Vágólapra másolva!
Nem kispályás tinifilm Az éhezők viadala-sorozat második része, a Futótűz. Az egymás legyilkolására kitalált valóságshow folytatódik az életben, ahol a főhősnek már nem gyerekekkel, hanem a hatalom fenntartásában érdekelt politikusokkal van dolga. Sötét és ijesztő világot tárnak elénk, de élvezet nézni, mert minőségi munka minden egyes kockája. 
Vágólapra másolva!

Az éhezők viadalá-nak már az első részét sem lehetett könnyű kis szórakozásnak tekinteni, de a Futótűz aztán rendesen odacsap azoknak, akik szerint ez a sorozat nem más, mint felháborítóan öncélú kegyetlenkedés, amiben szinte még gyerek szereplők gyilkolják egymást. A Futótüz-et látva már világos: a viadal csak egy szintje volt a történetnek, a folytatásban jóval tágabb dimenzióba emelkedik a sztori. A mai hollywoodi felhozatalhoz képest kirívóan komoly kérdésekkel találjuk szemben magunkat, és szinte kizárólag nyugtalanító válaszokat kapunk rájuk. Semmi szemfényvesztés, egy sötét és kegyetlen világban vagyunk, ahol a legkisebb probléma a szerelem.

Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: Futótűzben Forrás: Fórum Hungary

A nyitókép sem ígér mást. Ül Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) nekünk háttal, a télbe forduló természettel szemben, vállán nyugszik megbízható fegyvere, az íj, és nehéz sorsán mereng. Még mindig nincs könnyű élete, és valószínűleg soha nem is lesz. Túlélte ugyan az ókori gladiátor-küzdelmek jövőbeli megfelelőjét, a gyilkolórealityt, de ezentúl a lelkiismeretével kell megküzdenie, és vissza kell térnie a véres diktatúra elnyomott szegletébe, bármilyen kiváltságokat szerzett is a verseny megnyerésével.

A kilátásokat mindennek, csak épp rózsásnak nem lehet nevezni. És máris kezdetét veszi az a ritka dramaturgia, ami negatívból indul, és egyre mélyebbre süllyed a letargiában. Katniss és Peeta győzelmi körútra indul, amiből épp csak a diadal hiányzik. Szembenézni a meggyilkoltak hozzátartozóival, ünnepeltetni a hatalmat, ami zsarolja őket, eljátszani egy szerelmet, ami nem létezik - még ez is csak a megpróbáltatások előszobája. Mire felocsúdnak, már egy újabb viadalba kényszerítették őket.

Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson Az éhezők viadala: Futótűzben Forrás: Fórum Hungary

Kemény mondatok hangzanak el: "ezt a viadalt tisztességes ember nem nyerheti meg"; "itt nincsenek nyertesek, csak túlélők vannak". Még a film felénél sem járunk, és már elvettek tőlünk minden reményt.

Szóval merész vállalkozás a Futótűz. Sötét képek, állandó rettegés, kiszolgáltatottság, brutalitás, halálra ítélt küzdelem. Itt már egy diktatúra váza repedezik, de amíg egyben van, minden eszközt felhasznál a megmaradása érdekében. Ez volna hát a 21. század lányregénye, amelyben egy koravén kamaszlány vállán nyugszik a birodalom sorsa. De amíg van egy olyan szerethető hősünk, mint Katniss Everdeen, amíg a mellékalakok is karakteresek, és amíg minden szerepet kiváló színész alakít egy profi rendező (Francis Lawrence) irányítása alatt, addig nincs okunk panaszkodni. Még azokat is jól castingolták, akiknek csupán az arca villan fel egy pillanatra. Olyan arcok, amelyektől menten sírni támad kedvünk. Persze ez is szórakoztatás, csak egy kevésbé megszokott fajtája. Erős film a Futótűz, a két és fél óra észrevétlenül elröppen.

Donald Sutherland és Philip Seymour Hoffman Az éhezők viadala: Futótűzben Forrás: Fórum Hungary

A főszereplők még elszántabban vannak jelen, mint legutóbb, a súlytalanabb mellékalakok pedig, akik korábban a cselekmény könnyedségét biztosították, most majdnem olyan mélyen bevonódnak a drámába, mint a verseny résztvevői. Effie (Elisabeth Banks), Caesar Flickerman (Stanley Tucci) vagy Cinna (Lenny Kravitz) így sokkal kidolgozottabb és hangsúlyosabb figurává válik. És további nagy egyéniségek csatlakoznak hozzájuk. Kerekítettek egy fajsúlyos szerepet Philip Seymour Hoffmannak, aki épp csak annyival emeli meg a film színvonalát, amennyivel szokta (jócskán). Pedig a partnere, Donald Sutherland sem épp jelentéktelen alak. Így viszont két egyenrangú nagyágyú cseveg a hatalom működési mechanizmusáról kéjes élvezettel.

De annyi nagy színész jelenik meg hirtelen epizódszerepekben, hogy minden percben meglepetések érnek minket. Képesek voltak például egy kiemelt statisztaszerepre berángatni Stanley Tucci mellé Toby Jonest. Meglepő színészi érettséggel felvértezve látjuk viszont Jena Malone-t, aki a film nagyjából egyetlen könnyed, vicces jelenetét szállítja le nekünk (persze a többiek közreműködésével), és a véresen komoly pillanatokban is emlékezeteset nyújt. Jeffrey Wrightnak és Lynn Cohennek elég a nézése, hogy abból már alakítás legyen, és még nem beszéltünk azokról az ínyencfalatokról, amelyeket Woody Harrelson vagy Elisabeth Banks vet oda nekünk. Végül, még a vért is megfagyasztja bennünk egy eddig ismeretlen színész, Patrick St. Esprit egyetlen jelenete, amelyben a végtelenségig lojális katona belső frusztrációját prezentálja ijesztő intenzitással. Egyszóval: olyan nívós a társulat, hogy az már szinte garancia a film minőségére.

Stanley Tucci és Toby Jones Az éhezők viadala: Futótűzben Forrás: Fórum Hungary

Ezért nem visszalépés az immár Oscar-díjas Jennifer Lawrence-nek sem, hogy újra Katniss Everdeen bőrébe kellett bújnia. A szerepe továbbra is izgalmas - titkokat rejtő, cselekvő, nagy döntések közt őrlődő, durva modorú karakter -, tehát van mit játszani rajta. Lawrence szokás szerint nem is okoz csalódást. Nemcsak abban kivételes, hogy ő az egyetlen szőke sztár, akinek jól áll a sötét hajszín, de abban is, hogy meg tudta őrizni azt az őszinteséget és elemi erőt, amivel friss felfedezettként berobbant. Képes rá, hogy pusztán a játékával megríkassa a nézőt, vagy legalábbis gombócot varázsoljon a torkába, és megvan benne az a büszke tartás is, ami a főszereplőt hősnővé avatja. De szerencséje is volt azzal, hogy egy ilyen produkcióba került.

Mert ha ez a két dolog stimmel: erős a történet, és elsőrangú a szereposztás, akkor nyert ügye van egy filmnek. Nem mintha ez a szerencsén múlna. Okos döntések húzódnak a mögött, hogy a Futótűz ennyire komolyan veszi magát, és nem egy tinifilmnek akar látszani, inkább egy akciójelenetekkel dúsított társadalmi drámának. Igazság szerint még az a kis akció is felesleges: amikor elindul a második viadal, már nem is lenne szükség rá, annyira erős és izgalmas volt a történet nélküle is. És mivel a csata ezúttal úgysem a versenyzők közt, hanem a Kapitólium és a versenyzők közötti egyenlőtlen harcban dől el, nincs is akkora hatása. Ha a Kapitólium bármit megengedhet magának, ha bárhogyan manipulálhatja az eredményt, akkor nincs miért izgulni. Szerencsére az izgalom azért visszatér egy váratlan fordulattal, ami mindent más megvilágításba helyez. Az biztos, hogy ezután már nem lehet kiszállni, a harmadik résznek ravaszul megágyaztak.

Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: Futótűzben Forrás: Fórum Hungary

De a Futótűz legfőbb tanulsága az, hogy egy film is - nem csak az ember - épp annyit ér, amennyire tartja magát. Ha a magas színvonal minden apró részletében elvárás - nemcsak a látványban, hanem a mondandóban, a dialógusokban és a színészi teljesítményben is -, akkor mindegy, mi a műfaja. És ezúttal úgy gondolták az alkotók, hogy nem egy olyan franchise-t gyártanak, aminek fő célja, hogy minél több bőrt húzzon le egy sztoriról, és azzal minél több pénzt kaszáljon. Ez lehet a mellékhatása, de a fő cél, hogy egy jó film készüljön. Sikerült elérni.