Vágólapra másolva!
A ma kezdődő Titanic filmfesztivál egyik legjobban várt filmje Török Ferenc Overnightja, melyet már meg is néztünk, és egy brókerszakértő segítségével ki is veséztünk. Emellett a fesztivál tekintélyes felhozatalában való eligazodást megkönnyítendő, kiválasztottuk azt az öt filmet, amelyet szerintünk nem szabad idén kihagyni.
Vágólapra másolva!

Török Ferenc új filmje, az Overnight olyasféle darab, amire, ha Amerikából exportálták volna ide, azt mondanánk: korrekt hollywoodi iparosmunka. Korrekt magyar iparosmunka, vannak benne dolgukat jól végző színészek, van rendes forgatókönyve - így a sztorinak eleje, közepe és vége -, vannak benne hihető dialógusok, és van neki még profi operatőre meg zeneszerzője is. Megnyugodva kipipálhatunk tehát minden olyan tételt, amelynek hiányában a fim kínosan ciki lenne. A szakmai minimum megvan, innen kellene kibomlania a nagybetűs Filmnek, erre azonban hiába várunk.

Az Overnight egy Péter nevű bróker (Bodó Viktor) egy napját meséli el, kábé onnantól, hogy kiderül, villámgyorsan elő kellene teremtenie 10 millió eurót és kamatait a pénzéért érkező német ügyfélnek, odáig, hogy egy rizikós húzással másnap reggelre... vagy meglesz a pénz vagy nem. Másfél órába sűrített huszonnégy órát látunk, amelynek egy részét Budapesten, egy részét Bombayben töltjük különböző brókerekkel, három és még néhány nővel, számtalanul sok taxissal és egy majommal. Mégsem elég izgalmas ez az egész.

Drukkolunk persze egy kicsit, hogy összejöjjön ennek a hülyegyereknek a tranzakció, hiszen miért akarnánk neki rosszat, ugyanakkor mégiscsak egy hájfejű marháról van szó, aki elcseszerintette valahogyan az ügyfelének járó kamatot, és most meg ráadásul az egész pénzét kockára teszi, plusz, aki körül három nő is mozog, de egyikkel sem bír jó fej lenni. Van egy volt felesége (Gryllus Dorka), akivel úgy beszél, mintha a hányás kerülgetné, egy kolléganője (Eszenyi Enikő), akit néha megrak a tárgyalóasztalon, amúgy nincs köztük semmi, és egy barátnőféleség (Pető Kata) is képbe kerül, akivel olyan meghitt a viszonyuk, hogy a csaj postán küldi el neki a pozitív terhességi tesztet.

Forrás: [origo]
Bodó Viktor az Overnight című filmben

Szóval nem szeretünk bele Péterbe, de azért annyira nem is rosszfiú, hogy utáljuk, kicsit semmilyen ez a figura ahhoz, hogy elvigye a filmet. Ettől még működhetne a dolog, nem kell okvetlenül pszichologizálni, lehetne ez egy szabályos műfaji film, tőzsdés krimi, láttunk már belőle tucatnyit. Ha elég feszes lenne a tempó, kidolgozott figurák nélkül is ébren tartana az izgalom, az Overnight azonban túlságosan is "törökferis" ahhoz, hogy ez ilyen szimplán és olajozottan működjön. Ami viszont a Moszkva tér-ben vagy a Szezon-ban kedves, lötyögős couleur locale-festés volt, azt egy krimiben üresjáratnak hívják. Túl sok a hülye taxis, a laptopon nézett számítógépes animáció (Igor Lazin animációi tényleg nagyon jópofák, de mit keresnek ebben a filmben?), a kő-papír-olló, meg a majom.

Az Overnight végül abba bukik bele, hogy nem találja meg a saját hangját. Zsánerfilmnek tűrhető, de kicsit unalmas, szerzői filmnek nagyon kevés. Pedig látszik rajta, hogy sok munkát tettek bele.

Bujdosó Bori

* * *

Tisztázzuk az elején, egy rendes bróker gazdag. A legfőbb észrevétel ennek fényében az, hogy belefért volna még egy kis gazdagság. Volt ugyan egy Audi, de egy rendes brókernek Porschéja van, sőt már az előző kocsija is az volt. És miért van mindenkinek folyton leengedve a nyakkendője? Szakmai vonalon továbbhaladva, a filmbeli brókercég dealing roomja meglehetősen furcsa és gépies, a brókerek pedig laptopot vagy egy darab monitort használnak. A valóságban öt-hat bróker több 21 colos monitort használ, mint egy űrközpont (saját megfigyelés). Az indiai brókeriroda pedig egészen viccesen alulberendezett.

A film a néző dezinformálásával indul, a "jó napot, meghoztuk a búzát" című epizód hamis városi legendán alapul ugyanis. A humoros jelenet szerint a gazdag árutőzsdei bróker nyitva hagyhatott valamiféle gabonakontraktust, így egy reggel (szakszóval élve) fizikai leszállítás történik lakóhelyén, és pár tonna gabonával derékig öntik fel az udvarát. A dolgok állása szerint ilyenfajta meglepetés nem érheti az embert ma Magyarországon, kivéve talán, ha a Csepeli Szabadkikötőben lakik. A kiabáló brókerek, a tőzsdei nyílt kikiáltásos kereskedés egyébként a múlté, nem is olyan régen szűnt meg teljesen**. Ami azt illeti, azóta a Budapesti Árutőzsde is megszűnt teljesen. Ha a filmbéli adatok alapján időben próbáljuk meg elhelyezni a sztorit, a japán jegybank 50 bázisponttal utoljára 1995-ben csökkentett kamatot, ekkor hazánk éppen a Bokros csomagot és a 28%-os jegybanki alapkamatot emésztgette, és csak a rákövetkező évben csökkent a kamatszint 27 százalékra. Egyébként 50 bázispontos magyar kamatcsökkentés még sosem esett egybe napra pontosan 50 bázispontos japán kamatcsökkentéssel.

Forrás: [origo]
Nagy Ervin az Overnight című filmben

Véletlen egybeesés lehet, de a film gazdag német befektetőjét Fischernek hívják, míg az Amerikai Psycho című bróker-alapműben szintén Fishernek hívják a titokzatos nagyhal befektetőt, akinek titokzatos befektetéseit a balsorsú Paul Allen kezeli. A filmbéli brókercégben meglehetősen lazán veszik a magyar tőkepiaci és hitelintézeti szabályozást, tojnak például mindenféle front office - back office szegregációra, és Eszenyi ugyanolyan komolyan utalgat milliárdokat, mint főzi a kávét. Mellesleg szemmel láthatólag több kollégához is fűzi szexuális viszony, ami a kurvákkal színesített céges buli mellett nem is olyan meglepő. A végén a német befektetőt jó magyar szokás szerint megpróbálják megkenni, de egyéb helyeken is sejthetünk olyan üzelmeket, melyek már a letöltendő büntetőjogi kategóriába tartoznak.

Nem mellesleg, helytálló Bodó testessége, aki bár így néha kifejezetten Travoltára hasonlít, megfelel annak a népi bölcsességen alapuló elvárásnak, miszerint sovány brókerrel ne kezdjen az ember. A kő-papír-olló / biliárd / minigolf színvonalú gyermeteg játékok, kisebb-nagyobb kiszúrások a valós életben is léteznek, egy infantilis öt perc beiktatása nyilván csökkenti az infarktus kockázatát. Zárszóként talán annyit, hogy nyugalom, a valóság nem ilyen.

Sz. Z.

Az Overnight című film megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 15-én, vasárnap 20:30-kor és április 16-án, hétfőn 21:00-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film mozibemutatója szeptemberben várható.

_____________

* A cikk eredeti címét a szerkesztőségünkhöz érkezett kifogások nyomán megváltoztattuk. Belátjuk, hogy - bár egyáltalán nem állt szándékunkban ilyesmit sugallni - a címben feltett kérdés diszkriminatív üzenetként is értelmezhető volt, ezért elnézést kérünk mindenkitől, akit esetleg megsértettünk ezzel a címadással.

** Korábban tévesen állítottuk, hogy 2000-ben szűnt meg ez a fajta kereskedés az Árutőzsdén. 2000-ben ugyan bevezették elektronikus kereskedést is, ám ettől még nem szűnt meg a kiabálós verzió.