Vágólapra másolva!
Fantasy-nek hirdeti magát, de a Híd Terabithia földjére valójában komoly, torokszorító családi film. Az erős gyerekszínészek a klisé-gyanús jelenetekben is hitelesek, mi meg készíthetjük a zsebkendőket.
Vágólapra másolva!

Egy újabb gyerekkönyv, amit nem tudom, mennyire olvasnak a magyarok, de az angolszászoknál komoly klasszikus: Híd Terabithia földjére. A Narnia és az Eragon után megint egy CGI-fantasy, legalábbis a trailerben így próbálták eladni. Pedig szó sincs ilyesmiről; a fantasy vonal hajszálvékony és alig jön elő a rajzfilmes Csupó Gábor (Fecsegő tipegők, Simpson család) első élőszereplős darabjában. Aki aprólékosan kidolgozott szörnyek meg tündérek után vágyakozik, ez nem az ő mozija.

Mert Csupót a látványnál sokkal jobban izgatja két magányos gyerek története, akik egymásra találnak és megmentik egymást a rettenetes, kába hétköznapoktól. A filmet a két erős gyerekszínész viszi el: AnnaSophia Robb (Leslie) és Josh Hutcherson (Jesse). Különösen Hutcherson finoman visszafogott, lefeszített játéka emlékezetes: az egyik percben érzékeny kamasz, a másikban felszabadult gyerek. Éppen ez az átmenet, a fájdalmas ingázás a felnőtt világ és a gyerekkor között a film központi témája és Hutchersonnak ezt sikerül mesteri módon egy-egy pillanatba belesűrítenie.

Egyszerű, alig-klisékkel mutatja be Csupó Jesse szegénységét, a farmercsaládot, ahol sok a gyerek és kevés a pénz. Jesse szigorú apja (Robert Patrick) nem szörnyeteg, csak halálra dolgozza magát. Patrick annak idején a Terminátor 2 cseppfolyós zsarujaként futott be, itt frusztrált, fáradt apa és jó a szerepben. Az évfolyam réme, a nagydarab, erőszakos nyolcadikos (Lauren Clinton) természetesen valójában érzőszívű, szomorú kamasz, a rettegett tanárnő (Jen Wolfe) pedig érzőszívű, szomorú felnőtt. Az iskolai jelenetekben kicsit sok a gitáros-dalolós énekóra, de Zooey Deschanel szerencsére nem játssza túl az enyhén hippi, jóságos énektanárt. A sablonos, álrockos, Avril Lavigne-tipusú betétdalok viszont nem sokat segítenek, csak rontanak az összhatáson - még akkor is, ha az egyébként remek AnnaSophia Robb énekli az egyiket.

Forrás: [origo]
Josh Hutcherson és AnnaSophia Robb a Híd Terabithia földjére című filmben

Nem igazán lehet fogást találni ezen a filmen, mert ha azt mondom, nyálas, a nyál igazi könnyekkel keveredik: a moziteremben csak úgy peregtek az apukák, anyukák könnyei. A Híd Terabithia földjére hatásos, szépen összerakott, My Girl-szerű családi film, ami inkább a felnőtteket érinti meg igazán.

Mesterházy Lili