Kevin Costnert elhagyta a józan esze

3 nap a halálig
Vágólapra másolva!
A 3 nap a halálig egy szörnyűséges klisékkel kitömött családi dráma, amelyet akciófilmes epizódok szakítanak meg néha. Ha nem moziban látjuk, hanem egy szüntelenül B-filmeket sugárzó tévéadón, talán szórakoztunk is volna rajta egy kicsit. Kevin Costnerből nem lesz a következő Liam Neeson, de legalább a méltóságát sikerült megőriznie. 
Vágólapra másolva!

Az állandóan köhögő és szipogó CIA-ügynök nem az influenzát kapta el. Agydaganata van, és már csak hónapjai vannak hátra. Úgy dönt, elhagyja a céget, és inkább az addig elhanyagolt, kamaszkorú lányának szenteli élete hátralevő napjait. A családegyesítés éppen elég nehéz feladat számára, de még az ügynökség is megkeresi egy visszautasíthatatlan ajánlattal. Likvidálja a Farkas fedőnevű német terroristát, akit csak ő tud felismerni, és cserébe kap egy kísérleti gyógyszert, amely meghosszabbíthatja az életét. Ismerős történet, úgy száz másik filmből összeollózva.

Kevin Costner a 3 nap a halálig című filmben Forrás: Big Bang Media

Az ilyen filmekben a gyógyszer mindig egy szép bőrtokban kerül átadásra, amelyben egy hatalmas fecskendő lapul. A tabletta nem lenne elég látványos. Ráadásul a készítmény egyik mellékhatása az, hogy hallucinációkat okoz, és ezt legkönnyebben vodkával lehet enyhíteni. Ezen a ponton fordult meg a fejemben, hogy a mozigépész gonosz játékot űz velünk, és nem egy 2014-es filmet vetít, hanem valamelyik B-kategóriás kedvencét a videotékás korszakból. Ha tévékapcsolgatás közben kapom el a 3 nap a halálig-ot, és még ahhoz is lusta vagyok, hogy felkeljek a fotelből, akkor simán elbambulok előtte egy fél, akár háromnegyed órát. Na, de moziban ilyet nézni, azért az durva.

A film legnagyobb hibája, hogy több izgalmas zsánert is kever ugyan, de mindegyikben gyengén teljesít, és végül minden más (kém- és akciófilm) széljegyzetté válik a szörnyűséges klisékből összerakott családi dráma mellett. Vajon a titkosügynök oda fog érni időben a megvásárolt hallal a vacsorára? Persze, hogy nem.

Hailee Steinfeld a 3 nap a halálig című filmben Forrás: Big Bang Media

A filmet indító szerbiai bevetés kellős közepén Ethan Renner (Kevin Costner) lelép egy telefonfülkéhez, hogy felköszöntse születésnapján Zoey nevű lányát (Hailee Steinfeld). Ez rögtön előre is vetíti, hogy milyen ügyetlenül, és egymást kioltva fűzik majd össze az eltérő hangulatú és műfajú jeleneteket. Luc Besson olyan gyakorisággal adja gyártásba az összes reggeli kávézás közben fogant ötletét, mintha az élete függne tőle, pedig mindannyian jobban járnánk, ha felhagyna picit ezzel a B-filmes vonallal, és megpróbálná előkotorni régi zseniális énjét.

A helyzeten csak tovább ront, amikor humorral próbálkoznak a 3 nap a halálig készítői. Azon a fárasztó félreértésen kellene mosolyognunk, hogy Zoey kiáltását hallva, feltöri az ajtót a rögtön legrosszabbra gondoló titkosügynök, pedig csak az elrontott frizurájával szembesült a kamaszlány. Kapunk még egy köpcös mellékszereplőt, akit először megkínoz Ethan, de aztán újból és újból visszatér hozzá, hogy kikérje tanácsát a gyereke nevelésével kapcsolatban.

Kevin Costner a 3 nap a halálig című filmben Forrás: Big Bang Media

Az elmúlt néhány évben szépen haladt előre Kevin Costner színészi rehabilitációja. Minden bizonnyal tudatosan vállalt el egymás után kétszer is mentor típusú mellékszerepeket (Az acélember, Jack Ryan: Árnyékügynök). Jól álltak neki. Az idősödő Costnerből valósággal sugárzik a nyugodt erő, és az ember önkéntelenül is odafigyel minden szavára. Ezzel a főszereppel azonban most nagyon mellényúlt. Talán abban reménykedett, hogy ahogy az Elrabolva Liam Neesont, úgy őt is egy Luc Besson-agyszülemény fogja visszaröpíteni a csúcsra. Tévedett, de még így is az ő alakítása a legjobb dolog a filmben.

Nyugodtan nevezhető bravúrnak, hogy a sok kínos és menthetetlenül papírízű élethelyzet eljátszása ellenére is sikerült megőriznie a méltóságát. Olyan eltökéltséggel játszik, mintha tényleg elhinné, hogy ebből akár egy jó film is kikerekedhet. Még akkor sem válik röhejessé, amikor egy lila biciklin rója az utcákat, pedig ez a jelenet tényleg annyira bizarr, hogy azon sem lepődtünk volna meg, ha egy buborékban megjelenik a nyaka köré tekert sál ára.

Amber Heard a 3 nap a halálig című filmben Forrás: Big Bang Media

Kérdés, hogy A félszemű-vel berobbant, tehetséges Hailee Steinfeld mit láthatott a forgatókönyvben. Talán minden vágya az volt, hogy együtt játszhasson a hajdani Robin Hooddal. Amíg azonban Steinfeldnek és Costnernek csak az idejét vesztegeti a film, addig Amber Heardből két lábon járó díszletet csinál. A fekete dominaruhába és feltűnő színű parókákba bújtatott színésznőnek nincs más dolga, mint hogy átlépjen pár hullán, és csábítóan nézzen Costnerre.

Amint bepötyögöm a cikk utolsó mondatát, jó eséllyel el is fogom felejteni a 3 napig a halálig-ot. Kevin Costnert pedig továbbra is várjuk vissza Hollywood élvonalába, mivel nagy hiány van manapság a mozikban az érző szívű, klasszikus amerikai hőstipusból. A legjobb persze az lenne, ha visszatérne kedvenc műfajához, a westernhez, és ismét rendezne egy olyan remekművet, mint amilyen a tíz évvel ezelőtti Fegyvertársak volt.