A Szemle még csak a kezdet

Vágólapra másolva!
Ha addig nem tudsz nyugodtan aludni, amíg ki nem derül, mikor nézheted meg moziban a Szemlenyertes Bibliotheque Pascalt, az Árpa Attila döbbenetesen jó alakítását felvonultató Czukor Show-t vagy azokat a szuper rövidfilmeket, amikről a Szemle alatt áradoztunk, ez a te cikked. Utánajártunk, hogy mikor kerülnek moziba a Filmszemle versenyében szereplő (korábban még nem bemutatott) nagyjátékfilmek, illetve az összes többi olyan film, ami közel áll a szívünkhöz. Emellett még az alkotások lehetséges fesztiválszerepléseit is számba vesszük. A könnyű áttekinthetőség végett a filmeket ábécérendben közöljük. 
Vágólapra másolva!

A sírásó (Kardos Sándor)

Muhi András producer tisztában van vele, hogy az ún. réskamerával felvett kísérleti film nem feltétlenül a hagyományos moziforgalmazásban találja meg az igazi helyét, hanem adott esetben akár - a szintén Muhi produceri irányítása alatt megvalósult Tejút-hoz hasonlóan - kiállítótermekben, illetve internetes forgalmazás révén juthat el közönségéhez. Kardosnak ugyanezzel a technikával készült korábbi rövidfilmjét, a Résfilm-et 2005-ben beválogatták a cannes-i Rendezők Kéthete-szekció programjába, ezért Muhi bízik benne, hogy A sírásó is számot tarthat a fesztivál szervezőinek érdeklődésére.

* * *

A vágyakozás napjai (Pacskovszky József)

Forrás: [origo]

A finom, érzelmes film már megkezdte fesztiválkörútját: novemberben részt vett az "A" kategóriás kairói filmfesztivál versenyében, hamarosan pedig a San Jose-i Cinequesten mutatják be, ahol egyébként a Filmszemlén az információs szekcióban szereplő Rózsaszín sajt-ot is vetítik majd. A hazai mozibemutató időpontja még nem dőlt el: vagy tavasszal vagy ősszel kerülhet mozikba a film.

* * *

Átok (Mátyássy Áron)

A négy 25 perces részből álló tévéfilmsorozat tavasszal kerül adásba, emellett pedig a Filmklik rendhagyó forgalmazási kísérletében is részt vesz 100 perces nagyjátékfilmként. Az alkotók tervezik a sorozat folytatását, a lehetőségek szerint még legalább nyolc részt szeretnének leforgatni.

* * *

Bádogváros (Csáki László)

Sipos Gábor producer úgy látja, hogy a nem egészen félórás dokumentumfilm nem annyira hagyományos moziforgalmazásban, mint programszerűen megszervezett vetítéssorozat keretében találhatja meg legjobban a célközönségét. Szeretné, ha ilyen vetítésekre minél hamarabb sor kerülhetne, emellett valószínűleg nem sokára tévében is látható lesz majd a film. Mivel a Bádogváros hossza ideális tévés sugárzása, a producer reményei szerint külföldi tévéadók is leadják majd. Ami a fesztiválszerepléseket illeti, elsősorban dokumentumfilmekre specializálódott fesztiválokban gondolkodnak.

* * *

Bernadett & Sanju (Nagy Viktor Oszkár)

A 25 perces dokumentumfilmet elsősorban dokumentumfilm-fesztiválokra és tévékbe szánják alkotói. Az M2-n és a Duna Autonómián már vetítették, a közeljövőben pedig leadja majd az M1, a Duna televízió és a Zone Club is. László Sára producer reméli, hogy később külföldi tévécsatornáknak is sikerül eladni a filmet.

* * *

Bibliotheque Pascal (Hajdu Szabolcs)

Forrás: [origo]

A Filmszemle fődíjas alkotásának nemzetközi premierje a Berlinalén lesz jövő héten. A filmet a fesztivál Forum elnevezésű "legmerészebb" szekciójában vetítik, amit kísérletezős, avantgárd alkotásoknak tartanak fenn. A film egyik producerének, Kovács Gábornak a reményei szerint a berlini szereplés csak az első lépése lesz egy hosszú fesztiválkarriernek. Jó hír, hogy a magyar nézőknek sem kell sokáig várniuk: március 18-án máris mozikba kerül a film.

* * *

Brooklyn (Martin Csaba)

Az információs filmek közt bemutatott alkotás producere, Szabó Béla elmondta, hogy a film alkotói számára nagyon hasznosnak bizonyultak a szemlés vetítések után érkezett visszajelzések, és ezek fényében egy kicsit módosítanak a filmen, ami elsősorban feszesebbre vágást jelent. Jelentősen ugyanakkor nem fog változni a film, és a hossza is nagyjából a jelenlegi (75 perc) marad. A hazai mozibemutatót őszre tervezik.

* * *

Bunkerember (Zsigmond Dezső)

Fodor Gergely producer elmondta, hogy szeretnék fesztiváloztatni a filmet, és a hazai mozibemutatóról majd az esetleges fesztiválszerepléseket követően döntenek, de nagy valószínűséggel ősz előtt nem mutatják be itthon a filmet. Mivel a Bunkerember-t digitális technikával forgatták, elsősorban a digitális e-cinema rendszerben képzelik el forgalmazását.

* * *

Czukor Show (Dömötör Tamás)

A kibeszélő show kulisszái közt játszódó drámára nem kell sokáig várni: március 4-én már a mozikba is kerül. Dömötör korábban ugyan már rendezett két filmet (Premier, Offside), de azok nem kerültek rendes moziforgalmazásba, úgyhogy a Czukor Show elméletileg bekerülhet az első és második filmeket bemutató cannes-i Kritikusok Hete-szekcióba.

* * *

Elveszett személyek körzete (Caroline Strubbe)

Forrás: [origo]

A Filmszemle információs szekciójában bemutatott filmnek a tavalyi cannes-i filmfesztiválon volt a világpremierje, ahol be is számoltunk róla. Március 25-én kerül a hazai mozikba.

* * *

Hidegzuhany (Nagypál Orsi)

A rendezőnő szeretné filmfesztiválokra nevezni a filmet, a későbbiekben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy interneten is elérhetővé teszi majd. A Hidegzuhany és Nagypál másik szemlés kisfilmje, a Paktum egyaránt túl hosszú ahhoz (előbbi 14, utóbbi 17 perces), hogy nagyjátékfilm elé kerülhessen kísérőfilmnek, ezért a rendezőnő moziforgalmazásukban nem reménykedik. A Paktum-ot vizsgafilmként készítette el a London Film Schoolon, ezért annak jogaival az iskola rendelkezik, és ők próbálják fesztiválokra küldeni az alkotást.

* * *

Hunky Blues (Forgács Péter)

Kovács Gábor producer nem reménykedik benne, hogy a különleges hangulatú, Amerikába kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilmmel bevételt lehetne generálni, ezért nem valószínű, hogy moziforgalmazásba kerül majd a film, viszont fontosnak tartja, hogy minél többen lássák, ezért többek közt az [origo] tékában is ingyen megnézhető az alkotás. Az év második felében szeretnék DVD-n is kiadni a filmet, illetve elküldik különböző külföldi kultúrintézeteknek, hogy a külföldi magyarok - akik számára témája miatt különösen érdekes lehet a film - is lehetőséget kaphassanak a megtekintésére. Valószínűleg majd a Hunky Blues elkészülését támogató TV2-n is leadják a filmet, feltehetően két részben.

* * *

Így, ahogy vagytok (Makk Károly)

A Szemle információs szekciójában bemutatott, többek közt Cserhalmi György, Csányi Sándor és Fenyő Iván főszereplésével készült film február 18-án kerül a mozikba.

* * *

Itt vagyok (Szimler Bálint)

Forrás: [origo]

A Szemlegyőztes rövidfilmet nagyjátékfilmmé szeretnék továbbfejleszteni az alkotók, melyet az Inforg stúdió gyárt majd. A forgatókönyv már készen van, Muhi András producer jelenleg próbálja előteremteni az - egyébként a kisfilmhez hasonlóan "no budget"-re, azaz minimális költségvetésűre tervezett - film elkészítésének anyagi feltételeit.

* * *

Ki / Be Tawaret (Molnár György)

Kántor László producer tavaszi mozibemutatót képzel el a filmnek, amelyért Kerekes Vica megkapta a Szemle legjobb női alakításának járó díjat. Valószínűleg április-május magasságában, az e-cinema rendszerben kerülhet a magyar mozikba. A Ki / Be Tawaret-nek már van egy külföldi meghívása: a Vajdaságban indulhat körútra.

* * *

Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András)

Az '56-os filmet első körben "A" kategóriás fesztiválokra nevezik az alkotók (bár szerettük a filmet, mi a helyükben nem lennénk túl bizakodók, nem kifejezetten fesztivál-alapanyag). Itthon ősszel kerülhet a mozikba.

* * *

Köntörfalak (Dyga Zsombor)

Február 11-től látható a mozikban a film, lehetséges fesztiválszerepléseiről még nem tudni konkrétumot.

* * *

Látogatás (Pejó Róbert)

ForrA!s: [origo]

Berger József producer elmondta, hogy szeretnék május elején bemutatni a filmet, de ez még módosulhat az esetleges fesztiválszereplések fényében. A Berlinale filmpiacán két vetítést tartanak majd a filmből, ezek után már pontosabban fogják látni a külföldi lehetőségeiket. Egy már biztos: a Látogatás a márciusi grazi Diagonale-filmfesztivál nyitófilmje lesz. Mivel ez Pejó második nagyjátékfilmje, elvileg szintén részt vehetne a cannes-i Kritikusok Hetén.

* * *

Lena (Magyarósi Éva)

A legjobb kísérleti filmként díjazott animációs filmet nevezik mind hagyományos, mind animációs filmfesztiválokra. Erkel András producer elmondta, hogy a Puskin mozival fennálló megállapodásuk értelmében valószínűleg vetítik majd nagyjátékfilmek előtt az alkotást, valamint - mivel Magyarósi Éva nem csak rendező, hanem képzőművész is, és a film kapcsán festmények is készültek - számításba jöhet a film bemutatása egy kiállítás keretei közt is.

* * *

Oda az igazság (Jancsó Miklós)

A Szemle versenyen kívül bemutatott nyitófilmjét szeretnék fesztiváloztatni az alkotók, de az Oda az igazság máris - február 11-én - mozikba kerül.

* * *

Presszó 10 év (Sas Tamás)

Június-július magasságára tervezik a film mozibemutatóját.

* * *

Szélcsend (Sas Tamás)

ForrA!s: [origo]

Április 1-jén kerül a hazai mozikba a film.

* * *

Team Building (Almási Réka)

Április 15-én mutatják be a csapatépítős filmet, amely Almási első nagyjátékfilmje, így szintén nevezhető a cannes-i Kritikusok Hetére.

* * *

Vespa (Groó Diana)

A rendezőnő elmondta, hogy nagyon számítanak a film fesztiválszereplésére, de konkrétumot ezzel kapcsolatban még nem tudott elárulni. Témája és megközelítése miatt valóban fesztiválbarát az apját kereső roma kisfiúról mesélő film, és mivel ez még csak Groó második nagyjátékfilmje, esélye lehet bekerülni a Kritikusok Hetére. A magyar mozibemutatót őszre tervezik, és valószínűleg az e-cinema rendszerben forgalmazzák majd a filmet.