Steve Jobsot alázza a Mac reklámarca

iSteve
Vágólapra másolva!
"Kapja be ez a film!" - zárja kritikáját a Funny or Die videoportálon bemutatott első Steve Jobs-életrajzi filmről a Wired magazin recenzense. Az iSteve című 78 perces alkotás bemutatóját április 15-re ígérték, de a bostoni terrortámadás miatt két nappal elhalasztották. A Macintosh reklámarcaként is ismert Justin Long főszereplésével készült film valóban olyan, mintha a kollégiumi szobáikban unatkozó betépett műszaki egyetemistáknak csinálták volna, ennek ellenére mégsem állítható, hogy teljesen mentes lenne a humortól.
Vágólapra másolva!

Bár a készítők hangsúlyozták, hogy a film alig több mint egy hét alatt készült el - ezzel máris irányt és mértéket szabva a befogadói elvárásoknak -, mi ebben erősen kételkedünk. Mert átjön ugyan a barkácsjelleg, de ha valóban három nap alatt írta is a forgatókönyvet az eddig főleg rövidfilmek - a Saturday Night Live, valamint egy iPad-reklámfilm - forgatókönyvírójaként ismert Ryan Perez - amit a filmet látva könnyen elhiszünk -, öt nap alatt valószínűleg nem lehet leforgatni egy 78 perces játékfilmet.


Az iSteve legjobb poénjai alulról súrolják a műfaj (az életrajzifilm-paródia) legjobbjának, a Picasso kalandjai-nak leggyengébb poénjait. A kidolgozatlan forgatókönyv sajnos nem engedi a helyenként egészen vicces, helyzetkomikumra épülő megoldások kibontását. Az alkotók képességeiben mégsem kételkedünk, de szándékaikat művük alapján sajnos nem ismerjük biztosan. Mi volt a cél? Egy idiotizmusba fulladó, leginkább fárasztónak mondható, öncélúan poénkodós mozi összedobása? A Wikipédia Steve Jobs szócikkének mérsékelten humoros megfilmesítése? A címszerepet alakító - főleg a Die Hard 4-ből és az Apple "Get a Mac" reklámjaiból ismert - Justin Long már-már belső poénokra épülő felmagasztosulása? Nem lehet tudni.

Elképzelhető, hogy akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha arra gondolunk, hogy a Will Ferrell és Adam McKay gründolta poénportál a Funny or Die akarta megcsinálni az első Steve Jobs-életrajzi filmet. Nos, ebből a szempontból teljes a siker, mivel Aaron Sorkin várva várt Steve Jobs-filmje továbbra is várat magára, és az Ashton Kutcher főszereplésével készült jOBS-ot is csak a Sundance Filmfesztiválon mutatták be, a rendes mozibemutatót egyelőre elhalasztották.

Forrás: Funny or Die
iSteve | Justin Long

Az iSteve sztorija egyébként csak nagyjából párhuzamos a Jobs-életrajzzal. A történetet maga Jobs meséli el, aki a nyitójelenetben éppen egy új Apple-termék prezentációjának szövegét magolja. Az arra járó takarító méltatlankodásából, tudniillik, hogy miért is nem alszik Mr. Jobs, még nem sejtjük a film végére világossá váló választ: azért, mert már a mennyországban van.

Az Apple-vezér a nézőhöz beszélve meséli el az életét, kezdve a fiatalkori indiai úttól a híres stanfordi beszédig. Indiában egy buddhista szerzetestől nem kapja meg nagy kérdéseire a választ, ellenben három almás LSD-s bélyeget igen. Ezek segítségével láthatja meg a jövőt. Az elsőt akkor veszi be, amikor megismerkedik Steve Wozniakkal, a másodikat az 1994-as Woodstock fesztiválon Billy Corgannel, a harmadikat 2005-ben, a "Maradj éhes, maradj bolond!"-beszéd alatt. A poénokat ezúttal nem lőjük le, mert a film minden gyengesége ellenére akad néhány, de azt muszáj megjegyeznünk, hogy ez a narratíva bizony nem elég még egy közepes low budget vígjátékhoz sem.

Forrás: Funny or Die
iSteve | Jorge Garcia és Justin Long

Ha másért nem, az itt le nem lőtt gegekért érdemes megnézni a filmet, valamint a kevés beszédű Steve Wozniakot alakító Jorge Garcia (Hurley a Lost-ban) miatt, aki becsületesen és humorosan játssza az örökös másodhegedűs szerepét. És persze azért is nézzük meg, hogy elmondhassuk: láttuk az első Steve Jobs-életrajzi filmet.