Jim Carrey mikor volt a legviccesebb?

jim carrey, ace ventura
Vágólapra másolva!
Az ötvenedik évében járó Jim Carrey a héten bemutatott Mr. Popper pingvinjeivel együtt már egy tucat komédiában játszott főszerepet. Áttekintettük a hatalmas rajongótáborral rendelkező, sokakból viszont vehemens gyűlöletet kiváltó komikus vígjátékait az Ace Venturától kezdve, és megnéztük, melyik filmjét mennyire szerette a közönség és mennyire utálták a kritikusok. Végül olvasóinkra bízzuk, hogy megszavazzák, melyik a legszórakoztatóbb Jim Carrey-film.
Vágólapra másolva!

Ace Ventura - Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective, 1994)

Forrás: [origo]

Jim Carrey filmes karrierje a 80-as években kezdődött olyan filmekkel, mint a Csak egy harapás, A földi lányok csábítóak és a Holtbiztos tipp, de akkoriban még nem sok embernek tűnt fel a létezése. A '94-es lett az ő éve: Carrey az USA-ban februárban bemutatott Ace Venturá-val robbant, amit ugyan a kritikusok utáltak, a közönség körében viszont rögtön ikonikussá vált az állati detektív figurája. A film ellentmondásos megítélését jól illusztrálja, hogy Carrey-t a legrémesebb új sztár kategóriájában Arany Málna-díjra jelölték az alakításáért (de Anna Nicole Smith nyert a Csupasz pisztoly 33 1/3-dal), ugyanakkor az MTV Movie Awardson megnyerte a legjobb komikus alakítás díját. Pénzügyileg nagy siker volt: a 15 millió dollárból készült film világszerte összesen 107 milliót hozott.

257601outform.html400350


* * *

A maszk (The Mask, 1994)

Forrás: [origo]

Carrey diadalmenete '94 júliusában zöldfejű képregényhősként folytatódott A maszk-kal, amivel ő ugyan még mindig nem szakított nagyot - az Ace Venturá-ért 350 ezer dolláros gázsit kapott, ezért 540 ezret -, a film viszont több mint 350 millió dollárt hozott világszerte, és bizonyította, hogy a komikusnak nem csak egyszer volt mázlija, hanem tényleg döglik érte a nép. Ezúttal már a kritikusok szívét is sikerült egy kicsit meglágyítania, és sok dicséretet kapott szerethető alakításáért.

257602outform.html400350


* * *

Dumb és Dumber - Dilibogyók (Dumb and Dumber, 1994)

Forrás: [origo]

'94 decemberébe pont befért még egy Carrey-film. Csak azért kapta meg Lloyd szerepét, mert Steve Martin és Martin Short is visszautasította a felkérést, és eredetileg csak 700 ezer dolláros gázsit kapott volna a filmért, de pont a fizetési tárgyalás közben mutatták be az Ace Venturá-t, és a sikerének köszönhetően Carrey ügynöke tízszer akkora összeget tudott kiharcolni. Carrey 7 millió dolláros gázsijával együtt lett a film teljes költségvetése 17 millió. A két idióta havert felvonultató komédia hatalmas lökést adott a Farrelly testvérek karrierjének is, Carrey pedig itt ismerte meg első feleségét, Lauren Hollyt, akinek egyébként korábban az Ace Ventura női főszerepét is felajánlották, de azt visszautasította.

257603outform.html400350


* * *

Ace Ventura 2 - Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995)

Forrás: [origo]

Igaz, hogy Carrey ezért a filmért már 5 millió dollárt kapott, de a befektetés busásan megtérült, mert a folytatás kétszer annyit hozott, mint az első rész. A fogadtatása hasonló volt az első filméhez: a kritikusok többsége rühellte, a közönség imádta, kapott egy Arany Málna-jelölést (legrosszabb folytatás) és nyert két díjat az MTV Movie Awardson (legjobb komikus alakítás és legjobb férfi alakítás).

257604outform.html400350


* * *

A kábelbarát (The Cable Guy, 1996)

Forrás: [origo]

Carrey ezzel a filmmel lépett be a 20 millió dolláros sztárok exkluzív klubjába, de maga a film 47 milliós büdzséjéhez képest csak visszafogottan lett sikeres 103 milliós összbevételével. Némiképp eltávolodva korábbi szerepeitől, Carrey itt az antihős, amit a közönség egy része értetlenséggel fogadott. A Ben Stiller rendezte filmet javarészt Judd Apatow (40 éves szűz, Felkoppintva) írta, akinek ez volt az egyik első nagyjátékfilm-forgatókönyve, de az írók kamarája úgy döntött, nem jár neki írói kredit, így csak a film egyik producereként szerepel a stáblistán.

257605outform.html400350


* * *

Hanta Boy (Liar Liar, 1997)

Forrás: [origo]

Carrey vígjátékai közül mind a mai napig a Hanta Boy részesült a legjobb kritikai fogadtatásban: a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő site-on 81%-os eredményt ért el, Roger Ebert pedig azzal kezdte a filmről szóló írását, hogy "Fokozatosan kezd az a gyanúm - vagy talán inkább félelmem - támadni, hogy lassan megkedvelem Jim Carrey-t". Ezt a szerepet is azért kapta meg, mert Steve Martinnak nem kellett, ő pedig az Austin Powers Dr. Genyájának szerepét utasította vissza emiatt a film miatt - minden bizonnyal Mike Myers legnagyobb örömére.

257606outform.html400350


* * *

Én és én meg az Irén (Me, Myself & Irene, 2000)

Forrás: [origo]

A Truman Show-val és az Ember a Holdon-nal a 90-es évek végére Carrey elérte, hogy komolyan vegyék mint színészt, de aztán visszatért a Farrelly testvérekhez és kedvenc műfajához, az idióta vígjátékhoz. Filmtörténeti érdekesség: lett volna egy jelenet a filmben, amiben Carrey Irene-ra (Renée Zellweger) beinduló figurája egy görögdinnyébe lyukat fúrva maszturbál (nézd meg!), de időközben bemutatták a pitekúrós poént felvonultató Amerikai pité-t, ezért végül ezt kivágták. A lyukas dinnye viszont véletlenül benne maradt a filmben: a negyvenedik perc körül látható a motelszoba padlóján.

257607outform.html400350


* * *

A minden6ó (Bruce Almighty, 2003)

Forrás: [origo]

Carrey ezért a filmért már 25 milliós szupergázsit zsebelt be, de a Universal stúdiónak minden bizonnyal megérte ennyit fizetni, mert a vígjáték 484,6 millió dollárt hozott, és mindezidáig ez Carrey legsikeresebb filmje (bemutatásának hétvégéjén a Mátrix - Újratöltvé-t szorította vissza a jegyeladási toplista második helyére). Némelyik muzulmán országban nehezményezték a sztorit, amiben isten (Morgan Freeman) mindenhatóvá teszi Carrey-t, és Egyiptomban be is tiltották a filmet.

257608outform.html400350


* * *

Dick és Jane trükkjei (Fun With Dick and Jane, 2005)

Forrás: [origo]

Carrey és Judd Apatow második közös munkája sem nyerte el a kritikusok tetszését (de itt legalább már feltüntették Apatow-t társíróként), a közönség viszont csípte a '77-es, Jane Fonda és George Segal főszereplésével készült vígjáték remake-jét. A férj vállalatának csődbe menése után rablónak álló házaspárt eredetileg Carrey és Cameron Diaz alakította volna. Bő tíz évvel A maszk után ez lett volna a második közös filmjük, de a forgatás időpontját el kellett tolni, és Diaznak Curtis Hanson Egy cipőben-je miatt ki kellett szállnia a filmből - így kapta végül a szerepet Téa Leoni.

257609outform.html400350


* * *

Az igenember (Yes Man, 2008)

Forrás: [origo]

A fél évig mindenre igent mondó brit humorista és író, Danny Wallace saját élményein és könyvén alapuló film Carrey pályájának anyagilag legrizikósabb vállalkozása volt. A színész vállalta, hogy nem kap fix fizetést a munkájáért, hanem a haszon 36,2%-a lesz az övé, azaz csak akkor keres a filmmel, ha már a stúdió gyártási és marketingköltségei megtérültek. A hazardírozás bejött: a marketingköltségekkel együtt kb. 120 millió dollárból készült film világszerte 223 milliót hozott, és Carrey kb. 30 millióval lett gazdagabb. A filmezés során is kockáztatott: a biztosítótársaság legnagyobb rémületére ragaszkodott hozzá, hogy kaszkadőr nélkül, maga csinálja meg a bungee jumping-jelenetet. A biztosító állítólag azzal a feltétellel ment bele, hogy csak egyetlenegyszer veszik fel a jelenetet, és ezt forgatják le legutoljára a filmből.

257610outform.html400350


* * *

I Love You Phillip Morris (2009)

Forrás: [origo]

A szerelme (Ewan McGregor) kedvéért sokszoros börtönszökevénnyé váló Steven Russell (Carrey) igaz, de képtelen története üvöltött a megfilmesítésért, és ideális alapanyag volt ahhoz, hogy ez legyen a Tapló télapó szerzőinek első saját filmje. Az I Love You Phillip Morris-ra mégis sanyarú sors várt az amerikai mozikban. Eleve nehezen talált forgalmazót - valószínűleg, mert egyik nagy cég sem akart bevállalni egy olyan szatírát, amiben két A listás sztár egymás meleg szeretőit alakítják -, így egy kis új céghez került a film, akik végül képtelenek voltak bemutatni. Ezért a 2009-es cannes-i sikert követően az USA-ban csak 2010 decemberében került a mozikba, és akkor sem mutatták be országos szinten. Mindössze 13 milliós költségét azért így is visszahozta, és a kritikusok is szerették.

257611outform.html400350


* * *

Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper's Penguins, 2011)

Forrás: [origo]

Nem sikerült annyira népszerű nyári családi filmet faragni a Mr. Popper pingvinjei-ből, mint a gyártó remélte: a számítógépes animációval megalkotott fél tucat pingvin és Carrey közös bohóckodására csak mérsékelten mozdult az amerikai közönség. Ezen a hétvégén pedig megérkezett a mozikba a szintén családokat megcélzó Verdák 2, ami valószínűleg a film halálos ítéletével egyenértékű.

257612outform.html400350