Vágólapra másolva!
Frusztrált kirakatfeleségből a kívülállók fotósa lett Diane Arbus - művészi inspirációit és szárnypróbálgatásait egy merész és ötletes filmben kelti életre Nicole Kidman, amely fittyet hány a hagyományos filmbiográfiák közhelyeire. Sajnos a mozikat nálunk kikerüli A szépség és a szőr, de legalább azonnal hazaviheti DVD-n, aki velünk játszik.
Vágólapra másolva!

Jól menő műfaj mostanában a filmbiográfia. A zseniális, különc, ám tragikus sorsú művészek sora végeláthatatlan, csakúgy, mint a színészeké, akik hajlandóak agyomaszkírozva Oscarért esedező szerepekben tündökölni, bukni, szeretni és meghalni. Láttunk mostanában ilyet sokat, némelyik jobban sikerült (A nyughatatlan, Piaf, Ray), némelyik kevésbé (Én, Pán Péter, Goya kísértetei, Factory Girl) . Nicole Kidman maga is megmártózott a műfajban Virginia Woolfként, bátor szerepei közül a legkevésbé bátor ez (Az órák), de legalább elnyerte érte az Oscart. Diane Arbus története tökéletesen illeszkedhetne az előbb említett filmek sorába, hiszen a fura szerzetek fotográfusa az elvárásokkal szemben győzedelmeskedett, excentrikus művész lett, de boldogtalan volt, és viszonylag fiatalon öngyilkosságot követett el.

A remek hír, hogy A szépség és a szőr egy igazi anti-biográfia, mindenben fittyet hány a műfaj szabályaira. Ennek egyenes következménye, hogy - ahogyan azt a cím kiegészítése is hirdeti (Diane Arbus képzeletbeli portréja) - igencsak fikciósított élettörténettel van dolgunk, Steven Shainberg rendezőt abszolút nem érdekli, hogy Diane milyen hírességekkel pacsizott a hatvanas években, milyen drogokat fogyasztott, kik törték össze a szívét és miért lett öngyilkos. Egy dolog fontos: egy alapvetően kényelmes, fényűző életet élő nőből hogyan és miért lett a kívülállók dokumentátora. A válasz ráadásul példaértékűnek tűnhet minden önmagát kereső nőnek (és férfinak); Diane-t szimplán a kíváncsisága vezeti el igazi érdeklődési köréhez és a művészethez.

A kitalált történet, miszerint az unatkozó háziasszony figyelmét felkelti a felső emeleten lakó szőrmók, banális. Ráadásul műfajilag behatárolhatatlan. Misztikus, romantikus, tragikus, humoros, szürreális vagy mi? Gondban voltak a producerek, hogy mit kezdjenek vele, fel is pakolták hát a plakátra a két főszereplő művészien erotikus képét - mínusz a szőrök. Leginkább A belső tenger plakátja jutott róla eszembe, ahol a jóképű spanyol sztár, Javier Bardem csábít a plakátról, hogy aztán az egész filmet öregen, kopaszon haldokolva vegetálja végig egy ágyon (érdekes, de a film utolsó jeleneteinek egyikénél is beugrik A belső tenger). Még égbekiáltóbbnak tűnt, hogy ez a gyönyörűen fényképezett, nyugodt tempója és izgalmas vizualitása miatt egyértelműen moziba való film csak DVD-n jut el hozzánk, ráadásul egy olyan címmel, mint A szépség és a szőr. Sokat gondolkoztam azon, hogy ezt a magyar címet vajon valaki teljesen beszívva, viccből adta-e, vagy végeredményben még jobb, mint az eredeti.

Forrás: [origo]

Bizonyos szempontból hajlok a második megoldásra, hiszen a korábban cirkuszban mutogatott szőrmók és a Park Avenue-i kirakatfeleség között szövődő románcszerűség annyira a bizarr giccs határát súrolja, hogy azt valójában csak a mesékben lehet elsütni. A mese, amire leginkább utal a felállás, az persze az Alice Csodaországban, de Downey Jr. (azon kevés színészek egyike, aki csupán a szemével is emlékezetes alakítást tud nyújtani) tekintélyes arcszőrzete és egy-egy túlstilizált jelenet valóban A szépség és a szörnyeteg-et is eszünkbe juttathatják. Diane Arbus a hétköznapiságot megtestesítő lényként csöppen bele a törpék, transzvesztiták, nudisták, deformáltak (angol gyűjtőszóval freakek) világába, jóindulatú pillantásokat vet rájuk, de a film végkicsengése szerint egyértelművé válik, hogy azért érzi otthon magát köztük, mert legbelül ő is egy freaknek látja magát. A szépség és a szőr azért működik, mert évtizedeket felölelő sikerek és tragédiák helyett valójában csak ennyit kellene elvárni egy filmbiográfiától; hogy megérthessük a művész motivációit.

+ + +

Forrás: [origo]Ha szeretnéd megnyerni A szépség és a szőr - Diane Arbus képzeletbeli portréja című filmet DVD-n, nem kell mást tenned, mint megválaszolni az alábbi kérdést, és a helyes választ lakcímeddel együtt október 4-ig elküldeni a [email protected] email címre. A helyes választ beküldők közül 5 nyertest sorsolunk ki. A levél tárgya "A szépség és a szőr" legyen, egy ember csak egy választ küldhet be.

Melyik horrorfilm egyik jelenetét inspirálta Diane Arbus Ikrek című fotója?

A) Más-világ
B) Ragyogás
C) A kör

A játékban a T-Online Magyarország Zrt. dolgozói nem vehetnek részt. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Ha kérdés merült volna fel benned a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheted.