A csajom pont szilveszterkor küldött el anyámba

BÚÉK
Vágólapra másolva!
Mire jó a köztársasági elnök újévi beszéde, és milyen a szilveszter egy taxis szemével? Több száz amatőr és profi filmes küldte el saját, 2013. december 31. és 2014. január 1. között készített felvételeit a BÚÉK című közösségi film stábjának: a száz órányi nyersanyagból összevágott mozifilm kedves alkotás, bár világunkat nem állítja a feje tetejére. 
Vágólapra másolva!

"Európa, együtt, haza, közös, siker". Ezekkel a szavakkal lehetett tavaly könnyen megnyerni a bullshit-bingót - derül ki a BÚÉK egyik jelenetéből, amelyben felajzott fiatalok lózungokkal teleírt papírlapokkal várták Áder János újévi köszöntőjét, azt találgatva, ki lőtte be előre pontosabban, hogy mely frázisokat fogja biztosan eldurrantani a köztársasági elnök. Egy másik jelenetben egy saját részegségével több-kevesebb sikerrel küzdő úriember közli a taxissal, hogy szar volt a szilveszteri parti, a csaja pont most dobta ki, mert nem akart vele jönni a "pornós helyre".

Szimpatikus vállalkozás a BÚÉK: a hetvenperces szkeccs-dokumentumfilmet többek közt Fliegauf Bence és Mécs Mónika nevével fémjelzett Fraktál Film tavalyi felhívására beérkezett amatőr vagy profi szilveszteri felvételekből állította össze Kálmán Mátyás és Halász Júlia.

BÚÉK Forrás: Fraktál Film

A film tartóoszlopait nagyjából kilenc, láthatóan "profi" dokumentumfilmes szándékkal készített, hosszabb felvétel adja, amelyek a lehető legtöbb szemszögből próbálják bemutatni, mi minden történhet december 31-én napközben és éjjel. Például egy DJ-vel, vagy a kettesben virslit főző, egymásra utalt, idős házaspárral, a gazdátlan macskák számára adományokat gyűjtő forraltbor-árussal, a társadalomból kivonult hobóval, egy katolikus pappal vagy a hagyományőrző íjászokkal.

És ez így leírva tényleg nagyon jól hangzik, hiszen az átlagembernek kapásból eszébe sem jutna, hogy ennyiféleképpen lehet megélni a szilvesztert, mint ahogy iszonyú érdekes belenézni jobbára ismeretlen világokba is. Ám mivel nincs és a projekt jellegénél fogva nem is lehet előre kitalált forgatókönyv, így poénok és megírt dramaturgiai fordulatok sem nagyon lehetnek. Pedig ezek valahogy egy idő után nagyon kezdenek hiányozni.

BÚÉK Forrás: Fraktál Film

Az alkotók hiába váltogatják remek arányérzékkel az epizódokat, hiába ötletesek a vágások, és gördülékeny a film, végül csak érdektelenségbe fullad. A kis életszeletek egy ideig izgalmasak, de aztán egyik fő cselekményszálon sem történik semmi különös.

A DJ szusit visz a buliba, zenél, és a legérdekesebb, ami eközben történik, hogy elmondja, most már muszáj befejeznie a sulit. A pap beszédet mond az éjféli misén, és közben elhangzik pár olyan megjegyzés, amit a civilek nem hallanak ("jó volt, amikor a Facebookról beszéltél, ezt mondd el a reggeli misén is"), ennyi. A remete elmondja, hogy jól elvan itt az erdőben is, felhívja egy szerettét, a macskái pedig dorombolnak. A hagyományőrzők őrzik a hagyományt, felállnak a nyeregben, és mondanak egy-két jó szót a hazaszeretetről.

Szóval cselekményszálanként van nagyjából egy-egy jó mondat vagy érdekes jelenet, ami persze nem is olyan kevés. Bár az összhatást rontja, hogy egy csomó izgalmasnak tűnő körülmény egyáltalán nem derül ki a felvételekből (háttértörténetek, motivációk, a felmerülő kérdésekre adott válaszok), nyilván megint azért, mert az alkotók "hozott anyagból" dolgoztak.

Végeredményben profi és lelkes, jó szándékú film a BUÉK, amely ráadásul több száz embert tesz boldoggá (ha mással nem, hát azzal, hogy a stáblistában ott szerepel a nevük): elég sok film ennyit sem mondhat el magáról. Ha ennyi profizmusra, lelkesedésre és jó szándékra háromszor ennyi jó sztori vagy érdekfeszítő esemény jutott volna, még többen lehetnének boldogok.

- - - - - - - - - - - -

A BÚÉK című filmet december 30-án országszerte 15 helyszínen lehet megnézni.