Vágólapra másolva!
Az Amerikai pite: A találkozó tömény nosztalgia-trip, amely túlságosan is sok szálon kötődik az első részhez ahhoz, hogy önállóan értelmezhető műként tudjunk rá tekinteni. Az előzmények ismerete nélkül a film hullámzó színvonalú viccáradata egy csapongó, idétlen, és átlagos szexkomédiát eredményez. Ha viszont szerettük az első részt, akkor a közös múltidézés elhomályosítja a folytatás hibáit.
Vágólapra másolva!

Az 1999-es első rész, még mai fejjel újranézve is kifejezetten kellemes élmény, ott a helye a legjobb tinivígjátékok között. A soron következő folytatások színvonala azonban meredeken zuhant lefelé. A harmadik rész már csupán erőltetett próbálkozás volt az eredeti sikerének meglovagolására. Először még vicces volt a fehér sör, de Stifler szarevésén már csak fészkelődni tudtunk kínunkban. A további, csak DVD-n megjelent folytatásokat említeni sem érdemes. Az Amerikai pite: A találkozó visszatért a kezdetekhez, és ahol csak alkalma nyílik rá, visszautal a legelső részre.

Forrás: UIP Dunafilm
Amerikai pite - A találkozó | Jason Biggs

A pités srácok visszamennek szülővárosukba, hogy részt vegyenek az 1999-ben érettségizettek osztálytalálkozóján. Ennek apropóján szinte mindenkit visszahoz a film, aki az első részben szerepelt. Jim édesapja (Eugene Levy) még mindig előszeretettel tart szexuális felvilágosítást, és mesél hatalmas libidójáról fiának. Az önismétlésen kívül szerencsére más funkciót is kap a filmben. Ez azonban nem mondható el azokról a mellékszereplőkről, akiket csak azért rángattak elő a múltból, mert anno, egy-két percre feltűntek az Amerikai pité-ben. Muszáj például megtudnunk, hogy mi Sherminator kedvenc filmje? Néha olyan érzésünk lehet, mintha tényleg a '99-es osztály évkönyvét lapozgatnánk. Az időtlenséget Stifler mamája (Jennifer Coolidge) képviseli a legszebben, ugyanaz a lefegyverzően magabiztos, buja tekintet villan meg a vásznon. Arról is meggyőződhetünk, hogy nem az idő nagyította sárgadinnye méretűvé a melleit.

Ezek a karakterek azonban csak akkor telnek meg valódi jelentéssel, csak akkor válnak igazán szórakoztatóvá, ha van hová kötni őket. Az első rész ismerete nélkül sok szereplő a levegőben lóg, a hozzájuk kapcsolódó poénok üresen koppannak. Az, hogy milyen viszonyt ápol az ember az első résszel, nagyjából el is dönti, hogy mennyire fog neki tetszeni az Amerikai pite: A találkozó. A legújabb rész ugyanis azt feltételezi a nézőről, hogy az 1999-es előzmény a mai napig élénken él benne. Akire viszont nem hat a nosztalgia, és nem rég látott haverként üdvözli a vásznon Jimet (Jason Biggs), Ozt (Chris Klein), Stiflert (Seann William Scott), Kevint (Thomas Ian Nicholas) és Finch-t (Eddie Kaye Thomas), annak már korántsem ugyanakkora élmény azt nézni, ahogy ez az öt, számára ismeretlen, felnőni képtelen srác átmulat egy hosszú hétvégét.

Forrás: UIP Dunafilm
Chris Klein, Jason Biggs, Eddie Kaye Thomas, Thomas Ian Nicholas a filmben

Tizenhárom év telt el, de Jim megmaradt ugyanannak a szerethető lúzernek, aki volt végzős gimnazistaként. Annyi változott, hogy a szüzességének mielőbbi elvesztése helyett, most már a felnőttkor problémáival kénytelen foglalkozni: gyereknevelés, ellaposodó házasság. A másik négy srác sem változott az évek alatt, a tinikori önmagukból logikusan következő, frappáns sorsokat találtak ki nekik a forgatókönyvírók. Sőt, még egy-két nem várt meglepetés is kiderül róluk a későbbiekben.

A szokásos pités humorral bőven el van látva a film. Néha ugyan túlzásba estek az írók, és a gusztustalankodást próbálták viccnek beállítani, de az összkép még így is inkább pozitív. Finch világutazós történetei, elmés megnyilvánulásai, még egy kis változatosságot is visznek a javarészt altesti poénok áradatába. A legnagyobb humorforrás természetesen Stifler. Sean William Scott ismét megmutatja, hogy miért ő futotta be a legnagyobb karriert az Amerikai pité-ben feltűnt fiatal színészek közül.

Forrás: UIP Dunafilm
Amerikai pite - A találkozó | Seann William Scott

Néhány szóviccet sajnos nem tudtak átültetni magyar nyelvre. A káprázatos mosolyú, hihetetlen testi adottságokkal rendelkező Kara (Ali Cobrin), egy zavarba ejtően kétértelmű mondattal győzködi Jimet, hogy jöjjön el a születésnapi bulijába ("I want you to come so bad"), a magyar verzióból sajnos már hiányzik a mondat erotikus töltete ("Tök jó lenne, ha eljönnél"). Egy másik helyen pedig Rapülők-dalszöveget idéz az egyik szereplő (az eredetiben itt a Chumbawamba együttest emlegetik). Kara egyébként az egyetlen új karakter, aki gyaníthatóan minden néző tudatában nyomot fog hagyni. Összesen, ha negyedórát szerepel a filmben, de azt túlnyomórészt ruha nélkül teszi.

Sok év után újranézve az első részt, az lehetett a sikerének a titka, hogy a tinik szexéhségére rájátszó poénok puffogtatásán kívül, sokszínű, izgalmas karakterekkel népesítették be a filmet. Nemcsak nevetni lehetett ezeken a srácokon, hanem szurkolni is nekik. Különbözőségük miatt, szinte mindenki megtalálhatta azt a srácot, akiben egy kicsit magára ismert. Nagy szerencséje ennek a folytatásnak, hogy ismét ezekkel a remekül eltalált karakterekkel dolgozhatott. Nélkülük csak egy idétlen, néha kifejezetten nehezen emészthető szexkomédia lett volna. Velük viszont tényleg olyan hangulata lesz a filmnek, mint egy osztálytalálkozónak. Ezerszer hallott történeteket mesélünk el újra egymásnak, és nevetünk rajtuk, mert velünk történtek meg. Jóleső, komolytalan nosztalgiázás, és semmi több.