Vámpírutánpótlás Alkonyat-függőknek

Vágólapra másolva!
Meg lehet nézni még néhányszor az Újholdat, fel lehet ütni az agyongyötört Alkonyat-köteteket, és újraolvasni a legjobb részeket, de végül marad a kegyetlen igazság: legközelebb új Alkonyat-dózis csak jövő nyáron, a Napfogyatkozással érkezik. Addig sem kell viszont vámpírelvonástól szenvedni: rengeteg szuper jó vámpíros film, könyv és sorozat áll rendelkezésre, nem beszélve azokról a filmekről, melyekben ugyan nincsenek vérszívók, ellenben Robert Pattinson vagy Kristen Stewart feltűnik bennük. Elsősorban a tizenéves Alkonyat-rajongókra gondolva szedtük össze a legeslegjobb Alkonyat-pótlókat.
Vágólapra másolva!

Vámpíros filmek

Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire, r.: Neil Jordan)

ForrA!s: [origo]
Antonio Banderas és Brad Pitt az Interjú a vámpírral-ban | Előzetes

Az Alkonyat-rajongók derékhada kábé akkor született, amikor ez a film kijött (1994), de kár lenne, ha nem vetnék rá magukat: az egyik legjobb vámpíros filmről van szó, ami ráadásul könnyen elérhető DVD-n. A javarészt a 18. században játszódó történetet Louis (a megdöbbentően fiatal Brad Pitt) elmesélésén keresztül ismerjük meg, akit egy Lestat (Tom Cruise) nevű vámpír változtatott át. Később Louis is vámpírrá változtat egy Claudia (Kirsten Dunst) nevű kislányt, és ez a beteges hármas sokáig együtt él Lestat birtokán. A fülledt délen vagyunk, buja díszletek és kosztümök közt, és a fehérre maszkolt, ellenállhatatlanul csábító Cruise annyira szexi, hogy szeretnénk, ha rögtön nekiesne a mi nyakunknak is. Ha tetszett a film, nem kell itt megállni, ugyanis Anne Rice tízkötetes Vámpírkrónika-sorozatának első részén alapul, és mind a tíz könyv megjelent magyarul is.

* * *

Engedj be! (Lat den ratte komma in, r.: Tomas Alfredson)

ForrA!s: [origo]
Jelenet az Engedj be! című filmből | Előzetes | Kritika

A tavaly bemutatott svéd film (szintén regényen alapul, nemrég jelent meg magyarul Hívj be! címmel) annyiban hasonlít az Alkonyat-ra, hogy egy vámpír és egy kamasz kapcsolata áll a középpontjában. Itt viszont a lányka a vámpír és a kisfiú az ember, és a hangulat sokkal-sokkal sötétebb, mint az Alkonyat-ban. Amikor Eli, a vámpírlány a magasból csap le áldozatára, és a sötét svéd télben vér ömlik szét a havon, az még csak a bevezetés, a végén jön az igazi vérfürdő. Közben pedig mindkét gyerek nagyon bájos, akkor is, ha az egyiknek rendszeresen vér csurog a szája sarkából. Mivel még kicsik, igazi romantika nincsen, ellenben vannak morbidan humoros pillanatok, amiktől még még kedvesebb az egész.

* * *

Alkonytájt (Near Dark, r.: Kathryn Bigelow)

ForrA!s: [origo]
Jenny Wright az Alkonytájt-ban | Előzetes

Ez a film se ma készült (1987-es), de nem nyomja rá a bélyegét túlzottan a 80-as évek, és itt olyan valósnak tűnnek a vámpírok, hogy az ember szinte elhiszi, hogy léteznek. A hangulat westernes és nagyon sajátos: ezek a vérszívók nélkülözik azt a fajta romantikus eleganciát, amit az Alkonyat-ban megszokhattunk, és inkább egy csapat kiéhezett drogosra emlékeztetnek, akik nem válogatnak a módszerekben, ha a napi betevő véradagjuk beszerzéséről van szó (a "vámpír" szót senki nem ejti ki a száján a filmben). Minden poros, elhagyatott és véres, de azért egy szerelmi szál ebben a filmben is akad.

* * *

Az éhség (The Hunger, r.: Tony Scott)

ForrA!s: [origo]
Catherine Deneuve Az éhség-ben | Előzetes

Erről a filmről viszont süt, hogy a 80-as években készült: a nagyzolós palota, amiben az örökéletű vámpírnő, Miriam (Catherine Deneuve) lakik a szeretőjével, Johnnal, az utóbbit alakító David Bowie a hátranyalt hajával, a lebbenő textilek, a fények, a filmzene mind letagadhatatlanul ehhez a korszakhoz tartozik. Ez volt Tony Scott első nagyjátékfilmje, és ha a későbbiekből előre vetített valamit, hát az a hatásvadászat. Egy szerelminek nem nevezhető, inkább erotikus-véres háromszögről szól a film: amikor az emberi szeretőket váltogató Miriam le akarja cserélni az elhasználódott Johnt, a Johnt meggyógyítani próbáló orvosnőt (Susan Sarandon) csábítja el. Aki nem tudja elképzelni a jégkirálynő Deneuve-öt szenvedélyes leszbikus jelenetben, Sarandon mellét nyalogatva, itt az ideje, hogy kivegye a tékából a filmet.

* * *

Az ördög bújt beléd (Jennifer's Body, r.: Karyn Kusama)

ForrA!s: [origo]
Amanda Seyfried Az ördög bújt beléd-ben | Előzetes

Csak tavasszal jön és valószínűleg csak DVD-n, de ha már azt ígértük, hogy a kamaszoknak ajánlunk most filmeket, akkor ez nem maradhat ki, hiszen a Transformers dögös csaja, Megan Fox játssza a főszerepét. Fox most se kevésbé csábító, sőt, kifejezetten szexi, amikor vérben ázik. Egy gimnázium tanulói közt viszi véghez a pusztítást, és még szende szőke barátnőjét (Amanda Seyfried) sem kíméli. A sztori és a hangvétel is meglehetősen idétlen, de szerencsére nem is követeli tőlünk a film, hogy komolyan vegyük. Fox domborulatai után a második legjobb dolog benne Adam Brody, aki egy Killers-klón együttes énekesét alakítja, és korántsem olyan ártatlan, mint a Narancsvidék-ben volt.