Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy egy színész nem elég egy szerepre: ha a figura sokat öregedik a film során, legalább kettőre van szüksége a rendezőnek, ha el akarja kerülni a Benjamin Button-féle öregítési fiaskót. A héten mozikba kerülő Pippa Lee négy életében is két szőke sörényű színésznő - Robin Wright Penn és Blake Lively - formálja meg a főhősnőt, erről jutott eszünkbe, hogy összeszedjünk az érdekes duplázásokat Vito Corleonétól kezdve Zac Efronig.
Vágólapra másolva!

A Keresztapa - A Keresztapa II. (1972, 1974, r.: Francis Ford Coppola)
Vito Corleone - Marlon Brando és Robert De Niro

Francis Ford Coppola eleinte úgy gondolta, hogy az első filmben az idős Vito Corleonét alakító Marlon Brando eljátszhatja a folytatásban a fiatal Vitót is, aztán szerencsére eszébe jutott, hogy Robert De Niro milyen remek volt, amikor még az első filmhez meghallgatták Sonny szerepére (amit végül James Caan kapott), úgyhogy ráosztotta a fiatal Vito szerepét. A filmben Vito szinte végig olaszul beszél, ezért a tökéletes átlényegülésen alapuló "method acting" művelőjeként De Niro Szicíliába költözött és négy hónapig gyakorolta a kiejtést. Minden tekintetben átadta magát a szerepnek: ragaszkodott hozzá, hogy a kicsit idősebb Vitónak bajusza legyen, meghízott miatta, és egy olyan (de persze kisebb) szájprotézist is viselt, mint Brando az első filmben.

Forrás: [origo]

Eredetileg Brandónak is fel kellett volna tűnnie a második rész végén a visszaemlékezés-jelenetben, de a színész annyira megutálta a Paramount stúdiót az első rész forgatása alatt (egyébként Coppola is, de őt egy különösen kedvező szerződéssel visszacsábították), hogy bár elvállalta a cameót, a forgatás napján mégsem jelent meg. Coppola állítólag a helyszínen átírta a jelenetet. Akárhogy is, Brando és De Niro Oscar-történelmet írtak Vito Corleonéval, ugyanis eddig ez az egyetlen eset, hogy két színész is elnyerte a díjat ugyanannak a figurának a megformálásáért: Brando A Keresztapá-ért a főszereplők, De Niro A Keresztapa II.-ért a mellékszereplők kategóriájában nyert.

* * *

Star Wars-filmek (1977-2005)
Obi-Wan Kenobi - Alec Guinness és Ewan McGregor

Állítólag Kenneth Branagh neve is felmerült lehetséges Obi-Wanként az új Star Wars-filmekbe, ami elég furcsa, az viszont tény, hogy sem Branagh sem McGregor nem emlékeztet haloványan sem a keskenyarcú, elálló fülű fiatal Alec Guinnessre. A castingot vezető Robin Gurland sem Guinness és McGregor fizikai hasonlóságait, hanem temperamentumbeli egyezésüket hangsúlyozta: "Alec általában játékosságot csempészett a szerepeibe ... bár Obi-Wan komoly és erős figura, a szemeiben valami pajkosság csillog. Ugyanez megvan Ewan szemében is." McGregor a szerepre készülve nem csak az első három Star Wars-filmet, hanem Guinness korábbi alakításait is tanulmányozta: "Fontos volt, hogy az alakításom bizonyos kulcspontokon alkalmazkodjon Guinnesséhez ... különösen nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy rátaláljak a megfelelő hanghordozásra, arra, hogy Obi-Wan hogyan beszélhetett fiatalkorában."

Forrás: [origo]

Amellett, hogy McGregor gyerekkorában Star Wars-rajongó volt, szorosabban is kötődik a filmekhez: anyai nagybátyja, Denis Lawson játszotta az eredeti trilógiában Wedge-et, a felkelők egyik pilótáját. Guinness számára még sokkal szórakoztatóbb lehetett Obi-Wan megformálása, mint húsz évvel később McGregornak: a skót színész ugyan sosem fitymálta le, hogy részesévé válhatott Lucas univerzumának, de azért a harmadik rész bemutatása után szinte minden interjúban elmondta, hogy cseppet sem volt felemelő szinte végig kék ernyő előtt, elképzelt partnerekkel játszani.

* * *

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989, r.: Steven Spielberg)
Indiana Jones - Harrison Ford és River Phoenix

A fiatal Indy csak röviden szerepel a film elején, de jelenléte fontos, mert Lucasék itt magyarázzák meg Indy néhány olyan alapvető vonását, mint a sebhely az arcán, a kalapjához fűződő intim viszonya és rettegése a kígyóktól. Maga Ford javasolta fiatalkori önmaga megformálására Phoenixt, mert már ismerte A Moszkító-part-ból, ahol Phoenix a fiát játszotta. Phoenix ekkor már túl volt az Állj mellém!-en és az Üresjárat-on is, és az egyik legfelkapottabb fiatal színész volt, aki éppen valami könnyedebb szerepre vágyott a súlyos drámák után. Az alkotóknak sokáig sikerült titokban tartaniuk, hogy Phoenix játszik a filmben, és hogy Indyt formálja meg: a forgatókönyvben sehol sem szerepelt a figura neve, és amikor kiszivárgott, hogy Phoenix benne van a filmben, azt a pletykát terjesztették el, hogy Indy öccsét alakítja.

Forrás: [origo]

Ford alaposan dolgozott: végig jelen volt, amíg a néhány napos forgatás zajlott Phoenixszel, hogy segítsen neki a figura megértésében. Phoenix szavaival: "Figyeltem, Harrison hogyan csinálja a dolgokat, és próbáltam nem utánozni, hanem fiatalosabban átértelmezni. Sokan elkövetik azt a baklövést, hogy imitálják azt, akit fiatalabbként kell eljátszaniuk, de így nem lesz hiteles az alakításuk." Phoenix jeleneteit a forgatás legvégén vették fel, és ez volt Spielberg számára a legélvezetesebb része a film készítésének: "Három hét szünetet követően vettük fel, úgyhogy kipihent voltam, részben ezért élveztem annyira a munkát, részben pedig azért, mert Harrison minden nap ott volt. Lényegében ő rendezte Rivert, segített neki a hangsúlyozásban, a gesztusokban és Indy mozgásának megértésében. Így aztán nekem csak az akció tempójával kellett foglalkoznom, és ez meglehetősen megkönnyítette a munkámat."

* * *

Tegnap és ma (1995, r.: Lesli Linka Glatter)
Roberta - Christina Ricci és Rosie O'Donnell, Tina - Thora Birch és Melanie Griffith, Samantha - Gaby Hoffmann és Demi Moore, Chrissy - Ashleigh Aston Moore és Rita Wilson

Forrás: [origo]

Ennél a filmnél a teljes főszereplőgárdát duplázni kellett, ráadásul olyan tizenéveseket kellett találni a négy barátnő gyerekkori másának, akik nem csak hasonlítanak a felnőtteket játszó ismert színésznőkre, hanem nagyon jól is játszanak, hiszen igazából ők viszik el a hátukon a filmet. Roger Ebert ki is jelentette a kritikájában, hogy a sztárok szerepeltetése teljesen fölösleges volt a tinilányok egy nyaráról szóló filmben, hiszen alig tűnnek fel a színen, csak a film elején és végén látjuk őket egy kicsit. Érdekesség, hogy a filmben felbukkan Demi Moore hatéves lánya, az azóta többé-kevésbé színésznővé lett Rumer Willis is, aki Moore fiatalkori figurájának húgát alakítja. A négy főszereplő lány különböző utakat járt be később: Christina Ricci lett a leghamarabb és a leginkább híres, Thora Birch is jól indult, de aztán nem menedzselte elég ügyesen magát, és a b-filmek felé ment el, Gaby Hoffman kevésbé ismert és foglakoztatott, de A 13-as remake-jében például láthatjuk majd, Ashleigh Aston Moore pedig sajnos 26 éves korában tisztázatlan körülmények közt meghalt.

* * *

Titanic (1997, r.: James Cameron)
Rose Dawson - Kate Winslet és Gloria Stuart

Az egész szerelmi történetet a film kezdetén 100 év körül járó főhősnő visszaemlékezésén keresztül ismerjük meg. Bár a stábból az öreg Rose-t megformáló Gloria Stuart volt az egyetlen, aki életben volt már a Titanic katasztrófája idején is (a hajó 1912-ben süllyedt el, Stuart pedig 1910-es születésű), csak 86 éves volt a forgatáskor, ezért sminkkel kellett öregíteni a szerephez, ami állítólag nagyon bosszantotta. A Titanic-ért jelölték életében először Oscar-díjra, amivel rekorder lett, mint az eddigi legidősebb jelölt. Emellett a Titanic lett az első olyan film, amiben két színészt is jelöltek ugyanannak a figurának a megformálásáért. (Ez egyébként legközelebb az Iris-nél fordult elő, ahol szintén Kate Winslet volt az egyik jelölt.)

Forrás: [origo]

A filmben egy helyen áttételesen utalnak Stuart munkásságára: Winslet DiCaprióval beszélgetve a fedélzeten "szegény kis gazdag lány"-ként utal saját magára, ami Stuart egyik, 1936-os filmjének a címe. Stuart pályája eléggé rendhagyóan alakult: a 30-as években foglalkoztatott színésznő volt, de 1946 után harminc évig egyáltalán nem színészkedett, hogy aztán a 70-es években visszatérjen a vászonra. Volt lakberendezési boltja, egy időben Olaszországban múlatta az időt olajfestmények készítésével, a 80-as években pedig új pasija (!) hatására kézi nyomdát hozott létre, és művészi igényű könyveket készített, amelyek egy részét ma múzeumokban őrzik. Utoljára Wim Wenders 2004-es A bőség földjé-ben szerepelt, és ha minden jól megy, hamarosan megéri Titanic-beli korát: júliusban töltötte be a 99. életévét.

* * *

Nagy hal (2003, r.: Tim Burton)
Ed Bloom - Ewan McGregor és Albert Finney

A film producereinek tűnt fel fotókat nézegetve, hogy a fiatalkori Albert Finney rettenetesen hasonlít a mai Ewan McGregorra: "ugyanaz a mosoly, ugyanaz a gödröcske, ugyanaz a csillogás a szemekben". Ha hasonlítanak is egymásra, a szereposztásban furcsa, hogy Burton filmjének főhőse alabamai, mégis két brit színészre osztották a megformálását. McGregor persze kevés szerepében beszélhet saját skót kiejtését használva, és egy interjúban elmondta, hogy a dallamosabb alabamai kiejtést könnyebb volt utánoznia, mint a kevésbé jellegzetes, sima amerikait.

ForrA!s: [origo]

McGregor úgy nyilatkozott a fiatal Finney megformálásáról, hogy "az is hatalmas megtiszteltetés volna, ha csak egy filmben játszhatnék Albert Finney-vel, de hogy őt magát játszhatom, az őrület!". Nem a főhős az egyetlen, akit megdupláztak a filmben: a szerelméből is kellett egy fiatalabb és egy idősebb verzió. Jessica Lange és Alison Lohman lett a páros, akik tényleg eléggé emlékeztetnek egymásra, a producer szerint nem csak a vonásaikban, hanem "nőies testalkatukban" is.

* * *

Megint 17 (2009, r.: Burr Steers)
Mike O'Donnell - Zac Efron és Matthew Perry

ForrA!s: [origo]

A kritikusok véleménye a "szerethető" és a "robotszerű" közt mozgott Zac Efron játékának megítélését illetően, abban viszont nagyjából mindenki egyetértett, hogy Matthew Perry és Zac Efron közt a legminimálisabb hasonlóságot sem lehet felfedezni, és nevetséges volt erre a két színészre osztani ugyanannak a figurának a megformálását. A Variety Justin Changje például ezt írja: "Húsz évvel később Mike levetkőzte friss tinisármját és megmagyarázhatatlan módon magára öltötte Matthew Perry arcvonásait és ironikus grimaszait. ... A másodhegedűs hálátlan szerepébe kényszerült Perry ritkán jelenik meg a vásznon, ezzel valamelyest leplezve a tényt, hogy cseppet sem néz ki és hangzik úgy, mint Efron." Pedig a fiatal színész minden tőle telhetőt megtett, hogy emlékeztessen Perryre: jellegzetes görbe hátas, zsebre dugott kezes tartását is begyakorolta és furcsa, lefelé görbülő szájú mosolygását is megpróbálta imitálni.

* * *

Pippa Lee négy élete (2009, r.: Rebecca Miller)
Pippa Lee - Robin Wright Penn és Blake Lively

ForrA!s: [origo]

A filmnek nem tett ugyan túl jót, hogy a fiatal és az idősebb Pippa is elég sok időt tölt a vásznon, és így pont egyiküket sem ismerjük meg eléggé, viszont Blake Lively karrierjének nagyon jót tehet egy ilyen szerep. A Négyen egy gatyában című tinifilm és A pletykafészek című tinisorozat szereplője már 22 éves, úgyhogy sürgősen be kell mutatnia néhány értékelhető felnőtt alakítást ahhoz, hogy színésznőnek tekintsék. Erre Ben Affleck már meg is adta neki a következő esélyt: most forgó The Town című filmjében rá osztott egy fontosabb szerepet. Lively a Pippa Lee-ben is szépen teljesít, bár valószínűleg nem kellett megerőltetnie magát, nagyjából ugyanazt a lázadozó, féktelen, bulizó, pasizó figurát hozza, mint A pletykafészek Serena van der Woodsenjeként. A szereposztásra mindenesetre nem lehet panaszunk, a temperamentumos fiatal Pippa és Robin Wright Penn hidegebb-higgadtabb idősebb Pippája szép kontrasztot alkot egymással.