Jobb volna élni, de mozizni se rossz

Vágólapra másolva!
Nem csak James Bond rohangál ám ősszel a moziban - akik kicsit elmélyültebb filmélményre vágynak, azok sem fognak hiányt szenvedni az esős évszak alatt. Megérkezik hozzánk a Coen és a Dardenne testvérek új munkája, Keira Knightley szerelmi háromszögbe keveredik, Michel Gondry és Woody Allen tovább mókáznak és az igazi ínyencek Fassbinder 15 órás remekén is átrághatják magukat.
Vágólapra másolva!

Import/Export
Rendező:
Ulrich Seidl
Szereplők: Maria Hofstätter, Georg Friedrich, Herbert Fritsch, Susanne Lothar
Bemutató: szeptember 25.

Miről szól? Mindenütt rossz, de legrosszabb otthon: ukrán lányanya Ausztriában, osztrák suttyó pedig Ukrajnában próbál boldogulni - csereprogram lehangoló, de fegyelmezetten realista eredményekkel.

Miért muszáj látni? A kortárs nyugat-európai filmművészet legizgalmasabb darabjait nem is kell olyan messzire keresni; az osztrák Ulrich Seidl filmjeiből októberben retrospektívet láthatunk a vadiúj KINO moziban. Ez a válogatás legfrissebb darabja, ami "csak" két éve hiánycikk nálunk.

Szeretni fogod, ha tetszett a Kánikula és a Lilja-4-Ever.

+ + +

A Hullám (Die Welle)
Rendező:
Dennis Gansel
Szereplők: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul
Bemutató: október 2.


Miről szól? Egy történelemtanár (Jürgen Vogel) azt demonstrálja, hogy milyen veszélyes folyamatok indulnak be, ha diktatórikus rendszert honosít meg az osztályban.

Miért muszáj látni? Földbedöngölős hatásra számítunk és egy remek alakításra az egyik legfoglalkoztatottabb német színésztől, aki A szabad akarat óta nem megy ki a fejünkből.

Szeretni fogod, ha tetszett A legyek ura és A szabad akarat.

+ + +

A nyomozó
Rendező:
Gigor Attila
Szereplők: Anger Zsolt, Rezes Judit, Terhes Sándor, Kerekes Éva, Tóth Ildikó
Bemutató: október 2.


Miről szól? A kórboncnok Malkáv Tibort gyilkosságra bérelik fel, amit elvállal, hogy a pénzzel megmenthesse haldokló édesanyját.

Miért muszáj látni? Hogy felviduljunk: a legújabb rendezőgenerációban máris van valaki, akiben bízhatunk, hogy ezután is okosan fog szórakoztatni minket a moziban.

Szeretni fogod, ha tetszett a Sírhant művek.

+ + +

Berlin, Alexanderplatz
Rendező:
Rainer Werner Fassbinder
Szereplők: Gunter Lamprecht, Gottfried John, Barbara Sukowa, Hanna Schygulla, Karin Baal, Annemarie Düringer, Elisabeth Trissenaar
Előadás: október 11-12.


Innentől kezdve Tarr Bélát idézzük:

Miről szól? "... a vásznon szinte "semmi nem történik", egy Franz Biberkopf nevezetű fegyencet kieresztenek a tegeli fegyházból és ezzel megkezdi az igazi büntetését. Tizenvalahány órán keresztül nézzük kétségbeejtő küzdelmét a sorssal és azzal a nevetséges vágyakozásával, hogy "tisztességes" maradjon."

Miért muszáj látni? "Mert ez a film az élet igenléséről szól, a regényhez hasonlóan, nem ad esélyt a feladásra, kierőszakolja belőlünk az életben maradáshoz szükséges ellenállást, felemel minket a sárból, kiprovokálja belőlünk a nemességet."

Szeretni fogod, mert "Húz, vonz, magába szív ez a film. Elsősorban a mély együttérzés az amivel eléri nálunk, hogy nem hősöket, hanem magunkat látjuk a vásznon."

+ + +

Tekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind)
Rendező:
Michel Gondry
Szereplők: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz
Bemutató: október 23.


Miről szól? A retro-videótéka flúgos alkalmazottai véletlenül letörlik az összes filmet, de simán megoldják a problémát: újraforgatják a klasszikusokat a Szellemirtók-tól a Miss Daisy sofőrjé-ig.

Miért muszáj látni? Michel Gondry agya felér egy vidámparkkal; mégpedig egy olyan jobbfajtával, ahol a képtelen is lehetséges, a gyerekes is bájos és a fárasztó is magával ragadó.

Szeretni fogod, ha tetszett a Cinema Paradiso és Az álom tudománya.

+ + +

Csak egy szerelmesfilm (Karlighed pa film)
Rendező:
Ole Bornedal
Szereplők: Anders W. Bertelsen, Rebecka Hemse, Nikolaj Lie Kaas
Bemutató: október


Miről szól? Egy lelkileg instabil végzet asszonya szó szerint belecsapódik egy másik család életébe, de a kómából felébredve már többszereplőssé bővült az egyébként sem egyszerű története - sötét katyvasz Dániából.

Miért muszáj látni? Érdekes a hollywoodi film noir és az európai művészfilmek keresztezése - a konstans déja vu érzés ellenére is az idei Titanic Filmfesztivál egyik nagy közönségsikere volt.

Szeretni fogod, ha tetszett a Testvéred feleségét... és az Aludj csak, én álmodom.