúnyolódik az amerikai kispolgárokon, hogy a végére bebizonyítsa, a család a legszebb érték a világon. A társadalmi szatírából fokozatosan kitüremkedik Hollywood.
Vágólapra másolva!

A Facér Jimmy érdekes film, mert olyan, mintha a Tankcsapda azzal fejezné be egy koncertjét a Jönnek a férgek eljátszása után, hogy "beszélgessetek egy nagyot édesanyátokkal, és alapítsatok családot, mert az kibxxxottul szép dolog! Szevasztok gyerekek!". Mindezt őszintén, irónia nélkül.

A Facér Jimmy alaphelyzete hasonlít John Kennedy Toole Tökfilkók szövetsége című zseniális könyvének kiindulópontjához. Az elkényeztetett, magát mindenkinél műveltebbnek gondoló nagyfiú anyukája szoknyáján nyafog a világ ürességén, és rosszul van a munka gondolatától is. Jimmy körül minden nagyon szörnyű, Indiana állam egyik dögunalmas kisvárosában. A film első fele a kispolgári Amerika maró gúnnyal ábrázolt paródiája: giccses karácsonyi izzók között tévéznek az emberek, szépségnek és izgalomnak nyoma sincs. Mintha az ember Ózd környékén keresné az élet értelmét, csak itt van legalább munka, nagy autó és dollár. A nyomasztó, nyirkos januárban játszódó jelenetek Amerika sematikus és lehangoló arcát mutatják, ahol mindenki meglehetősen buta és igénytelen. A lázadás két útját ismerjük meg: az öngyilkosságot és a flegma sértődött semmittevést. Jimmy az utóbbit választja.

Forrás: Budapest Film
Facér Jimmy | Kevin Corrigan és Casey Affleck

A film legérdekesebb karaktere Jimmy édesanyja, aki személyében fejezi ki Amerika paródiáját. A hölgy szorgosan iparkodik vállalkozásában, elkényezteti gyermekeit, fagyival tömi unokáit és folyamatosan derűsen vigyorog. A cuki, az édes, és az ehhez hasonló szavakat érthetetlen lelkesedéssel hányja egymásra. Végtelenül naiv, minden megpróbáltatást buta optimizmussal vesz. Közben böszme tapintatlansággal trappol végig az életen, idegesítően képtelen árnyaltan gondolkodni. Egyszer-egyszer már majdnem elgondolkodna a problémákon, de inkább a sugárzó jókedvet erőlteti. Az elfojtós, prűd és szorgos kispolgári világ egyszemélybe sűrített példázata ő.

A végén a film valamennyire megszeretteti a nézővel őt is. Ahogy ezt a szörnyű kisvárost is biztonságos, és vidám életre alkalmas helynek mutatja. Ez a váltás nagyon cseles. Nem arról van szó, hogy bebizonyítja, hogy az átlagosság mögött hősiesség lapul, mint sok más amerikai filmben, ahol a közösség ereje vészhelyzetben vonzónak bizonyul. Nem derül ki senkiről, hogy titokban milyen értékes is valójában. Egyszerűen úgy alakul Jimmy sorsa, hogy a néző önkéntelenül is annak kezd el drukkolni, hogy vegye el feleségül a gyerekét egyedül nevelő szép, buta de nyíltszívű nővérkét. A végén a drogos mihaszna kiöregedett hippi is elnyeri méltó büntetését, újra kinyithat a gyár és mosolyog a kisfiú.

Forrás: Budapest Film
Facér Jimmy | Jack Rovello és Casey Affleck

A film azért nem érdektelenül közhelyes hollywoodi kisgazda-propaganda, mert a gúnyos rész elég meggyőző. Az unatkozó, frusztrált és elkényeztetett Jimmy karaktere érdekes, ahogy jó figura az álmairól örökre lemondott báty is. Mindenki egy kicsit túlzott karakter, kifejezetten paródia jelleget kölcsönözve a kisvárosi hétköznapok ócska szereplőinek. Egyedül a Jimmy életét felforgató jótündér nem illik bele ebbe a sorba. Rajta keresztül történik meg a csoda, és ő viszi el a sztorit az értéktelített feloldás felé. Ettől azonban még nem lesz bugyuta a film, a csodás feloldás olyan természetes vágya a nézőnek, amire minden mese épít. Csupán arról van szó, hogy felbukkanásával és győzelmével a tündérmese diadalt ül a társadalmi szatíra felett. Ez a nagy győzelem elég visszafogottan ábrázolt azonban ahhoz, hogy ne legyen tőle teljesen szirupos a Facér Jimmy. Amikor például már majdnem a gagyi sportfilmek tipikus "győz a kedves kicsi" sémájába torkoltak az események, a forgatókönyvíró időben megálljt parancsolt tollának.

A Facér Jimmy nem különleges, sem feltűnően figyelemre méltó film, de bájos alkotás. Úgy szól a lázadásról, hogy a megbékélést hirdeti. Utoljára a Tapló Télapó volt ilyen mozi a Filmklubban.

dr. Igó