Idétlen hapsiknak nem való az édeshármas

Két barát
Vágólapra másolva!
A miskolci CineFesten vetített Két barát című filmet egy jó kis franciásan könnyed szerelmi háromszög történetnek vártuk, amelyben két fickó és egy gyönyörű nő gabalyodik össze a párizsi éjszakában. Kiderült azonban, hogy a jóképű francia színész, a folyton szemöldököt ráncoló, sármosan dühös Louis Garrel vonzereje kevésbé érvényesül, ha saját magát rendezi, valamint, hogy a csodálatos iráni színésznő, Golshifteh Farahani kisugárzása kevés a tökéletességhez.
Vágólapra másolva!

A címszereplő két barát egyike Vincent (Vincent Macaigne) egy jóindulatú, szeretetreméltó lúzer, aki kissé őrült, erősen hajlamos az öngyilkosságra, és már a film ötödik percében kikosarazzák. Egyetlen barátja a jóképű Abel (Louis Garrel), aki szintén problémás figura, csak kicsit másképp. Ő egy gimnazista lánnyal jár, közben prostituáltakkal múlatja az időt és két évvel a szakítás után is telefonhívásokkal zaklatja egykori barátnőjét. Emellett egy önző, nagyképű, meggondolatlan ficsúr, akiből csak úgy árad a gőg.

Louis Garrel, Golshifteh Farahani és Vincent Macaigne a Két barát című filmben Forrás: CineFest

Abel és Vincent tehát nehezen boldogulnak az életben, de a barátságuk bivalyerős és mindig számíthatnak egymásra. Ezt a széttéphetetlennek tűnő kapcsolatot teszi próbára a csodaszép és titokzatos szendvicsbolti eladó, Mona (Golshifteh Farahani). Vincent rögeszmésen tapad a nőre és attól kezdve, hogy a hódítás érdekében beveti Abelt, már hármasban kergetőznek a párizsi utcákon.

Ebben a hármasban azonban elenyésző a szexuális feszültség és az ilyenkor szokásos ki kivel jön össze kérdése sem teszi elég izgalmassá a történetet. Pedig meginog a barátság, megtörténik az árulás, és ott a nagy titok is Mona életében, ami teljesen felülírhatja az eseményeket. Garrel első nagyjátékfilmes rendezésében azonban egyelőre nem nagyon érzi a ritmust: folyton vagy megakasztja a cselekményt, vagy beleragad egy-egy jelenetbe, ami néha kifejezetten unalmassá teszi a filmet.

Luois Garrel, Vincent Macaigne és Golshifteh Farahani a Két barát című filmben Forrás: CineFest

A Két barát-ról írt külföldi kritikákban rendre felbukkant Francois Truffaut csodálatos klasszikusa a Jules és Jim, mint hivatkozási pont, de Garrel filmjében egyedül a női főszereplő, Golshifteh Farahani Jeanne Moreau-szintű kisugárzása és játéka méltó az összehasonlításra.

A legutóbb az Exodus: Istenek és királyok-ban Ramszesz feleségét játszó Farahani - aki az életben Garrel barátnője - rajzolni valóan szép, egzotikus és csodálatosan kifejező a játéka. Ráadásul Mona egy titokzatos, szabad, őszinte és a vágyait bátran beteljesítő női karakter, akiről tényleg el tudjuk képzelni, hogy a csókjáért sorban állnak a férfiak a fürdőszoba előtt, és aki egymagában érdekesebb, mint a körülötte tehetetlenkedő két barát.