Hollywood megint a szőkéket szereti

emma stone, szőke
Vágólapra másolva!
Hollywoodban még mindig érvényes, hogy szőkék előnyben: a feltörekvő fiatal színésznők közt akad, aki aranyos kis barnából vedlett át aranyhajú démonná, van, aki természetes szőkeségéhez tért vissza egy szuperhősfilm kedvéért, megint másnál viszont alig vesszük észre a szőke loboncot, annyira tehetséges. Bemutatjuk az új generáció tizenkét legmenőbb szőkéjét.
Vágólapra másolva!

Emma Stone

Emma Stone-t tündéri vörösként ismertük meg a Superbad-ben, ahol annyira kedves volt, hogy szinte már elhittük, egy olyan mamlasz daginak is lehet nála esélye, mint Jonah Hill, aki a játékidő javát azzal töltötte, hogy reménytelenül pörgött rá. A Zombieland-ben Jesse Eisenberg fejét csavarta el, de ott is a fiúk álltak a középpontban. Először a 2010-es Könnyű nőcské-ben kapott lehetőséget, hogy abszolút főhősként villoghasson, a bájos tinikomédiában egy olyan (természetesen vörös) lányt alakított, aki bekamuzza, hogy elveszítette a szüzességét, és ezért kikiáltják az iskola ribancának.

Forrás: InterCom

Az érzelgős A segítség-re és Emma idétlen loknijaira nem is vesztegetnénk sok szót, minket sokkal inkább meghatott az Őrült, dilis, szerelem.-ben azzal, hogy meg tudta szelídíteni a javíthatatlan agglegény Ryan Goslingot. A csodálatos Pókember rendezője, Marc Webb maga is meglepődött, amikor kiderült, hogy a vörös Stone eredetileg szőke, és Gwen Stacy szerepéért visszafestette a haját egészen világosra. Egyelőre úgy tűnik, az életben is maradt a szőkénél, de a már korábban leforgatott Gengszterosztag-ban vörös tincsekkel csábítja el ismét Goslingot.

- - -

Carey Mulligan

Mi a magunk részéről nagyon nehezen tudjuk megszokni Carey Mulligan - most már évek óta tartó - szőkeségét, annyira cuki barna lánykaként ivódott belénk az Egy lányról-ban. A Tőzsdecápák 2-ben volt talán a legszebb rövidre vágott, vörösesbarna hajjal, a Ne engedj el! világosabb, hosszabb frizurája kicsit bénácska volt, de a klónozós film nézése közben nem a frizurákkal voltunk elfoglalva, hanem azzal, hogy meghasad a szívünk. Civilben talán a Tőzsdecápák 2 premierjein lehetett először szőkén látni, a vásznon pedig a Drive-ban tűnt fel először kifejezetten világos hajjal.

Forrás: Fórum Hungary

Akkor azt hittük, csak arról van szó, hogy a prosztó hajjal próbáltak elvenni Carey eleganciájából, hogy hitelesebb legyen a börtöntöltelék férjjel megáldott pincérnő szerepében, de a szín megmaradt. Sőt a Shame-ben már egészen hidrogénszőkére festve (jókora lenövésekkel) jelent meg mint a szexfüggő Michael Fassbender labilis húga. A nagy Gatsby-ben pedig végre nem igénytelenséget, hanem stílusosságot jelent majd a szőkesége: az év végén mozikba kerülő filmben ő alakítja Daisy Buchanant, Gatsby (Leonardo DiCaprio) szerelmét.

- - -

Jennifer Lawrence

Néhány kisebb tévés szerep után 2008-ban az akkor még csak tizennyolc éves Jennifer Lawrence két nagyjátékfilmben is feltűnt: a velencei filmfesztiválon bemutatott Megváltás-ban (The Burning Plane) és a főleg Tank Girlként ismert Lori Petty The Poker House című rendezésében. Velencében mindjárt meg is nyerte a legjobb pályakezdő színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat, világos volt, hogy nem tinisztár, hanem kész színésznő. A 2010-es Winter's Bone-ban egészen lenyűgöző volt a családja túléléséért küzdő lány szerepében, és a kíméletlen film mindjárt Oscar-jelölést is hozott neki. A Like Crazy-ben ő volt a hoppon maradt csaj, aki hiába szerette Anton Yelchint, mert neki igazából csak Felicity Jones kellett, A hódkóros-ban viszont végül egymásra találtak. Jennifer ugyan szőke, de nem tipikus szőke szépség, kellően szabálytalan ahhoz, hogy ne a külsejére, hanem a játékára figyeljünk.

Forrás: AFP

Nem feltétlenül gondoltuk volna, hogy a függetlenfilmes indulás után franchise-okra nyergel át, de először elvállalta az X-Men: Az elsők-ben Mystique szerepét, aztán leszerződött Az éhezők viadala-sorozatra is. Az ismét csak a túlélésért küzdő (a producerek kifejezetten a Winter's Bone alapján választották ki) Katniss szerepéért viszont sötétbarnára kellett festenie a haját, ami meglehetősen idegenül fest. Ősszel jön ki a House at the End of the Street című horror is, amelyet még 2010-ben forgattak, és valószínűleg csak DVD-n látta volna meg a napvilágot, ha Jennifer közben nem válik sztárrá. A jövő kifejezetten izgalmas: David O. Russell Silver Linings Playbook-jában De Niróval és Bradley Cooperrel szerepel, és szintén Cooper partnere lesz Susanne Bier Serená-jában, amiben egy harmincas években élő, terméketlen nőt alakít, aki kétségbeesett lépésre ragadtatja magát. És persze az X-Men és Az éhezők viadala is folytatódik.

- - -

Elle Fanning

Dakota Fanning húgocskájának már egyenes útja volt a filmek világába azzal, hogy nagyon hasonlít a nővérére, és így pont alkalmas volt arra, hogy Dakota fiatalabb mását formálja meg filmekben (Nevem Sam, Harmadik típusú emberrablások). Az első nagyobb filmszerepét A titkos ajtó-ban játszotta, ahol Jeff Bridges és Kim Basinger lánya volt. A Bábel-ben aztán előlépett Brad Pitt és Cate Blanchett lányává, a Cserbenhagyás-ban pedig Joaquin Phoenix és Jennifer Connelly gyermeke volt, akinek elütötték a testvérét. Ezt követte 2007-ben a Csodaországban és Koncsalovszkij Diótörő-je, de utóbbi a legtöbb országban, ahol egyáltalán bemutatták, csak tavaly került a mozikba, ami viszonylag vicces, tekintve, hogy egy kislány kilenc és tizenhárom éves kora közt rendszerint elég sokat változik.

Forrás: UIP Dunafilm

Sofia Coppola Made In Hollywood-jában (Somewhere), ahol Stephen Dorff elhanyagolt lányát játssza és a tavalyi Super 8-ban már kamaszlányos bájt sugárzott, de arra vagyunk igazán kíváncsiak, hogy Francis Ford Coppola őrültnek tűnő Twixt-jében milyen mint szellem. Bemutatásra vár Sally Potter Ginger és Rosá-ja, amelyben egy lázadó tinit játszik a hatvanas évek Londonjában, és már forog az Angelina Jolie főszereplésével készülő Maleficient, amelyben ő alakítja az ezúttal mellékszereplővé lefokozott Csipkerózsikát.

- - -

Chloe Moretz

A 2005-ös Heart of the Beholder-től, azaz nyolcéves korától fogva folyamatosan dolgozik, a szintén 2005-ös A rettegés háza volt az első jelentőseb szerepe. Játszott többek közt az Édes drága titkaink (Dirty Sexy Money) című sorozatban és az 500 nap nyár-ban, de a 2010-es Ha/ver volt a nagy áttörés. A lilaparókás, mindenki másnál kevesebb aggállyal és hatékonyabban gyilkoló kiscsaj mindenkinek az agyába égett, aki látta a filmet, és az év egyik legviccesebb jelenete volt, amikor Mark Stronggal csaptak össze, és a rosszfiú egyáltalán nem kímélte a kislányt. Az Engedj be! amerikai változatában megint nem tipikus tiniszerepet alakított: ő volt Abby, a tinilánynak tűnő, valójában ősöreg vámpírlány, aki összebarátkozott egy kisfiúval.

Forrás: UIP Dunafilm

A Texas gyilkos földjén-ben kallódó utcagyerek volt, a Hick-ben pedig nekivágott az Államoknak, miután megbízhatatlan szülei faképnél hagyták, de pechjére egy drogos lődörgővel (Blake Lively) és egy pszichopata cowboyjal (Eddie Redmayne) ismerkedett meg útközben. A leleményes Hugó-ban szimplán elbűvölő volt mint a főhős kisfiú új barátja, az amúgy meglehetősen fárasztóra sikerült Éjsötét árnyék-ban pedig ő volt az egyetlen élő dolog. Itt már az is egyértelműen látszott, hogy gyönyörű és izgalmas nő válik majd belőle. A következő filmje Kimberly Peirce Carrie-remake-je lesz, amelyben ő alakítja a címszerepet.

- - -

Blake Lively

A négyen egy gatyában-nal indult színésznő A pletykafészek című tinisorozat sok gazdag és elkényeztetett szereplője egyikeként, a szórakoztató nevű Serena van der Woodsenként tett szert népszerűségre. A Pippa Lee négy életé-nél - ahol Robin Wright figuráját alakította fiatalon - már lehetett sejteni, hogy nem a hosszú combja az egyetlen pozitív vonása, és Ben Affleck Tolvajok városa című filmjében be is bizonyította, hogy többet tud, mint tinisorozatban picsogni. Nagyon is meggyőzően hozta a kicsit drogos, nagyon prosztó bostoni csajt, akivel azért együtt is éreztünk egy kicsit, amiért szegény Ben Affleckbe volt szerelmes reménytelenül.

Forrás: Select Video

A Zöld lámpás átemelhette volna a legkelendőbb fiatal hollywoodi színésznők közé, de a film megbukott, ahogy a meglehetősen furcsa és egyenetlen, de nem érdektelen Hick se lett siker. Ebben egyébként megint egy lepattant, drogos nőcit kellett alakítania, csak még elvadultabb változatban. Az USA-ban jövő héten mutatják be Oliver Stone Savages-ét, amelyben egyszerre két fűdíler srác (Taylor Kitsch és Aaron Johnson) csaját alakítja, akit elrabolnak. Ha ez jól sikerült, az megint egy nagyot dobhat Blake ázsióján. Az idén nagy pechje volt Steven Soderberghgel: ő játszotta volna a pszichológusával viszonyt kezdő női főhőst a rendező The Bitter Pill című filmjében, de a finanszírozó cégnek ez nem tetszett, ezért lecserélték Rooney Marára.

- - -

Amber Heard

A 2004-es Péntek esti fények-ben debütált a vásznon, a Kőkemény Minnessotában eljátszhatta a fiatal Charlize Theront, felbukkant az Alpha Dog-ban, és a 2006-os Majd meghalnak Mandy Lane-ért című horrorban már a címszerepet alakította. Az áttörést az Ananász expressz hozta meg, amelyben Seth Rogen gimis barátnőjét játszotta. Jó projekteket sikerült megcsípnie, de nem mindig volt szerencséje: A pálmák árnyéka-sorozatot nyolc rész után levették a műsorról, Az informátorok című Bret Easton Ellis-adaptáció megbukott, ahogy a Nicolas Cage-féle Féktelen harag is.

Forrás: Best Hollywood

Nem beszélve a 45 millióból készült, az USA-ban 13-at visszahozó Rumnapló-ról, amelyben ráadásul egyáltalán nem volt hihető, hogy Johnny Depp és Aaron Eckhart figurája is odavan érte, Amber annyira hideg és merev volt. Egyelőre szabályos arcán és alakján kívül sokat nem villantott fel, de talán majd a multik és marketingesek világában játszódó Syrup című szatirikus komédiában, ahol a marketinges főhős egyik barátnőjét alakítja. Ezenkívül fel fog bukkanni Robert Rodriguez Machete Kills-ében és Albert Hughes Motor City című akciófilmjében is, de ezekben feltehetően nem a kifinomult színészi képességeire lesz szükség.

- - -

Teresa Palmer

Az ausztrál Teresa Palmer karrierje iszonyú mázlival indult, de aztán pechsorozattal folytatódott: amatőrként beválogatták egy elsőfilmes rendező kis költségvetésű 2:37 című filmjébe, amelyben egy öngyilkosságot tervező terhes tinilányt játszott, és a film rögtön be is került a cannes-i filmfesztivál programjába. A mesébe illő start után viszont a hollywoodi karrierje döcögősen indult: kiválasztották, hogy Tim Sturridge oldalán legyen a Hipervándor női főszereplője, de a forgatás kezdete előtt pár héttel az egyik producer ráeszmélt, hogy nem lesz elég nagy közönsége a filmnek, ha tinik játszanak benne, ezért rávette Doug Liman rendezőt, hogy cserélje le a két főszereplőt az idősebb Hayden Christensenre és Rachel Bilsonra (a film az USA-ban így sem lett óriási siker).

Forrás: InterCom

Ezután Talia al Ghult játszotta volna George Miller Igazság ligája-filmjében, de a projektből végül nem lett semmi. Millerrel dolgozhatott volna az új Mad Max-ben is, de abból meg a forgatás elhalasztása miatt esett ki. 2007-ben leforgatta a 80-as évek nosztalgiafilmjét, a Szédületes éjszaká-t (Take Me Home Tonight) Topher Grace-szel, az a film pedig évekig a dobozban hevert, mire 2011-ben végre bemutatták Amerikában. Közben azért volt, ami összejött neki: szerepelt az Esti mesék-ben, A varázslótanonc-ban belezúgott a cuki Jay Baruchel, és játszott A negyedik-ben is, meg az ausztrál Wish You Were Here-ben. Jövőre a Warm Bodies-ban szeret bele egy zombiba, ami hülyén hangzik, de a filmet Jonathan Levine, a Fifti-fifti rendezője csinálja, és olyanok szerepelnek még benne, mint Nicholas Hoult, Dave Franco és John Malkovich, úgyhogy bizakodunk.

- - -

Greta Gerwig

Greta Gerwig a nárcisztikus-neurotikus fiatalokról szóló, kis költségvetésű mumblecore-filmek világából (LOL, Hannah Takes the Stairs) indult, de sikerült kitörnie az indie-gettóból. Az első lépést a szélesebb ismertség felé Noah Baumbach Greenberg-je jelentette, amely ugyan szintén egy aranyos kis független film egy neurotikus pasiról, de ezt a pasit Ben Stiller játssza, a filmet pedig a Berlinale versenyprogramjában mutatták be 2010-ben. Ezután már jöttek a kisebb hollywoodi szerepek: Greta a Csak szexre kellesz-ben Natalie Portman barátnőjét játszotta, a Russell Brand főszereplésével készült Arthur, a legjobb pasi-ban pedig a lányt, akibe a részeges címszereplő beleszeret.

Forrás: UIP Dunafilm

A Damsels in Distress-ben már a főszerepet csípte meg, ami különösen nagy dolog azért, mert ez volt Whit Stillman első rendezése a '98-as A diszkó végnapjai óta, és a filmrajongók úgy várták, mint a Messiást. Greta egy Violet nevű, nyüzsgős lányt alakít egy keleti-parti egyetemen, aki mindenféle jó ügyet felkarol, közben pedig természetesen a pasikkal bénázik. Woody Allen szeme még mindig kiszúrja a fiatal tehetségeket: legújabb filmjében, a Rómának szeretettel-ben az amerikai független film három legmenőbb fiatal színészét terelte össze egy szerelmi háromszög kedvéért: Gretát, Jesse Eisenberget és Ellen Page-et. Nemrég mutatták be a Lola Versus-t is, amiben Greta játssza a főhősnőt, akit a vőlegénye (Joel Kinnaman) két perccel az esküvőjük előtt hagy faképnél.

- - -

Sarah Gadon

A kanadai Sarah Gadon pályája tévésorozatokban indult gyerekszínészként, és egy-két filmes jelenést (Fast Food High, Charlie Bartlett) leszámítva tévészínész is maradt egészen addig, amíg David Cronenberg rá nem talált. Ráosztotta Emmának, Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) feleségének a szerepét a Veszélyes vágy-ban, majd az együttműködésük folytatódott a Cosmopolis-ban, ahol pedig Robert Pattinson szoborszerű feleségét formálta meg. Egyik film sem sikerült jól, de Sarah a Veszélyes vágy-gyal még jobban járt: finom rezdüléseket tudott mutatni a megcsalt feleség szerepében.

Forrás: Budapest Film

Ha már ilyen jóban lett a Cronenberg családdal, David fia, Brandon is őt választotta első nagyjátékfilmjébe, a Cannes-ban debütált Antiviral-be. A vizuálisan valamelyest érdekes, de meglehetősen rossz filmben Sarah-nak nem volt sok más dolga, mint hogy tökéletes megjelenéssel heverésszen itt-ott, ugyanis egy megközelíthetetlen hírességet alakított, akinek csak funkcionális szerepe volt a sztoriban. Legközelebb valószínűleg José Saramago Az embermás című regényének adaptációjában láthatjuk majd, amelyet Denis Villeneuve (Polytechnique, Felperzselt föld) rendez Jake Gyllenhaal főszereplésével.

- - -

Alice Eve

Amíg meg nem szólal, Alice Eve a tökéletes amerikai lány: szőke loboncával, egészséges arcszínével és óriási mosolyával egy az egyben belepasszol a hollywoodi sablonnő skatulyájába. Ha viszont saját kiejtésével beszél, akkor rögtön kiderül, hogy angol, és a legjobb iskolákba járt. Az első komolyabb filmszerepét A nagy kvízválasztó-ban játszotta James McAvoy oldalán, aztán jött a Rosszbarátok (Big Nothing) David Schwimmerrel és Simon Peggel. Igazi főszerepet a 2010-es Túl jó nő a csajom című aranyos kis komédiában kapott, ahol az volt a dolga, hogy tökéletességével megfélemlítse szegény paragép Jay Baruchelt.

Forrás: UIP Dunafilm

Még többen ismerik viszont a Szex és New York 2-ből, ahol Charlotte gyerekeinek a bébiszittere volt. Alice annyira lehengerlő, hogy amikor felbukkant a Törtetők utolsó évadjában, és az elköteleződésmentes csajozásban hívő Vincent (Adrian Grenier) azonnal rácsavarodott, még azt is elhittük. A holló-ban pedig Edgar Allan Poe (John Cusack) miatta adta a fejét egy sorozatgyilkos hajkurászására. A Men in Black 3-ban némileg ironikus módon O ügynök, azaz Emma Thompson fiatalkori mását alakítja, pedig a kissé előreálló fogsort leszámítva igazán semmi hasonló nincs a megjelenésükben. Legközelebb J. J. Abrams második Star Trek-filmjében láthatjuk majd.

- - -

Sara Paxton

A 24 éves Sara Paxtonnak máris több mint ötven produkció sorakozik a neve alatt az IMDb-n, a nagy mainstream áttörése ennek ellenére még várat magára. Gyerekszínészként kezdte, aztán a Darcy's Wild Life című tévésorozatban játszotta a címszerepet. A 2006-os Aquamarine-ban egy hableányt alakított, aki összebarátkozik két tinilánnyal, és mivel énekesként is tevékenykedik, a film egyik betétdalát is ő adta elő.

Forrás: Pro Video

Szerepelt a szuperhősös filmeket kifigurázó Superheró-ban és Az utolsó ház balra című horror-remake-ben. Ezzel eléggé ráállt a horrorvágányra: jött a The Innkeepers, a Cápák éjszakája és az egyből DVD-n debütáló Enter Nowhere. Van még pár bemutatás előtt álló thrillerje és a The Big Valley című western, amelyben Richard Dreyfus és Jessica Lange mellett tűnik majd fel. Hogy sikerül-e átevickélnie az A-ligába, egyelőre kérdéses.