Nem bírták a rivaldafényt

Vágólapra másolva!
Ha Joaquin Phoenix kitart az elhatározása mellett és ezentúl a zenének szenteli az életét, akkor a nemrégiben bemutatott Két szerető volt az utolsó film, amelyben láttuk. A harmincas éveiben járó Oscar-jelölt színész döntése meglepő, de nem egyedi, akadtak már nagy sztárok, akik fiatalon, sokszor karrierjük csúcspontján fordítottak hátat Hollywoodnak. Összeszedtük a legnagyobb ideje korán visszavonulókat, és megnéztük, melyikük mire cserélte el a vásznat.
Vágólapra másolva!

Joaquin Phoenix
Visszavonult:
34 évesen

Miért tűnt el? Mivel Phoenix visszavonulása még alig egyéves, nem tudhatjuk biztosan, hogy ki is tart majd, de egyelőre minden jel arra mutat, hogy a nyilvánosságtól újabban bozontos szakáll és napszemüveg segítségével elzárkózó színész komolyan gondolja a dolgot. Eleinte sokan elhúzódó tréfának hitték, hogy Phoenix zenész, sőt, rapper akar lenni, és valóban nem tűnik úgy, hogy ez a vonal nagyon beindult volna: a The Charlatans frontemberével, Tim Burgess-szel tervezett lemezből tudomásunk szerint legalábbis semmi nem lett. Casey Affleck elvileg forgatott egy dokumentumfilmet Phoenix "karrierváltásáról", de a fellépéseiről készült felvételek alapján van egy olyan érzésünk, hogy addig jó, amíg ezt nem látjuk.

Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon A nyughatatlan-ban

Mit hagyott ránk? Joaquin Phoenix kétségkívül az egyik legnagyobb ma élő színész, és bosszantó, hogy még az Oscar-díjat sem várta meg (a Gladiátor-ért és A nyughatatlan-ért jelölték) a visszavonulással. Mióta '95-ben feltűnt a Majd megdöglik érté-ben, mint a diák, akivel Nicole Kidman elteteti láb alól a férjét, folyamatosan zseniális volt, még bénább filmekben is. A csúcsot egyértelműen a világ egyik legjobb életrajzi filmje, A nyughatatlan jelentette. Ahogy Phoenix Johnny Cash bőrébe és torkába bújik, az még egy olyan ember számára is élvezetessé tenné a filmet, aki soha nem hallott a zenészről.

* * *

Greta Garbo
Visszavonult:
35 évesen

Miért tűnt el? Bár volt jó pár közeli barátja, Garbo sosem volt igazán társas lény. Karrierje kezdeti időszakát leszámítva sosem adott se interjút, se autogramot, és nem jelent meg a filmjei premierjein sem. Biszexuális volt, de sem nővel, sem férfival nem kötötte össze az életét. Még John Gilbert jutott ehhez a legközelebb, akinek a harmadik házassági ajánlatára igent mondott, de aztán csúnyán az oltárnál hagyta. Utolsó filmjét, a George Cukor rendezte A kétarcú nő című romantikus vígjátékot '41-ben mutatták be, de Garbo már a megelőző időszakban is egyre válogatósabb lett, és míg korábban halmozta a filmeket, az utolsó öt év alatt csak három filmben szerepelt. '49-ben Walter Wagner csinált vele pár próbafelvételt (érdemes megnézni, Garbo gyönyörű), de a tervezett film nem valósult meg, így Garbo sem állt többé kamera elé. '51-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és '53-tól '90-ben bekövetkezett haláláig ugyanabban a New York-i lakásban élt a nyilvánosságtól elzárkózva.

1949-es tesztfelvétel Greta Garbóval

Mit hagyott ránk? Az "isteni" és "titokzatos" Garbo tizennyolc éves korától kezdve folyamatosan filmezett, és egyike volt annak a kevés színésznőnek, aki először némafilmsztár lett, aztán a hangos filmek megjelenése után is sztár maradt, sőt, még népszerűbbé vált. Négyszer jelölték Oscar-díjra, leghíresebb alakításai közt találjuk a Krisztina királynő-t, A kaméliás hölgy-et és az Anna Kareniná-t. Garbo varázslatos kisugárzásáról már eleget értekeztek az elmúlt 75 év során, úgyhogy mi beérjük azzal, hogy John Bainbridge-nek, Garbo egyik életrajzírójának meglepően őszinte sorait idézzük, aki szerint "Sok más nagy színésznőhöz hasonlóan talán egy fikarcnyi intellektuális erővel sem rendelkezett, de a kamera előtt mégis zseniális volt, mert finom, titkos, tévedhetetlen ösztön vezette, hogy mindig a megfelelő dolgot tegye a megfelelő módon. Olyan csalhatatlan volt ez az ösztön, hogy a kifinomult intelligencia illúzióját keltette."

* * *

Karády Katalin
Visszavonult:
38 évesen

Miért tűnt el? Hát, nem önszántából, az biztos. Karádynak néhány éves tündöklés után tragikusra fordult a sorsa: '44-ben hónapokra börtönbe zárták, megkínozták, mert szemben állt a rendszerrel és embereket mentett. A háború után viszont nemhogy nem kezdték ismét ünnepelni, hanem fokozatosan teljesen mellőzött lett. Színpadon (bár egyre kevésbé rangos helyeken, végül lepusztult vidéki művházakban) még felléphetett, azonban már csak egyetlen nagyjátékfilm, a '48-ban forgatott Forró mezők készült vele, és '49-ben betiltották a filmjeit, mint a Horthy-korszak nem kívánatos termékeit. Karády '51-ben disszidált, és több megállóval végül New Yorkban kötött ki, ahol öregkoráig egy kalapszalont vezetett.

Karády Katalin az Ez lett a vesztünk-et énekli a Halálos tavasz-ban

Mit hagyott ránk? Karády pompázatos karrierje mindössze néhány éven át tartott, és szinte hihetetlen, de '39 és '43 közt huszonkét nagyjátékfilmben szerepelt. A '39-es Halálos tavasz teljesen új műfajt és Karády személyében új nőtípust vezetett be a magyar filmben: hirtelen lett film noirunk egy férfiakat végzetükbe taszító femme fatale-lal. Az erotikusan búgó hangú Karády igazi hisztériát váltott ki, kocsijáról rajongók tördelték le emlékbe az alkatrészeket, nők ezrei utánozták elegáns ruháit és jellegzetes frizuráját.

* * *

Grace Kelly
Visszavonult:
26 évesen

Miért tűnt el? Hiába volt Kelly az MGM és Hitchcock kedvenc sztárja, ő úgy gondolta, még szebb élete lesz a monacói Rainier herceg oldalán, akit '55-ben ismert meg, és akihez '56 tavaszán ment feleségül. A herceg nem sokat teketóriázott a lánykéréssel, rövid levelezés után személyes ismeretségük harmadik napján megkérte Kelly kezét, és csak egy aprócska kikötése volt: a kétmillió dolláros hozomány. Mivel a herceg és Monaco népe egyaránt úgy vélték, a hercegnének nem illendő filmekben szerepelnie, Kellynek le kellett mondania a karrierjéről, sőt, a herceg még korábbi filmjei vetítését is betiltotta. '62-ben Hitchcock felkérte Kellyt a Marnie főszerepére, azonban Monacóban közfelháborodást keltett, hogy egy tolvajt formálna meg, ezért kénytelen volt visszautasítani a szerepet, és a film végül Tippi Hedrennel készült el. Amikor Kelly férjhez ment, Hitchcock csak annyit reagált, hogy "nagyon örülök, hogy Grace ilyen jó szerepet talált magának".

Grace Kelly és James Stewart a Hátsó ablak-ban

Mit hagyott ránk? Kelly játszott Gary Cooperrel (Délidő) és Clark Gable-lel (Mogambo), megkapta a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat (The Country Girl) és volt Alfred Hitchcock múzsája. Mindezt négy év alatt. Legemlékezetesebb alakításait talán Hitchcock filmjeiben, a Hátsó ablak-ban, a Gyilkosság telefonhívásrá-ban és a Fogjunk tolvajt!-ban nyújtotta. Utolsó filmje az 1956 nyarán bemutatott Gazdagok és szerelmesek (High Society) volt, amelyet még házasságkötése előtt forgattak. Életét általában szeretik szomorú meseként tálalni a mozik hercegnőjéről, aki a rossz herceget választotta. Viszont ha házasságuk nem is volt kiegyensúlyozott, a mese tragikus végkifejletéért nem hibáztatható a herceg: Kelly '82-ben a volánnál agyvérzést kapott, elveszítette az irányítást a kocsija fölött, és a bekövetkező balesetben olyan súlyos sérüléseket szerzett, melyekbe másnap belehalt.

* * *

Doris Day
Visszavonult:
46 évesen

Miért tűnt el? Az 50-es évek végén, 60-as évek elején Doris Day neve garancia volt arra, hogy egy film bombasiker lesz, de a szexuális forradalom után lanyhulni kezdett az érdeklődés a szűzies imidzsű színésznő iránt. Nem csak a siker maradt el, de a 60-as évek második felére Day maga is megutálta a szerepeit, amelyeket csak férje és egyben menedzsere, Martin Melcher javaslatára vállalt el. Hogy Melcher mennyire nem törődött felesége érdekeivel, az 1968-as halálával vált világossá: kiderült, hogy elherdálta Day vagyonát, ráadásul tudta nélkül leszerződtette egy filmsorozatra. A megözvegyült Day soha többet nem szerepelt filmben, de a szerződését nem akarta megszegni és a pénzre is szüksége volt, úgyhogy egészen 1973-ig lelkiismeretesen vitte a The Doris Day Show-t, aztán végleg visszavonult, és kaliforniai birtokán él mind a mai napig (áprilisban töltötte be a 87. életévét).

Doris Day a Que Sera, Será-t énekli Az ember, aki túl sokat tudott-ban

Mit hagyott ránk? Doris Day meglehetősen termékeny művésznő volt, aki rengeteg film- és tévészerepe mellett több mint 650 dalt is rögzített. Mindenki ismeri a Que Sera, Será-t, ami Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudott-jában hangzott el először Day előadásában, aki állítólag utálta a dalt, de soha többé nem szabadulhatott meg tőle. A közönség imádta a vidám és egyszerű, "lány a szomszédból"-típusú Dayt, akinek (az amúgy meleg) Rock Hudsonnal közös romantikus komédiái (Párnacsaták, Lover Come Back, Send Me No Flowers) az 50-es és 60-as évek fordulóján elképesztően népszerűek voltak. Az utolsó igazán sikeres filmje a '66-ban bemutatott Az üvegfenekű hajó volt, és a '68-as With Six You Get Eggroll című családi vígjáték után nem vállalt több filmszerepet.

* * *

Ronald Reagan
Visszavonult:
54 évesen

Miért tűnt el? Reagan logikus lépésekből álló utat tett meg a filmvászontól a Fehér Házig. '42-ben nagy sikerrel mutatták be a Királyok sora című filmjét, és épp a sztárrá válás küszöbén állt, amikor be kellett vonulnia. A háború után folytatta a színészkedést, de megmaradt a B-filmek szintjén, és mivel az 50-es években már egyre kevesebb szerepet kapott, átnyergelt a televízióra. '54-ben leszerződött a General Electric által szponzorált heti tévéműsor házigazdájának szerepére, és szerződésében szerepelt az is, hogy országszerte GE-gyárakat kell látogatnia, és beszédet mondania a dolgozóknak. Ezek a sokszor politikai témákat is érintő beszédek egy idő után nem tetszettek a GE vezetőségének, és '62-ben kirúgták Reagant, aki még abban az évben belépett a Republikánus pártba. A nyilvános beszédben és vezetésben (korábban évekig a színészek kamarájának elnöke volt) ekkor már egyaránt gyakorlott Reagan Barry Goldwater '64-es kampányához csatlakozva egy hatásos beszéddel hívta fel magára a figyelmet a párton belül. '65-ben még szerepelt a Death Valley Days című sorozat néhány epizódjában, utána - legalábbis színészi minőségében - nem láthattuk többet a képernyőn.

Ronald Reagan a Királyok sorá-ban a lábát keresi | A film zárójelenete

Mit hagyott ránk? Reagan elsősorban B-kategóriás westernszínész volt, és mivel ezeket futószalagon gyártották, jó sok, említésre nem igazán méltó filmben szerepelt. Ha nincs a háború, a '40-es években máshogy is alakulhatott volna a pályája, mert ebben az időszakban szerepelt néhány színvonalasabb filmben: a Knute Rockne All American című sportfilmben George Gipp amerikai focistát alakította, Michael Curtiz Út Santa Fébe című filmjében az Errol Flynn által megformált főhős, Jeb Stuart barátját játszotta, a századfordulón egy amerikai kisvárosban játszódó Királyok sorá-ban pedig egy szadista sebész kezei közt igencsak pórul járó fiatalembert alakított. Ez volt egyébként a kedvenc szerepe.