Vágólapra másolva!
Mintha tényleg a föld alá zártak volna két órára, olyan érzés kijönni a moziból Az éhezők viadala - A kiválasztott után. A sorozat harmadik része lassú, eseménytelen, sötét és nyomasztó. Őrült bravúr, hogy ennek ellenére olyan hatásos, hogy izzadt tenyérrel üljük végig. Az erőpróbák megint újabb szinten zajlanak, az aréna most az emberi lélek. Kapunk egy darab szinte az elviselhetetlenségig izgalmas akciót is. 
Vágólapra másolva!

Meglepő volt, amikor Az éhezők viadala folytatása, a Futótűz képes volt nemhogy megütni az első rész mércéjét, de még túl is szárnyalta. Ez nem gyakori a franchise sorozatoknál, így aztán A kiválasztott esetében rettenetesen izgalmas volt, hogy hova tovább. A harmadik rész nem übereli elődeit, de hozza a színvonalat, ami jelen esetben azt jelenti, hogy marha izgalmas és ambiciózus film, ami főleg ahhoz képest meglepő, hogy a szó szoros értelmében alig történik benne valami. A cselekmény szempontjából minden csupán előkészítés.

Az alkotók ugyanis úgy döntöttek, hogy Az éhezők viadala-regénytrilógia utolsó darabját szétszedik és két részben adaptálják (most a harmadik könyv első felét láthatjuk a mozikban A kiválasztott - 1. rész alcímmel). Nincsenek illúzióink, a sztori félbevágásának inkább gazdasági, mintsem kreativitásból eredő okai vannak. És mivel a bombasztikus finálé a következő, befejező részre marad, most majdhogynem csak malmozunk.

Jennifer Lawrence és Liam Hemsworth Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. részben Forrás: Fórum Hungary

Ennek viszont van előnye is. Lélegzethez jutnak a karakterek, nem kell sietősen rohanni a végső összecsapás felé, sőt rá lehet terelni a figyelmet finomabb, akár elgondolkodtatóbb témákra is. Úgy hagytuk ott Katniss Everdeent (Jennifer Lawrence) a második rész végén, hogy a lázadók épp kihalászták őt a viadal félig felrobbant díszletei közül. Egy föld alatti városba került, ahol Panem menekültjei és szökött lázadói évtizedek óta tervezik a forradalmat. Szükségük van a lányra, hogy segítségével feltüzeljék a hatalom ellen a rendszer elnyomottait.

Amit Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész megmutat, az nem a hősies harc, hanem a piszkos propagandaháború, amit kamerákkal vívnak, és ahol egy jó szlogen (Ha mi elégünk, ti velünk égtek!) vagy egy fülbemászó, érzelemdús kampánydal egy félig megnyert csata. Katniss propagandafilmek hőse lesz, romokhoz látogat, betegeket néz.

Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész Forrás: Fórum Hungary

A jó oldalnak drukkolunk, mégis kényelmetlen érzésünk támad, mikor szemünk előtt gyártják a forradalmi hevületet, még a receptet is megkapjuk hozzá. Nem hamis, mégis "csinált" a harci düh. Ez a nézőpont jót tesz a filmnek. Ahogy többértelművé teszi a látszólag egysíkú sztorit az a hideg és ellentmondást nem tűrő céltudatosság is, amivel a lázadók vezetője (Julianne Moore) dirigál. Diktátor ő is, más zászló alatt.

A zsarnoki Snow elnök (Donald Sutherland) szintén a tévéműsorok szintjén vívja a csatát, az ő kampányarca viszont Peeta (Josh Hutcherson), akibe Katniss épp az imént szeretett bele a Futótűz alatt, és akit a lázadók nem tudtak kimenteni az arénából, így a Kapitólium foglya lett. A srác arról győzködi réveteg tekintettel a lányt a tévén keresztül, hogy ne engedje, hogy a lázadók felhasználják a saját céljaikra, mert rengeteg ember fog meghalni.

Josh Hutcherson Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. részben Forrás: Fórum Hungary

Katniss érzelmi satuba kerül: tehetetlen, mert nem tudja visszahozni a szerelmét, tanácstalan, mert a talkshow-kba kényszerített Peeta valahol igazat mond, közben le van taglózva, mert a szülőföldjét megsemmisítették, ráadásul szarul alszik. Lehetne mondani, hogy Az éhezők viadala harmadik részében egy fokkal még tovább tágul a játszma tere, belép a Panemen kívüli világ. De még nem, az igazi küzdelmek inkább a fejben zajlanak, az öldöklős valóságshow-k fizikai próbatételei helyett most a lelkiek kapnak súlyt.

Mázlijuk van a film készítőinek, hogy Jennifer Lawrence ezt a fajta csendesebb, visszafojtott, de éppoly intenzív érzelmi feszültséget is meg tudja mutatni. Nemcsak akkor van ereje az alakításának, amikor lángba borult épületek előtt szikrázó dühvel üzenget ellenlábasainak, de akkor is, amikor hitetlenkedve, bűntudattal telve bámulja a tévé képernyőjén a szerelmét.

Jennifer Lawrence és Julianne Moore Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. részben Forrás: Fórum Hungary

Úgy látszik, a disztópiák visszatérő toposza a föld alatti, klausztrofób falanszterhangulat. És ahogy a Mátrix ki tudja már, melyik folytatásában is ritka fullasztó volt állandóan Zionban dekkolni, Az éhezők viadala harmadik része is megsínyli, hogy nagyrészt a Tizenharmadik körzetben játszódik, a föld alatt.

Az előző két részben a Kapitólium bizarr frizurái, elképesztő jelmezei és általában az egész arcátlan pompa jólesően elkápráztatták a szemet. Most monoton és depresszív szürkeségbe ragadunk, ahol egyedül a selypegő Effie (Elizabeth Banks) tiszte humort csempészni a filmbe.

Elizabeth Banks és Philip Seymour Hoffman Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. részben Forrás: Fórum Hungary

A felpörgetett és látványos első két rész után lehet, hogy sokaknak kiábrándító lesz a harmadik. Pedig megvannak a maga értékei, és nem lehet azt mondani, hogy hányaveti módon összecsapták volna. Mégis csak Philip Seymour Hoffmann, Julianne Moore, Woody Harrelson és Donald Sutherland teszi oda magát tisztességesen a filmben. A Kapitóliumba szervezett mentőakció profin szerkesztett jelenetétől rendesen kisülnek az idegsejtek, ahogy kell. De Az éhezők viadala új része valóban nem futótűz, inkább lassan izzó parázs. Robbanni egy év múlva fog.