Anyátokat, szúnyogok!

Vágólapra másolva!
A bosszantó kis dögök, amelyek idén nyáron különösen megkeserítik az életünket, még a filmjeinkben is helyet követelnek maguknak. A szúnyogok általában negatív epizódszereplőként tűnnek fel, de Quentin Tarantino például nagyon is pozitív és jelentős szerepet ruházott egyikükre.
Vágólapra másolva!

Will Ferrellnek szívják a vérét

Ha eddig meg akartuk volna nézni az Arany Málna-díjas Az elveszettek földjé-t, most tettünk volna le róla: Will Ferrell idétlen tábortüzes jelenete annak ellenére elképesztően gusztustalan, hogy egy cseppet sem élethű, feltűnően gagyi számítógépes animációval készült szúnyog játssza benne a főszerepet. Mindenesetre reméljük, sosem kerülünk olyan helyzetbe, mint itt Ferrell. Brrrr.

* * *

Katharine Hepburn begolyózik tőlük

Aki került már szúnyogfelhőbe, az pontosan tudja, hogy annyira kellemetlen és irritáló tud lenni a dolog, hogy az ember legszívesebben kiugrana a bőréből. Katharine Hepburnt és Humphrey Bogartot az Afrika királynőjé-ben egy minden képzeletet felülmúlóan durva szúnyoghad támadja meg a folyón, és az ő zümmögésüknél már csak Hepburn vinnyogása az idegesítőbb. De legalább utána bocsánatot kér.

* * *

A hotelszobában vérengzést csapnak

A Hollywoodi lidércnyomás főhőse, Barton Fink (John Turturro) egy forgatókönyvön dolgozik, de sajnos írói válságban szenved, amit csak súlyosbít, hogy New Yorkból akaratán kívül magával hozott Los Angelesbe egy szúnyogot, akivel most kénytelen megosztani lepattant hotelszobáját. Végül csak sikerül megszabadulnia tőle, de aztán kiderül, hogy nem a lecsapott rovar az egyetlen hulla a szobában.

* * *

A nácit is csípik

Nem vagyunk benne biztosak, hogy Bryan Singer mit akart mondani a Valkűr-ben a szúnyogok szerepeltetésével. Elképzelhető, hogy a nácik kíméletlenségét próbálta hangsúlyozni azzal, hogy a Hitler főhadiszállását őrző egyik katona a cigijével pörköli meg a kezére szálló szúnyogot, de az is lehet, hogy éppen a sebezhetőségüket akarta kiemelni azzal, hogy a katonák sisakjukra húzott szúnyoghálóval a fejükön lapítanak az árokban.

* * *

Uma Thurmannek megmentik az életét

Quentin Tarantino az a rendező, aki végre nem csak irritáló kis epizódszereplőként kezeli a szúnyogot, hanem kulcsszerepet ruház rá a Kill Bill Vol. 1-ben: a Menyasszony talán sosem ébredne fel a fejébe röpített pisztolygolyó által kiváltott kómából, ha egy szép napon le nem szállna rá egy kitartó vérszívó. A rendező megadja a kellő tiszteletet a cselekmény alakulását étkezésével eldöntő rovarnak: alaposan megfigyelhetjük a tevékenységét, és még csak le se csapják.

* * *

A talpadat sem kímélik

Nagyon ciki, ha az embert a talpán csípi meg egy szúnyog, különösen akkor, ha ez szúnyoglecsapó szolgánk figyelmetlensége miatt történik. A női börtönben azonban kemény szabályok uralkodnak, és a másokat terrorizáló, megcsípett nőszemélyre az incidens után lecsap A bosszú asszonya.

* * *

A kis Kirsten Dunst nyomába erednek

Az 1995-ös Jumanji-ban a valószínűtlenül fiatal (tizenkét éves volt a forgatáskor) Kirsten Dunstot kergeti meg a társasjátékból kiszabadult óriási vérszívóraj, de a kislányt sem kell félteni. A szúnyogtéma később visszatér: akkor derül ki, hogy ezek után a fránya lények után bizony nem csak kis viszkető pötty marad.