Vágólapra másolva!
A héten bemutatott Az ember gyermeke című látványos sci-fi újabb taggal szaporítja a filmes disztópiák hosszú sorát; Fritz Langtól kezdve Tarkovszkijon keresztül George Lucasig sokan megálmodták már a borús jövőt. Összegyűjtöttük azt a tíz filmet, amely szerintünk leghatásosabban mutatja be az emberiségre váró szomorú holnapot.
Vágólapra másolva!

Rendező: Fritz Lang
Főszereplők: Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Brigitte Helm

Forrás: [origo]

Miről szól? Metropolis uralkodó osztálya hatalmas felhőkarcolókban él, míg a munkások földalatti gyárakban robotolnak. Amikor a város vezetőjének fia szembesül vele, hogyan élnek az elnyomottak, a lánglelkű Maria segítségével megpróbál véget vetni az igazságtalan rendszernek.

Mikor játszódik? 2026-ban.

Milyen jövőt fest? Ez a fekete-fehér némafilm minden sci-fik atyja, és a húszas években rendelkezésre álló kezdetleges eszközök és technikák alkalmazása ellenére még ma is megdöbbentően hatásos, és bizonyíték arra, hogy számítógépes trükkök nélkül is lehet látványos filmet készíteni. Az osztrák származású Langot állítólag New York felhőkarcolóinak megpillantása ihlette Metropolis egekbe nyúló épületeinek megtervezésére. Ez lett a legdrágább némafilm (mai árakra átszámítva kb. 200 millió dollárból készült), amelyben a rendező statiszták ezreit alkalmazta a fellázadó munkások tömegjeleneteinek felvételéhez. A forgatás híresen embert próbáló volt minden résztvevő számára: mivel a filmben víz önti el a földalatti várost, a színészeknek és statisztáknak - akik közt sok kisgyerek is volt - hosszú órákat kellett hideg vízben ázva tölteniük. A maximalista Lang a Mariát alakító Brigitte Helmet is alaposan meggyötörte, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a filmbeli, Maria képmására teremtett robotba maga a színésznő bújjon.