Tomika egy szimpatikus hülyegyerek

Vágólapra másolva!
A magyar popzene legaljának tartod a Mizut, és akarsz egy kiadósat utálkozni? Vagy azok közé tartozol, akik ordították már bele az éjszakába, hogy jön a gecigránát? Esetleg kíváncsi vagy rá, hogyan lesz valakiből selfmade popsztár? Vagy csak szimplán csak néznél egy jó filmet? Akkor a Fluor Tamást bemutató dokumentumfilm neked való. A Fluor Film sokkal jobb annál, mint amilyennek elsőre elképzeled.
Vágólapra másolva!

Friss Cool-lista helyezett Miki 357 belenyúlt a tutiba, amikor dokumentumfilmjének témájául Fluor Tomit választotta. Ezt a srácot legalább annyian ismerik Magyarországon, mint Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, és ugyanúgy majdnem mindenkinek megvan róla a maga sarkos véleménye. Jelen állás szerint több mint 15 millióan látták a Mizu videóklipjét a YouTube-on, és már a parlamentben is idézett a dalszövegéből egy kereszténydemokrata politikus. Aki azt mondja, hogy még sohasem hallotta ezt a számot, az vagy hazudik, vagy az elmúlt két évet egy barlangban töltötte.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Fluor Film | Fluor Tomi

Számomra a dokumentumfilm legváratlanabb pillanata az volt, amikor egy ismerősömet láttam benne pár másodpercre feltűnni, ahogy egy YouTube-os barkácsvideóban énekli a két kicsi legós dalt. Sohasem gondoltam volna, hogy ő ilyet bevállalna - de valamiért mégiscsak megtette. És ez még ciki dolognak sem nevezhető, hiszen 2011 többek közt arról is szólt, hogy egymástól nagyon különböző gyerekek, fiatalok és felnőttek tömegei énekelték buliban, részegen, ironikusan összekacsintva vagy éppen őszinte lelkesedéssel a Mizu-t.

Függetlenül attól, hogy mit gondolunk Fluor könnyűzenei produkcióiról, nagyon érdekes és egyben nehezen megfejthető rejtvény, hogy miért pont ebből a srácból lett ekkora sztár, és miért pont a Mizu váltott ki ekkora hisztériát 2011-ben. Ha egyértelmű válaszokat nem is kapunk a filmtől, végiggondolandó fogódzkodókat igen, valamint végigkövethetjük Fluor sztárságig tartó, izgalmas és mulatságos útját.

Ahogy például 17 évesen kinézett, inkább tűnt olyan arcnak, aki kémia tanulmányi versenyekre jár. Csak amikor már meg is szólalt a korabeli felvételeken, nagyokat nyerítve és hülyeségeket beszélve, akkor vált hihetővé, hogy ő lakótelepi játszótereken hegesztett rímeket bandában. Ráadásul megismerhetünk a filmből egy teljesen hihetetlen figurát is, Pixát, aki Fluor számainak a zeneszerzője, és aki nyegle magabiztossággal képes bármilyen témában nyilatkozni. Szenzációs pillanat például az, amikor csak úgy mellékesen odaveti még, hogy azt a számot fél óra alatt írta meg.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Fluor Film | Pixa

Miki 357 a lehető leghagyományosabb beszélőfejes dokumentumfilmet alkotta meg: Fluor ismerősei, barátai, kollégái sztoriznak, közben bevágásokat látunk klipekből, amatőr videókból és tévéfellépésekből. Az egész azonban olyan profi módon és pörgősen van összevágva, hogy egy percre sem válik unalmassá. Különösen vicces, ahogy rögtön egymás után hallhatjuk az aprócska történetbeli eltéréseket a különböző szereplők elbeszéléseiben. Fluor belső körén kívül (SP, Pixa, Eckü és a menedzsere, Vermes Orsolya) még megszólalnak az Animal Cannibals tagjai, akik tulajdonképpen felfedezték Fluort, Hajós András, Nagy Feró, Papp Szabi a Szupernemből, illetve egy marketinges az Adidastól. Nem túl népes a megszólalók tábora, de így is nagyobb hiányérzet nélkül kerekedik ki a filmből Fluor karrierje. Nagy Feró mondanivalója különösen tanulságos volt. Szerinte a Mizu tipikusan az a dal, amire mindenki egyből rávágja, hogy ilyet én is tudtam volna írni. De valamiért mégis nagyon kevesen vannak azok, akik tényleg össze tudnak hozni egy ennyire népszerű slágert.

Gyakran kritizálják amiatt Fluort, hogy az underground hiphop színtérről indult, de aztán váltott az elektróra, majd nyitott a mainstream pop felé, és ezzel eladta a lelkét a celebgyárnak. Ez mind szóba is kerül a filmben, Fluor erre válaszul elmagyarázza, hogy miért szereti váltogatni a stílusokat, és hogy miért nem volt neki elég az underground hiphop. Ha valamiért mégis van hiányérzetem, ez az: ha már ennyien fújolnak rá ebben az országban emiatt, akkor meghallgattam volna valakit az ellentáborból is, ahogy ezeket a vádakat a saját szavaival kifejti.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary
Fluor Film | Fluor Tomi egyik koncertjén

Arra persze vigyáztak a készítők, hogy ne legyen túlságosan egyoldalú a film: akik engesztelhetetlen utálatot éreznek Fluor iránt, azok is meg fogják találni benne az ellenszenvük fenntartásához szükséges muníciót, hiszen végeredményben egy izgága hülyegyereket láthatnak, aki idétlen számokat ad elő. Más kérdés, hogy szerintünk ezzel nincs semmi baj, hiszen ez a srác láthatóan szereti ezt csinálni, a dalok pedig tökéletesen megfelelnek a céljuknak: fülbemászóak, és jókat lehet rájuk bulizni.

A filmből elegendő információt kapunk, hogy megalapozottabban dönthessünk arról, hogyan viszonyuljunk a Fluor-jelenséghez. Közben pedig ugyanaz a vidám, semmirekellő hangulat jellemzi, amely a Fluor-életmű jelentős hányadát is belengi. Tényleg, gondolni sem mertük volna, hogy ennyire jól fogunk szórakozni a Fluor Film-en.