Okos nőnek és meleg férfinak lenni szívás

Kódjátszma
Vágólapra másolva!
Benedict Cumberbatch az év egyik legerőteljesebb alakítását nyújtja a Kódjátszmában (The Imitation Game) és a film egy rakás Oscar-jelölést be fog zsebelni, de az igazi kockázatot a korábbi Oscarra hajtó közönségfilmekhez hasonlóan elkerüli. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évekből több nagy sikerű film is eszembe jutott a Kódjátszma (The Imitation Game) nézése közben: izgalmas történelmi kihívást dolgoz fel, mint Az Argo-akció, közönségbarát, mint A király beszéde és egy kiállhatatlan zseni áll a középpontjában, mint az Egy csodálatos elmé-nek. A közös persze ezekben a filmekben, hogy mind Oscar-díjat nyertek, mint az adott év nem feltétlenül legjobb jelöltjei. A párhuzam talán az Egy csodálatos elmé-vel kapcsolatban a legerősebb, hiszen mindkét film főhőse kódfejtő matematikus, akit magánéletében sötét démonok kínoznak.

A Kódjátszmá-ban még van egy olyan heuréka-pillanat is, ami egy az egyben a Russell Crowe-film egyik jelenetét idézi. A lényeges különbség viszont, hogy az Egy csodálatos elmé-t rengetegen támadták amiatt, hogy elhallgatta a főhős biszexualitását, míg Alan Turing életének filmre vitelében a homoszexualitása legalább annyira fontos, mint, hogy az Enigma-kód feltörésével lényegében megnyerte a második világháborút és közben feltalálta a számítógép ősét. Mivel Turing és csapata munkáját a háború után titkosították, senkinek nem tűnt fel az ellentmondás, hogy szexualitása miatt meghurcoltak és vegyi úton történő kasztrálásnak vetettek alá egy embert, aki milliók életét mentette meg.

Benedict Cumberbatch a Kódjátszma című filmben Forrás: Fórum Hungary

Morten Tyldum (Fejvadászok) filmje tehát nem tudja és nem is akarja aszexuálissá suvickolni a főhőst, hiszen ez a sztori lényege. Ugyanakkor a film hangsúlyain egyértelműen érezhető a minél szélesebb közönségnek való megfelelés kényszere és az Oscar-vadász, kompromisszumos nézőpont.

Ez egyébként nem feltétlenül baj, hiszen Turing története van olyan érdekes és fontos, hogy érdemes vele a művészmozik helyett a multiplexeket és az Oscar-díj átadót megcélozni, de joggal fogják kritizálni a forgatókönyvet azért, hogy a főhős magánéletét a cselekmény fordulatainak szolgálatába állítja. Turingot egyszer sem látjuk például férfiakhoz közelíteni és a gyermekkori nagy szerelme is csak ártatlan barátságnak van beállítva, míg az egyetlen valamirevaló női karakter szerepét a valósághoz képest aránytalanul felnagyították.

Kódjátszma Forrás: Fórum Hungary

Szerencsére a kolléganőjét (és egy rövid ideig a menyasszonyát) alakító Keira Knightley játéka természetes és magával ragadó és a főhőssel való interakciói gyakran a film csúcspontjait jelentik, ráadásul felhívják a figyelmet arra, hogy pár évtizeddel ezelőtt okos nőnek lenni majdnem akkora szívás volt, mint homoszexuálisnak.

Knightley egyébként nagyon szépen rendbe szedte mostanában a karrierjét és sorra szállítja a jobbnál-jobb filmeket, ráadásul, míg régen sokan túl hidegnek és mesterkéltnek találták, most a Szerelemre hangszerelve és a Laggies után ebben a szerepben pláne szimpatikusabb, mint valaha. Nagyon megérdemelt lesz az a legjobb női mellékszereplői Oscar-jelölés, amit máris garantáltnak tekinthetünk.

Benedict Cumberbatch és Keira Knightley a Kódjátszma című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Kódjátszma egyértelmű csodafegyvere azonban Benedict Cumberbatch, aki évek óta óriási ígéretnek számított televíziós, színházi és mozis munkáival, de Alan Turing megformálása most tényleg Hollywood csúcsára fogja röpíteni - teljesen megérdemelten. Az ő maximálisan elkötelezett és hiteles játéka feledteti a film hibáit és a néző, ha bármit hiányolna a filmből, akkor még mindig megtalálhatja azt a főszereplő egy-egy gesztusában, vagy tekintetében. Ha valakit érdemes lesz díjazni ezért a filmért az Oscar-szezonban, akkor az ő, és nem a rendező, a producer vagy a forgatókönyvíró.

- - - - - - - - - - - - -

A Kódjátszmá-t a londoni filmfesztiválon láttuk, a magyar mozikba 2015. február 12-én érkezik.