Vágólapra másolva!
A Juno főhősnője zavarba ejtő otthonossággal mozog a hetvenes évek popzenéjében és horrorfilm-irányzataiban, főhőse pedig makulátlanra mosott aranysárga sportnaciban és hozzá passzoló csuklószorítóban vesz részt az iskolai futóedzéseken. Ez a két kedves geek ihlette összeállításunkat, amelyben a szélesvászon tíz legemlékezetesebb geekfigurája előtt tisztelgünk.
Vágólapra másolva!

Mielőtt áttekintenénk a filmvilág tíz legnagyobb geekjét, nem árt leszögezni, hogy mi is teszi a geeket. Két fő ismérve van:

1: Szakbarbár, amit póriasan a mániája tárgya után ragasztott "buzi" szóval is jelölnek. Rajongása irányulhat bármire a számítógépektől kezdve a képregényeken keresztül a legobskúrusabb hobbiig, a lényeg, hogy környezete számára felfoghatatlan lelkesedéssel és kitartással ássa bele magát egy vagy több szakterület finomságaiba.

2: Társas érintkezésben ügyetlen. Nehéz eldönteni, hogy a geek azért esetlen a kortársaival (főként az ellenkező nemmel), mert idejének nagy részét mániájával tölti, ezért nincs lehetősége rutinossá válni a szociális érintkezésben, vagy éppen ellenkezőleg, azért menekül sikerélményt nyújtó hobbijába, mert társaival csak kudarcok érik, mindenesetre leszögezhetjük, hogy a geek sosem tartozik a népszerű emberek közé, legszívesebben egyedül van vagy más geekek társaságában leledzik.

Mindenesetre a geek ideális filmfigura, mert olyan antihős, akinek szívesen drukkolunk. Részvétet érzünk iránta, amiért környezete nem értékeli, és becsüljük szívós ragaszkodását saját őrületéhez, de közben persze röhögünk is bogarasságán. És most jöjjön kedvenceink toplistája, növekvő geekesedési sorrendben!

10. Ben Stone a Felkoppintvá-ból

Ben (Seth Rogen) geekség tekintetében még a Judd Apatow-kompánia szolidabb tagjaihoz tartozik, de azért kétségtelen, hogy barátaival együtt geeknek számít - különösen egy olyan lány szemében, mint a menő Alison (Katherine Heigl). A munkanélküli Ben és haverjai azzal töltik napjaikat, hogy ücsörögnek és tervezgetik, hogyan fognak iszonyatosan meggazdagodni egy olyan site-ból, ami adatbázisszerűen tartalmazza, hogy melyik színész(nő) melyik film hányadik percében látható meztelenül.

Forrás: [origo]

A nagyszabású projekt előkészületei közben elszívott rengeteg fűtől az egész még nagyszabásúbbnak és persze viccesebbnek tűnik, csak akkor csappan meg kicsit a lelkesedésük, amikor rájönnek, hogy már létezik egy ilyen honlap. Bennek természetesen fogalma sincs a felnőtt életről, és valószínűleg nem is nagyon érdekli a dolog, úgyhogy amikor berobban a világába a nem tervezett gyerek, nem kis sokkot jelent számára, hogy el kell dobnia a vízipipát és helyette babakönyvet kell kézbe vennie.

Néznivaló: Ben és Alison próbálkoznak a terhesszexszel, de túl sok a zavaró tényező

+ + +

9. Walt Berkman A tintahal és a bálná-ból

A tizenéves Walt (Jesse Eisenberg) még próbálgatja, hogy ki legyen, de mivel a példaképe a végtelenül önző apja, sok jóra egyelőre nem lehet számítani. Waltnak mindenről megvan az igen határozott és általában nem túl megalapozott véleménye, ő az a magabiztos geek, aki büszke kívülállóságára. Intelligens, de mivel mindig megpróbál rettenetesen okosnak tűnni, sokszor hülyét csinál magából. Így lesz Az átváltozás "nagyon Kafkás", a Hey You pedig a saját szerzeménye, hiszen "akár én is írhattam volna, azért az, hogy már megírták, részletkérdésnek tűnt".

Forrás: [origo]

Nem ő Noah Baumbach egyetlen geekbeütésű figurája, a Seggünkön az élet túlkoros egyetemistái, sőt a Mr. Jealousy majdnem-író főhőse is hasonló típusba tartoznak: ők a New York-i entellektüel geekek, akiknek éltető eleme az intellektuális sznobizmus. Kicsit emlékeztetnek Wes Anderson figuráira (lásd toplistánk első helyezettje), de nehezebb őket szeretni, mert kevésbé ártatlanok.

Néznivaló: Walt arrogáns módon szemrehányást tesz az anyjának, amiért megcsalta az apját

+ + +

8. Brodie a Shop show-ból

Kevin Smith volt talán az első rendező, aki saját geekségét sikeresen becsatornázta a filmjeibe, szellemessége mellett a Shop stop azért is vált őrületesen népszerűvé, mert egy csomóan először ismertek magukra a filmvásznon a két Star Wars-mániás mihasznában. Dantét és Randalt a videójáték- és képregénybuzi Brodie (és haverja, a kicsit kevésbé geek, de hasonlóan gyerekes T.S.) követi, aki szülei alagsorában lustulva annyira belefeledkezett az álomvilágba, amiből már rég illett volna kinőnie, hogy barátnője élőszó helyett levélben közli vele, hogy vége a kapcsolatuknak, mert elege van belőle, hogy odafigyelés és szex helyett csak szuperhősökről szóló előadásokat kap.

Forrás: [origo]

Amikor Brodie nem otthon nyomogatja a joysticket, a plázában lóg a haverjával, ahol egy nap teljesül a legmerészebb álma, összefut a képregénymágus Stan Lee-vel. Amikor Lee geekeskedés helyett csak az igaz szerelem fontosságáról akar beszélgetni, a női lélek rejtelmeihez teljes értetlenséggel viszonyuló Brodie-nak lassan leesik, hogy néha ki kell dugnia a fejét a képregényei közül, ha meg szeretné tartani a csaját.

Néznivaló: Brodie megríkat egy eladólányt a kényelmetlen együtt alvásról szóló példabeszédével

+ + +

7. Seymour a Tétova tinédzserek-ből

Igaz, hogy Seymour (Steve Buscemi) csak mellékszereplő a filmben, de a geekfaktort növeli, hogy a két főhősnek, Enidnek (Thora Birch) és Rebeccának (Scarlett Johansson) sem kell a szomszédba mennie egy kis furcsaságért. A két frissen érettségizett csaj először csak tréfát űz a zöldkardigános szerzetből, de aztán Enid megkedveli a fickót, aki szombatonként lakótársával a háza udvarában árulja a régi lemezeket és külön "bulikat" tart a lemezgyűjtők számára, ahol természetesen kizárólag ritka felvételekről és hangtechnikáról zajlik a társalgás.

Forrás: [origo]

A jó negyvenes Seymour szobájától bármelyik kamasz elájulna, Enid is "ölni tudna ilyen cuccokért", ugyanis több mint 1500 bakelitlemez mellett rengeteg poszter, dísztárgy és egyéb vacak van itt felhalmozva. A megszállott gyűjtő Seymour természetesen évek óta nem látott nőt közelről, és Enid a fejébe is veszi, hogy változtat ezen.

Néznivaló: Enid és Seymour egy blueskoncertre tartanak, és útközben Seymour elveszíti a türelmét

+ + +

6. Harvey Pekar a Sikersztori-ból

Harvey Pekarban (Paul Giamatti) az a legdöbbenetesebb, hogy tényleg létezik. Világéletében Clevelandben élt és adminisztrátor volt egy kórházban, szabadidejét pedig jazzmániája töltötte ki, míg bele nem kezdett önéletrajzi képregény-sorozatába. Pekar minden csak nem tipikus képregényhős, azt hihetné az ember, hogy a világ legunalmasabb foglalkozását űző pasasnak az életéből csak halálosan egyhangú történetet lehet írni, de kiderül, hogy a sajátos világlátás még egy ilyen zárkózott geek sztoriját is érdekessé varázsolja.

Forrás: [origo]

Aztán azt is megtudjuk, hogy az otthonülő fickó nem marad szükségszerűen magányos, csak rá kell találnia egy másik geekre, akit ugyanúgy izgatnak a képregények, mint őt, és aki történetesen nőnemű. Pekarban az az elbűvölő, hogy gyermeki nyitottsággal kezeli saját geekségét, sose jön zavarba attól, hogy nem kúl, és önironikus őszinteségében elmegy odáig, hogy a legszemélyesebb dolgait - köztük a rákkal folytatott harcát - is képregénybe önti. Még magáról a film elkészüléséről is írt egy képregényt.

Néznivaló: Harvey, újdonsült felesége és a még náluk is sokkal geekebb Toby elmennek megnézni a Revenge of the Nerds című filmet