Vágólapra másolva!
Ki az a tüzes nő, aki Steve Buscemivel szexel a Boardwalk Empire-ben? Merre járt Tim Burton Alice-e, mielőtt eljutott Csodaországba? A könnyű nőcskének titulált kis vörös már eddig is léha nőszemély volt? Melyik csaj miatt alapította Mark Zuckerberg a Facebookot? Az idén berobbant színésznőket bemutató összeállításunkból választ kapsz ezekre a kérdésekre, és még többre is.
Vágólapra másolva!

Mia Wasikowska
Született:
1989. október 14.

Forrás: [origo]
Mia Wasikowska Alice-nek fazonírozva

2008 elején jöttünk rá, hogy különleges tehetséggel van dolgunk, amikor leesett állal néztük a tornászlányt játszó Wasikowska és a terapeutáját alakító Gabriel Byrne csodálatos összjátékát az In Treatment című sorozatban. Aztán Wasikowska feltűnt egy-két felejthető filmben (Ellenállás, Amelia), amíg Tim Burton szeme meg nem akadt rajta, és ki nem választotta az Alice Csodaországban főszerepére. Burton azt mondja, az ragadta meg őt Wasikowskában, hogy "öreg lelke van", gazdag belső élete, amitől egy kicsit melankolikus, szomorkás az egész személyisége. Mindketten jó lóra tettek: a film több mint egymilliárd dollárt hozott, és Wasikowska arcát megismerte az egész világ.

Az Alice Csodaországban előzetese

Az érdekes filmesek viszont már korábban megtalálták (biztos ők is nézték az In Treatment-et): a Sundance-en kritikusok üdvrivalgásától kísérve debütált a The Kids Are All Right, amelyben a leszbikus párt alakító Annette Bening és Julianne Moore lányát játssza, aki kitalálja, hogy megkeresi az apját, szintén már tavaly leforgott Gus Van Sant Restless című sötét tinifilmje, amiben egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő lányt alakít, és Cary Fukunaga Jane Eyre-jére is már tavaly leszerződött, ahol Michael Fassbender Mr. Rochesterje lesz a partnere. Utóbbit kétkedéssel vegyes kíváncsisággal várjuk, hiszen furcsa, hogy két ennyire szép emberre osztották ezeket a szerepeket, de reméljük, Wasikowska és Fassbender vannak olyan jó színészek, hogy még a jelentéktelen külsőt is eljátsszák nekünk.

* * *

Andrea Riseborough
Született:
1981. október 27.

Forrás: [origo]
Andrea Riseborough a torontói filmfesztiválon a Brightoni szikla premierjén

Andrea Riseborough-ra akkor figyeltünk fel, amikor elveszítette a szüzességét Sam Taylor Wood Love You More című kedves rövidfilmjében. Eljátszotta a főhősnő egyik barátnőjét a Hajrá boldogság!-ban és BAFTÁ-ra jelölték a Margaret Thatcher politikai pályájának kezdetét elmesélő tévéfilmért, amiben a címszerepet alakította. Riseborough nagy pillanata az idei torontói filmfesztiválon jött el, ahol három filmet is bemutattak, amiben játszik: itt debütált Mark Romanek Never Let Me Go-ja, amiben csak egy kisebb szerepe van, a Made in Dagenham című 60-as években játszódó brit film, ami gyári munkásnőkről szól, akik sztrájkot indítanak a nemi diszkrimináció miatt és még a Brightoni szikla is.

A Love You More előzetese

Utóbbi Graham Greene regényének újabb adaptációja (1947-ben már megfilmesítették Richard Attenborough-val a főszerepben), ami eléggé megosztotta a kritikusokat, de a Guardian szerzője áradozva számol be Riseborough "lélegzetelállító" alakításáról, amit "csak lealacsonyítana, ha azt mondanánk rá, hogy Oscart ér". A színésznő egy butuska pincérnőt alakít, aki bemárthatná a hatóságoknál a pszichopata gyilkos főhőst (Sam Riley a Control-ból), ezért a fickó elkezd neki udvarolni, majd feleségül is veszi, hogy bebiztosítsa magát, a lány pedig teljesen a hatása alá kerül. A Guardian szerzőjének értelmezésében a film voltaképpen nem is a gyilkosról, hanem Riseborough figurájának kálváriájáról szól. A színésznő azóta eljátszotta Madonna második filmjének, a W. E.-nek a női főszerepét is: ő alakítja Wallis Simpsont, azt az elvált, amerikai nőt, akinek a kedvéért VIII. Edward lemondott a brit trónról.

* * *

Chloe Moretz
Született:
1997. február 10.

Forrás: [origo]
Chloe Moretz az Engedj be! című filmben

A mindössze tizenhárom éves színésznő már kiskorában a filmek közelébe került, amikor családja Atlantából Los Angelesbe költözött. 2004 óta feltűnt több filmben (pl. A rettegés háza) és sorozatokban is, de azt gyanítjuk, az elmúlt egy-két évben kellett iszonyú gyorsan felnőnie. A Kick-Ass (tudjuk, hogy volt magyar címe is, de azt inkább felednénk) tizedannyira se lett volna szórakoztató a figurája, Hit-Girl nélkül: ahogy a lilaparókás kislány egyre durvábban aprította a rosszfiúkat, mi egyre felhőtlenebbül kacagtunk, és egyhamar nem feledjük a jelenetet, amiben ellátta a főgonosz baját. Ezután az erős kezdés után minden csak egyre jobban alakult: Moretz megkapta Abbynek, a vérontásban szintén igen járatos, kortalan vámpírlánynak a szerepét az Engedj be! amerikai remake-jében, ami az első kritikák szerint abszolút méltó az eredetihez.

Hit-Girl bemutatkozik

Martin Scorsese most forgatja a The Invention of Hugo Cabret című különös képeskönyv filmadaptációját, amiben Moretz játssza Isabelle-t, a kislányt, aki összebarátkozik Hugo Cabret-val és segít neki megfejteni fiú által őrizgetett automata bábu titkát. Most egymás után kapja a jobbnál jobb ajánlatokat; annyi biztos, hogy jövőre felbukkan Michael Mann lányának, Ami Canaan Mannak a The Fields című sorozatgyilkosos filmjében, hogy a Hick-ben egy Las Vegasba tartó és mindenféle szörnyűségen áteső tinilányt alakít, és hogy ha lesz Kick-Ass 2, akkor újra láthatjuk Hit-Girlként zúzni.

* * *

Emma Stone
Született:
1988. november 6.

Forrás: [origo]
Emma Stone a Könnyű nőcské-ben

Három éve úgy ismertük meg Emma Stone-t, mint azt a szemrevaló és kedves lányt, aki - mint a film végére kiderül - meglehetősen valószínűtlen módon hajlandó szóba állni a lényegesen kevésbé menő Jonah Hill-lel. Aztán hasonló szerepet töltött be a Zombieland-ben is Jesse Eisenberg oldalán, a Paper Man-ben pedig megkapta minden korábbinál bénább partnerét Jeff Daniels zavarodott írója személyében, aki nem létező gyermeke mellé veszi fel bébiszitternek, amitől ő egy pillanatra sem jön zavarba.

A Könnyű nőcske előzetese

A szeplős, vörös Stone karcos hangjával úgy szexis és bűbájos, hogy közben teljesen természetes és szemtelen is, amitől lényegesen szimpatikusabb, mint általában a tipikus jó nő-klisébe belepasszírozott tinisztárok. A hozzánk október végén érkező Könnyű nőcské-ben (Easy A) végre ő áll a rivaldafényben: egy olyan gimis csajt alakít, akit egy többé-kevésbé véletlen folytán kikiáltanak az iskola ribancának. Az előzetes alapján teljesen vállalhatónak tűnik. Utána is folytatja a komédiázást: tavasszal mutatják be a Crazy, Stupid, Love-ot, amiben Steve Carell lányát játssza, aki viszonyba bonyolódik Ryan Gosling figurájával. Amíg ilyen emberekkel dolgozik, nem aggódunk bimbózó karrierje miatt.

Érdekes infó: eredetileg szőke a haja, Judd Apatow találta ki, hogy a Superbad-ben vörös legyen, ő pedig azóta is megmaradt a színnél.

* * *

Paz de la Huerta
Született:
1984. szeptember 3.

Forrás: [origo]
Paz de la Huerta a Boardwalk Empire-ben

Nevét spanyol arisztokrata apjának köszönheti, de Paz de la Huerta New Yorkban született, és ahogy a New York magazin terjedelmes, de borzasztóan szórakoztató portréja írja, művészkörökben már jó ideje ismert "modellként és múzsaként" - no meg barátnőként, járt többek közt a Stone Temple Pilots Scott Weilandjével és Jack Nicholsonnal is. A kicsit ijesztő, vad szexisség, amit a filmjeiben mutat, teljesen életből merített, az említett riport elején például úgy találkozunk vele, hogy egy fürdőben - ahol rajta kívül mindenkin fürdőruha van - mézet és sót dörzsöl a mellébe, és az építőmunkást emlegeti, akivel újabban összejár dugni. Gyerekkorától kezdve szerepel néha filmekben - játszott például az Árvák hercegé-ben is -, de igazán nagy feltűnést először tavaly keltett Jim Jarmusch Az irányítás határai című filmjében, ahol időnként felbukkan a főhős (Isaac De Bankolé) hotelszobájában, úgy, hogy mindössze egy vastag, fekete keretes szemüveget visel. Jarmusch azt nyilatkozta róla, hogy "a meztelenség a kedvenc jelmeze, így néz farkasszemet a saját félelmeivel, és ez teszi nagy színésszé".

Paz de la Huerta és Steve Buscemi szexjelenete a Boardwalk Empire-ben

Nem meglepő módon Gaspar Noé szélsőséges reakciókat kiváltó Enter the Void-jában is vetkőzik, ezúttal sztriptíztáncosnőként. Noé elárulta, hogy nem a korábbi alakításai miatt választotta Huertát a szerepre, hanem a színésznő saját rendezésű, saját főszereplésével készült kisfilmjei miatt: "bármennyire is szeretek vele dolgozni, szerintem ő tudja legjobban rendezni saját magát" - mondta szerényen a rendező. Ha az előbbi két filmet nem is látták sokan, a meztelen Huertát múlt vasárnap a fél világ megcsodálta a Boardwalk Empire Martin Scorsese-rendezte első részében, ahol Steve Buscemivel adott elő szenvedélyes ágyjelenetet. Huerta nem egyepizódos szerető, még visszatér a sorozatban, aminek a forgatása állítólag annyira kikészítette, hogy egy érzelmesebb jelenet felvétele után két napig sírt. Bár könnyen lehet, hogy ez csak afféle jellemző huertás túlzás.

* * *

Jennifer Lawrence
Született:
1990. augusztus 15.

Forrás: [origo]
Jennifer Lawrence a Winter's Bone-ban

Ha Woody Allen a New York Timesban azt mondja, hogy nem nagyon néz hollywoodi filmeket, viszont minap látta a Winter's Bone-t, ami nagyon tetszett neki, és minden színész szuper volt benne, akkor természetesen rögtön megnéznénk a Winter's Bone-t. No, nem mintha ez lett volna az első jelzés, hogy Debra Granik (Csontodiglan) új filmje kiemelkedően jól sikerült: megnyerte az idei Sundance fődíját és a Berlinalén is díjazták. A film az USA középső részén, egy elszegényedett közösségben játszódik, ahol sokan metamfetamin-előállításból és kereskedelemből próbálják fenntartani magukat, köztük a Jennifer Lawrence által megformált, Ree nevű tizenéves lány apja is, egészen, amíg le nem csukják. Ree az anyjára sem számíthat, egyedül próbálja fenntartani magát és két kistestvérét. Amikor felmerül a veszély, hogy a házukat is elveszik, útnak indul, hogy megkeresse apját, aki időközben elmenekült a hatóságok elől. A kritikusok egyöntetűen ódákat zengnek Lawrence alakításáról, aki "gazdag érzelmi töltettel ruházza fel a filmet" (a Variety szerzője szerint).

A Winter's Bone előzetese

Lawrence közben szerepelt Jodie Foster The Beaver-jében is (Foster és Mel Gibson fiának barátnőjét alakítja a filmben), amiről elsősorban Mel Gibson friss balhéi miatt még mindig nem tudni, hogy mikor kerülhet a mozikba. Jövő nyáron pedig a szélesebb közönség is megtudja végre, hogy ki Lawrence, ugyanis Rejtélyként tűnik majd fel a júniusban debütáló új X-Men-filmben.

* * *

Alice Eve
Született:
1982. február 6.

Forrás: [origo]
Alice Eve a Túl jó nő a csajom-ban

Bár széles mosolyával, szőkeségével és telt keblével abszolút a hollywoodi szépségideált testesíti meg, Alice Eve angol, és először brit filmekben tűnt fel, köztük a Nőies játékok-ban és A nagy kvízválasztó-ban. Idén viszont keblére ölelte Hollywood: a Szex és New York 2-ben Charlotte ír bébiszittereként tűnt fel, a Túl jó nő a csajom-ban pedig már főszerepet kapott. Ő az a tízpontos szőke, aki nem csak bombázó, hanem egy tündér is, és mindent megtesz annak érdekében, hogy maximum ötpontos új pasijának - az imádnivalón szerencsétlen Jay Baruchel - ne legyenek parái mellette. Figurájának egyetlen hiányossága, hogy nehezen hisszük el, hogy létezik ilyen álomnő, de Eve olyan természetes, hogy rajta éppenséggel nem múlik a dolog.

A Túl jó nő a csajom korhatáros előzetese

Eve azóta visszatért a szülőföldjére, és leforgatta a The Decoy Bride című romantikus komédiát, amiben egy filmsztárt alakít, aki a paparazzók zaklatása miatt nem tud nyugodtan férjhez menni, ezért megszökik az esküvője elől, és a helyére beállítanak egy kamu-menyasszonyt. Utóbbit a mostanában a Boardwalk Empire-ben sanyargatott Kelly MacDonald alakítja. Az IMDb-n megtalálható egy furcsa jövőbeli projektje is: elvileg egy Blonde című filmben játszik majd. Ez azért meglepő, mert Andrew Dominik ugyanezzel a címmel egy Marilyn Monroe-filmet tervez, de annak Naomi Watts lenne a főszereplője. Kedvező fejlemény volna, ha kiderülne, hogy a két film azonos, és a szerepből őszintén szólva már alaposan kiöregedett Watts helyett a Monroe karakteréhez sokkal jobban passzoló Eve játssza el a dívát.

Érdekes infó: Eve-nek felemás szemei vannak, a bal kék, a jobb zöld.

* * *

Elle Fanning
Született:
1998. április 9.

Forrás: [origo]
Elle Fanning a Somewhere-ben

Elle Fanning természetes törvényszerűséggel került a pályára, mert több filmben is szükség volt egy kislányra, aki eljátssza négy évvel idősebb nővére, Dakota Fanning fiatalabb kiadását, és ki lett volna erre alkalmasabb, mint a hasonlóan angyalarcú húgocska? Megkapta ezt a nemes feladatot többek közt a Nevem Sam-ben és a Harmadik típusú emberrablások című sorozatban is, a Dakota főszereplésével készült Malac a pácban-ban pedig még furcsább dolga volt: nővére figurájának jövőbeli unokáját formálta meg, de jeleneteit végül kivágták a filmből. Aztán a 2004-es A titkos ajtó-ban már saját jogán szerepelt mint Jeff Bridges és Kim Basinger közös lánya, a Bábel-ben pedig Brad Pitt és Cate Blanchett gyermeke lehetett. Utóbbinak aztán a fiatalabb verzióját is eljátszotta a Benjamin Button különös életé-ben.

A Somewhere előzetese

Meglehetősen furcsa lesz, amikor év végén bemutatják Koncsalovszkij 2007 nyarán Budapesten forgatott 3D-s A diótörő-jét, hiszen a főszerepet alakító Elle időközben serdülőkorba lépett, és eléggé más benyomást kelt most, mint a forgatás idején. Különösen nagy a kontraszt Sofia Coppola szerencsésebb országokban szintén már idén mozikba kerülő Somewhere-jéhez képest, ahol a filmsztár Stephen Dorff kiskamasz lányát alakítja - az első kritikák szerint ügyesen. És nincs megállás, már J. J. Abrams is lecsapott rá: hétfőn kezdődött a Super 8 című sci-fi forgatása, amelynek a sztoriját az alkotók igyekeznek titokban tartani, de annyi biztos, hogy a 70-es években játszódik, és hogy Fanning az egyik főszereplő.

* * *

Rooney Mara
Született:
1985

Forrás: [origo]
Rooney Mara a Social Network-ben

Ő is a nővérét, a két évvel idősebb Kate Marát követte a pályára. Tavaly szerepelt a Youth in Revolt-ban: eredetileg a női főszerepet pályázta meg, de aztán Sheeni helyett be kellett érnie Taggartyvel, Sheeni szobatársával, akire ráizgul Michael Cera haverja. Idén a kevéssé sikerült Rémálom az Elm utcában remake-ben játszotta Nancyt, aki Kyle Gallnerrel kideríti Freddy titkát, és hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy pozitív irányban kilógott a tetszetős, de univerzálisan csapnivalóan játszó szereplőgárdából. Mégis hajlamosak vagyunk elhinni róla, hogy tud valamit, David Fincher ugyanis nem hülye, és a rendező azok után, hogy együtt dolgozott Marával a Social Network-ben, kiharcolta a stúdiónál, hogy A tetovált lány-ban is ráoszthassa a főszerepet.

A Rémálom az Elm utcában előzetese

Előbbi természetesen a sokat emlegetett Facebook-film (hozzánk november 11-én jön), amitől gyakorlatilag minden amerikai kritikus hanyatt vágta magát. Itt Marának azt a tisztje, hogy lapátra tegye a Facebook-alapító Mark Zuckerberget, és ezzel történelmet írjon, ugyanis a sértett fiút a fájó szakítás inspirálja a közösségi oldal első verziójának - ahol harvardi csajokat kell összevetni vonzóság tekintetében - elkészítésére. A tetovált lány-ért zajló versenyt mi is dokumentáltuk, és meg is lepődtünk egy kicsit, amikor Mara kapta Lisbeth Salander szerepét. Alkatilag ugyan tökéletes az első ránézésre törékeny hackerlány megformálására, de egyelőre nehéz elképzelni, hogy meggyőzően hozza majd Salander pszichopata, agresszív oldalát is.

Carey Mulligan
Született:
1985. május 28.

Forrás: [origo]
Carey Mulligan az Egy lányról-ban

A Berlinale Shooting Star-programjának szervezői biztosan kikérnék maguknak, hogy az idei berobbanók közt tartjuk számon Carey Mulligant, hiszen (Tóth Orsival együtt) tavaly volt a feltörekvő fiatal színészeket bemutató program résztvevője, és valóban, Mulligan az Egy lányról-lal elég nagyot dobbantott már a múlt évben. Nálunk viszont ez a film is csak idén került a mozikba, nem beszélve arról a kettőről, amik még csak ezután érkeznek, és nagy valószínűséggel végképp közismertté teszik majd őt.

A Never Le Me Go előzetese

Természetesen a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik-ra és a Never Let Me Gó-ra gondolunk. Előbbiben ugyan Shia LaBeouf és Michael Douglas a két főkolompos, de Mulligan figurája a cselekmény legfőbb mozgatórugója, hiszen mindkét férfihoz szoros érzelmi szálak kötik: előbbinek a menyasszonya, utóbbinak pedig a lánya, és bár mindkét férfival megeshet, hogy morálisan megbotlik, a könnyes szemű leányzó mindkettejüknek a legfontosabb a világon. Mark Romanek Never Let Me Gó-jának szereposztásában első blikkre az az izgalmas, hogy bár Keira Knightley is szerepel benne, mégsem ő kapta a női főszerepet, hanem Mulligan. Aki viszont olvasta a film alapjául szolgáló Kazuo Ishiguro-regényt, annyira talán nem csodálkozik: Mulligan Kathyje egy háttérben meghúzódó, befelé forduló, Knightley Rutha pedig egy feltűnően szép és népszerű lány a bentlakásos iskolában, ahol mindketten ugyanarra a fiúra (Andrew Garfield) pályáznak.