Az erotikus B-film visszavág

2008.08.28. 12:32

Forgassuk vissza az idő kerekét egészen a kilencvenes évek első feléig! Az Elemi ösztön sikere nyomában virágzik az erotikus thriller műfaja: Dermesztő szenvedélyek, Vörös sarok, Sliver, Végső csábítás, Zaklatás és még sorolhatnánk. A koncepció egyszerű; egy mit sem sejtő főhőst körbefon a bűnös szex hálója, testdublőrök feneket és mellbimbót villantanak 1-2 másodpercig, hullanak a szép nők, a legszebb nő kettős játékot űz, a főhős pedig 5-6 orgazmus után megússza. A probléma ezzel a műfajjal az, hogy folyvást önmagát ismétli, az erotika pedig annyira light, hogy az internet korában egyre kevesebb kiéhezett kamaszt tud becsábítani a moziba. A Szex telefonhívásra alkotói ezzel mit sem törődtek - ott folytatják a dicső műfaj hagyományait, ahol Joe Eszterhas rutinra járó fantáziája, Michael Douglas löttyedt hátsója és Demi Moore acélosra formált keblei abbahagyták.

Forrás: [origo]
Michelle Williams és Hugh Jackman a Szex telefonhívásra című filmben

Adott egy unalmas könyvelő (Ewan McGregor), aki béna pulcsikban jár, oldalra van nyalva a haja, szemüveges és késő estig dolgozik egy menő cégnél. Egyik este egy hercig öltönybe bújt, jó frizurájú, simulékony modorú jogász kollégája (Hugh Jackman) egy spangli segítségével (merész!) bevezeti a drogok világába, ahonnan persze egyenes út vezet a szex és a gyilkolás sötét süllyesztőjébe. A csali egy bizonyos elit szexklub, amelynek tagjai elfoglalt Wall Street-i szupermodell-brókerek, akik telefonon egyeztetnek név és beszélgetés nélküli szextalálkákat. A szexet két tíz másodpercnyi montázsban le is rendezik, szóval aki emiatt akarná megnézni a filmet, az inkább várja meg, amíg felkerül a YouTube-ra. A történet hemzseg a logikai bakiktól (hogy lehet Madrid belvárosában észrevétlenül lelőni valakit?, a cicababákon kívül miért csak egy idősebb nő veszi igénybe a szexklub szolgáltatásait?, stb.) ami gyászos teljesítmény azt figyelembe véve, hogy szinte minden fordulat ismerős más filmekből.

Forrás: [origo]
Michelle Williams és Ewan McGregor a Szex telefonhívásra című filmben

Az egyetlen ok, amiért ez a film nem a VICO-filmkatalógus süllyesztőiben találja magát az, hogy pár A-listás hollywoodi színészt sikerült leszerződtetni hozzá. Mindannyian sokkal tehetségesebbek, mint hogy ezzel a silány alapanyaggal kellene vesződniük, ráadásul Ewan McGregor sokadjára vállalja már el ezt a fantáziátlan-balfasz karaktert, Hugh Jackman pedig pont ugyanezt a sármos vicsort vetette be A tökéletes trükk-ben és a Füles-ben is. Sajnálatra méltó, hogy a szerepeket rendszerint igen jól választó Michelle Williams olcsó parókában egy kirakati baba színészi kihívásaival szembesül, a 62 évesen is igéző Charlotte Rampling pedig az Elemi ösztön 2-beli bizarr feltűnése után újra egy rossz vicchez asszisztál. Ami a pozitívumokat illeti, szép a fényképezés és szépek a szereplők; ez persze édeskevés a halott műfaj felélesztéséhez - szerencsére.