A művészet egy vicc

Vágólapra másolva!
Dokumentumfilm egy meghiúsult dokumentumfilmről, amelynek a világ legmenőbb graffitiseiről kellett volna szólnia, végül az őket követő mániákus kamerást mutatja be, aki egy nap alatt lett világhírű művész. Az Exit Through The Gift Shop alkotója, az illékony street art-király, Banksy végül hivatalosan nem tette tiszteletét a berlini filmfesztiválon, de szelleme annál inkább kísértett.
Vágólapra másolva!

Az Exit Through The Gift Shop egy dokumentumfilm arról, hogyan próbált meg a világ legnagyobb streetart-művészéről dokumentumfilmet csinálni egy mániákus, exhibicionista francia. Körülbelül így lehetne összefoglalni a rendkívül szórakoztató film lényegét, amelyet a világ legmenőbb graffitise, Banksy rakott össze mindenféle videofelvételből.

A streetartosok Karate Kidje

Olyat még nem láttam a Berlinalén, hogy egy versenyszekcióban szereplő filmnek ne legyen sajtótájékoztatója. Nos, az Exit Through The Gift Shop-nak nem volt. Banksy foglalkozása ugyanis büntetőjogi kategória, ezért egyáltalán nem szeret a nyilvánosság előtt mutatkozni, és a nevét sem árulja el.

A Berlinale közönségének is csak egy videoüzenetet küldött, amin egy összegraffitizett furgon előtt ül arcába húzott kapucnival - háttérben a furgonra olvadó óriásfagylalt Jeff Koons stílusában - és olyanokat mond, mint hogy ez egy "film arról az emberről, aki megpróbált rólam filmet csinálni", "jó film, amennyiben nagyon alacsonyak az elvárásaid". Azt is elárulja, hogy nem volt semmi terv vagy forgatókönyv, de azért reméli, hogy ez a film olyan jelentőségű lesz a street artnak, mint a harcművészeknek a Karate kölyök.

Forrás: [origo]
Banksy az Exit Through the Gift Shop-ban

Egy flúgos francia kamerával

Adott egy Thierry Guetta nevű ruhaüzlet-tulajdonos, aki egy Los Angelesben letelepedett francia bevándorló. Kicsit flúgos, fiatal kora óta például bekapcsolt kamerával a kezében járkál. Egy véletlen a graffitis szcénára irányítja a figyelmét, szép lassan becserkészi annak krémjét - olyan legendás arcokat, mint Space Invader, Shepard Fairy, Buff Monster -, azt kamuzza nekik, hogy dokumentumfilmet készít, noha életében még egyetlen felvett kazettáját sem nézte vissza, pedig van belőle egy szobára való.

Gyűjteményéből már csak az inkognitójára kínosan ügyelő Banksy hiányzik, és aztán egy véletlennek köszönhetően ő is meglesz. Guetta ezután folyamatosan a sarkában van, hónapokon át kíséri kamerájával éjszakai portyáira a világ több pontján. Amikor elkészít egy filmszerű valamit, kiderül, hogy köze nincs a filmkészítéshez, és pikk-pakk felcserélődnek a szerepek: Banksy azt javasolja neki, hogy pihenésképp menjen szépen haza, művészkedjen ő is kicsit, addig pedig ő (Banksy) kezd valamit a rengeteg nyersanyaggal.

Forrás: [origo]
Mr. Brainwash Tomato Spray című alkotása

Így is lesz, Guetta hazamegy, és olyannyira komolyan veszi a streetart-küldetést, hogy megalomán terveket kezd szőni, óriáskiállításra készül saját - de főleg Andy Warhol Factoryjához hasonlóan neki dolgozó emberek - munkáiból. Elképesztő gerilla- és médiakampányba fog, és szó szerint egyik napról a másikra lesz nemcsak híres, hanem ünnepelt művész is. Ekkor már Mr. Brainwashnak nevezi magát, és egész L.A. bekajálja minden eddiginél nagyobb bullshitelését. Képei dollármilliókért kelnek el, miközben ő olyanokat nyilatkozik, hogy "Andy Warhol meghalt, én viszont itt vagyok".

Szép történet, és a legviccesebb, hogy éppen az az ember, aki a törvényenkívülieket filmezi éveken át, szegi meg az összes írott és íratlan szabályt, és úgy kerül be a kultúrvilág mainstreamjébe, hogy közben viccet csinál nemcsak a street artból, hanem az egész műértő közönségből.

Banksy a király

Bár a film középpontjában Guetta áll, szerencsére kiderül az is, ki ez a fantomként létező Banksy. A világ legismertebb streetart-művésze életében először hagyta - hátulról vagy kitakart arccal - lefilmezni magát. Pedig korábban már nagynevű lapok cikkeztek róla és illékony művészetéről, munkái a világ számos nagyvárosának utcáit - és most már híres gyűjtők gyűjteményeit is - díszítik. Képeit milliók látták, a készítőről viszont mindössze annyit lehet tudni, körülbelül 35 éves, és Londonban él.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yXNPoLrcAHL1QepO
Az Exit Through the Gift Shop előzetese

Fekete-fehér képein csókolózó rendőrök, anarchista patkányok, egy csokor lufival a kezében elrepülő kislány látható; csupa vicces, abszurd, ironikus vagy politikai töltetű téma. A graffitizés mellett más hasznos dologgal is elfoglalja magát: néhány éve a világ leghíresebb múzeumaiba szögezte fel titokban képeit, majd Lady Diana arcképével hamisított egymillió fontot. Egyik abszurd ötletét a másik után valósítja meg: 2006-ban egy Guantánamo-fogolynak öltöztetetett gumibábut akasztott fel a Disneyland egyik kerítésére. Ekkor már jelen volt Guetta is, akit Banksy helyett kaptak el a rendőrök, de nem tudtak rábizonyítani semmit, ezért párórányi kihallgatás után elengedték.

A falakról majd kiderül, jelen volt-e

A vetítés után a publikumot leginkább egy kérdés foglalkoztatta: vajon inkognitóban jelen volt-e a streetart-király. Egyes hangok szerint ez majd a napokban derül ki: ha újabb graffitik jelennek meg tőle a városban, itt volt, ha nem, nem. A találgatásokra már csak Dieter Kosslick fesztiváligazgató kijelentése is okot adott, aki sajtószobai hírek szerint a legelső vetítés előtt egy enigmatikus mondattal hozta izgalomba a közönséget: "Banksy itt lesz, de természetesen nem fogjuk látni."