Vágólapra másolva!
Az idei Oscar-díjkiosztón egyedülálló énekes-táncos show-t előadó Hugh Jackman magabiztosan hozza a Farkas figuráját, de a film nem éri el az X-Men-trilógia szintjét. Néhány kérdést tisztáz ugyan Rozsomák történetével kapcsolatban, de inkább egy közepesnél alig jobban sikerült akciófilmként működik, mintsem a mutáns univerzumba szervesen illeszkedő képregénymoziként.
Vágólapra másolva!

Akárhogy is nézzük, az X-Men-univerzum szereplői közül a legmenőbb figura Wolverine, alias Rozsomák, vagy ahogy a most bemutatott mutáns eredettörténetben nevezik: Farkas. Hogy miért ezt a címet kapta, arra választ kapunk a filmben - nyilván a hardcore X-Men-képregényrajongó megbocsáthatatlan bűnnek tartja, hogy nem szó szerint, vagyis Rozsomákra fordították az eredeti címet (az InterCom úgy magyarázta ezt a ferdítést, hogy Magyarországon alig ismerik a rozsomák nevű állatot). A mutánsok első spin-offjától tényleg sokat vártunk, mert ugye Wolverine figurája elég sok lehetőséget rejt magában - a különleges regeneráló képességgel, fémkarmokkal és psychobilly-s barkóval rendelkező Logan sokkal karizmatikusabb, mint bármelyik társa, és a sztorija is elég rejtélyes volt az eddigi X-Men-filmekben, szóval minden adott volt egy masszív eredettörténetre.

A film elején azt láthatjuk, hogy Logan gyerekkorában hogyan ébred rá arra, hogy ő mutáns, és nem öregszik, aztán sorban jönnek a háborúk, amelyekben harcolt a XIX. század közepétől, azt is megtudhatjuk, hogy miért cserélik le csontkarmait adamantiumra, és miként vetik be titkos katonai fegyverként testvérével, Kardfogúval (Victorral) együtt. Logan megelégeli az értelmetlen öldöklést, és elege lesz abból is, hogy nem tudja megfékezni testvére öncélú agresszióját, ezért úgy dönt, hogy kiszáll a hadseregből. Persze nem lehet csakúgy otthagyni a kanadai titkos katonai hadi alakulatot, meglesz az ára a távozásának, mert szembe kerül egykori társaival és saját testvérével.

Forrás: [origo]
Farkas (Hugh Jackman) és Kardfogú (Liev Schreiber)


Az eredeti képregényhez nem igazán ragaszkodtak az alkotók, mert ott például Rozsomák és Kardfogú nem is testvérek, és valahogy Rozsomák sem olyan a képregényben, mint a filmben: ennél sokkal vadabb, öntörvényűbb, keményebb személyiség, nem ennyire érzelgős és nem ennyire jópofizó. Ott van például az a jelenet, amelyben az iszonyúan elhízott, a Taxidermia apafigurájára hasonlító The Blobbal, azaz Fred Dukes-szal áll le bokszolni, és közben viccelődik - ez teljesen idegen ettől a karaktertől.

Forrás: [origo]
Farkas (Hugh Jackman) és The Blob (Kevin Durand)


Azért sem igazán képregényfilm az X-Men kezdetek: Farkas, mert a képregényes látásmód, a képkocka jellegű képi ábrázolás gyakorlatilag teljesen hiányzik belőle, és az akciójelenetek sem annyira hatásosak, mint a trilógiában látott, változatos és izgalmas akciók. Érthető persze, hogy nem egy az egyben akarják leképezni a képregényt, de azért az már inkább kínos, hogy gyakorlatilag Farkas és Kardfogú küzdelmére és ökölharcaira van kihegyezve a film, pedig azért a többi mutáns karakter is kaphatott volna nagyobb szerepet. Deadpool, aki eredetileg egy folyamatosan dumáló, poénkodó figura, épphogy csak feltűnik a filmben, és a többieket (Gambit, Haspók, Küklopsz, vagy a Black-Eyed Peas énekese, will.i.am által megformált teleportáló Kestrel) is méltatlanul kevésszer látni, csak afféle epizódszerepben sertepertélnek. Rendben van, hogy ez a film elsősorban Farkasról szól, de azért nem csak róla, mivel a címében is benne van az X-Men brandnév.

Forrás: [origo]
Farkas (Hugh Jackman) és Gambit (Taylor Kitsch)


Gavin Hood, a Tsotsi című filmmel Oscar-díjat kapott, aztán a Kiadatás-sal nagyot bukott rendező nem tudott élni a lehetőséggel, amit ez a film magában tartogatott. Néhány kérdést ugyan megválaszolt (olyan részleteket, hogy honnan kapta a főhős a nevét, vagy honnan szerezte a védjegyszerű bőrkabátját), de az eredmény egy közepes film lett, amit csak Hugh Jackman játéka ment meg.

Egy megrendelésre legyártott, közepesnél alig jobb iparos munka az X-Men kezdetek: Farkas, semmi több. Csak remélni tudjuk, hogy a további tervezett spin-offok - Magneto- és Deadpool-filmekről volt szó eddig, és tervben van a legfiatalabb mutánsokat bemutató X-Men: First Class is - biztosabb kezekbe kerülnek.