Vágólapra másolva!
A Vespa bátor kis hőse útnak ered és meg sem áll a nagy büdös Budapestig, hogy ott megszerezze jogos jussát, a csokipapíron nyert robogót, és az apját. Groó Diana (Csoda Krakkóban) hiába kíséri mindvégig gyengéd szeretettel és végtelen humanizmussal az élete első nagy kalandján bolyongó, vézna és kócos Lalit, mert a kisfiú személyes drámáját agyonnyomja a túl direkt társadalomkritika, a hitelességet és természetességet pedig folyton megzavarják a mű helyzetek és párbeszédek.
Vágólapra másolva!

Lali (Tóth Sándor) jól elboldogul a berekháti romatelep biztonságos nyomorúságában és az édesanyja (Nyakó Júlia) nyújtotta akolmelegben, szorgalmasan magolja amit muszáj, ügyesen zsugázik és van neki egy legeslegjobb kebelbarátja is. Valahogyan biztos megbékélne apja egyre égetőbb hiányával is, de a váratlanul jött szerencse és a nyertes szelvény beváltása a fővárosba kergeti, ahol erőtlen, ám elszánt apakutatásba és jutalombeváltásba kezd.

Ez az igazán egyszerű kis történet akkor kaphatna szárnyra, ha hitelességével és személyességével képes lenne mélyen megérinteni. De a Vespá-ban a fikciós elemek szerencsétlen módon rendre megsemmisítik a dokumentarizmus adta többletet. Az amatőr gyerekszereplő természetessége mit sem ér, ha a megírt szövegek idegenül szállingóznak a szájából, és az utazás lendületével együtt, a próbatételek izgalma is odalesz, ha mint társadalmi problémán hosszasan elidőzünk az egyébként valóban ijesztően közömbös fővárosi rengetegen. Pedig mikor a főszereplőt saját közegében, a telep melletti réten kártyázás közben szabadon engedik improvizálni, a film életre kel és az eddig motoszkálva zavaró, esetlen részletek a helyükre billennek.

A Vespa összes emlékezetes pillanata az életből ellesett, lazán felvázolt szituáció, és nagyvonalúan kezelt megtörténés, mint amilyen a pusztán lerobbant vonat, csoportosan, csomagosan vándorló utazóközönsége, vagy a pesti kisállat boltban reklamáló, szőrallergiás kedves vevő. Ezekhez képest bármennyire szívfacsaró is, csak tompa közjáték Lali küzdelme és alakuló barátsága a kedves, de megbízhatatlan vándorzenésszel (Balogh Rudolf).

Forrás: [origo]
Tóth Sándor és Nyakó Júlia a Vespá-ban

A fikciós és dokumentarista elemek összejátszásából izgalmasan hiteles, újszerű filmek születhetnek. Ezek közül való lehetne a Vespa is, de Groó Dianának remek dokumentumfilmjei (Trapé, Córesz) és kreativitástól burjánzó rövidfilmjei (Tarka képzelet, Urlicht) után ez most nem sikerült.

---------------

Vespa
Rendező: Groó Diana
Forgatókönyv: Groó Diana és Szabó Iván
Operatőr: Kardos Sándor
Szereplők: Tóth Sándor, Nyakó Júlia, Balogh Rudolf, Puporka János, Nagypál Gábor, Bajomi Nagy György, Erdély Krisztina, Róbert Gábor, Kárász Zénó, Szabó Simon, Kassai László
41. Magyar Filmszemle, versenyfilm - nagyjátékfilm szekció
színes, 85 perc

Mikor és hol vetítik?
2010. február 5. 18.30 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 12.15 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 18.00 - Uránia Mozi, Díszterem
2010. február 6. 22.00 - Palace MOM Park, 8-as terem

----

Nézz szemlés filmeket az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában!