Ez melyik filmből van? - Szabó Erika

Szabó Erika, ez melyik filmből van
Vágólapra másolva!
Új sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemreméltó ifjú tehetséget is. Az első részben egy jól ismert arccal kezdünk: Szabó Erika testét tavaly 570 ezer ember nézte meg az [origo] filmklub oldalain - most megmutatjuk színészi képességeit is.
Vágólapra másolva!

Mindenki szeret találgatni a tévében elkapott pár másodperces párbeszédfoszlány alapján, hogy vajon most éppen mit lát. Játékunkban pont erről lesz szó: egy rövid részletből kell kitalálni, hogy melyik filmből választottuk az adott jelenetet. Tíz fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy közösen választott filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. Hétről hétre egy-egy újabb filmből mutatunk részletet egy-egy színész előadásában. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei a cikk alján találhatók).


Célunk nemcsak az volt, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben interjút is közlünk azzal a színésszel, aki vállalkozott rá, hogy az aheti játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Szabó Erika: A középiskolában részt vettem szavalóversenyeken, és színjátszó csoportba jártam, tulajdonképpen innen jött az ötlet, hogy ezzel szeretnék komolyabban is foglalkozni. Készültem a színművészeti egyetemre, aztán egy picit máshogy alakult az életem, mert beválogattak egy napi tévésorozatba szereplőnek. Ez volt a Barátok közt, amelyben hat évet sikerült eltöltenem. Ezután újra visszatért az életembe a kérdés, hogy ideje lenne a színművészetis vonalat újragondolni, és így viszonylag későn, 25 évesen felvételiztem életemben először az egyetemre, ahova hálistennek fel is vettek. Most oda járok. Közben szerepeltem az Üvegtigris 3-ban. Kipróbáltam a szinkront is, a Toy Story 3-ban én voltam Barbie magyar hangja, az osztálytársaim szoktak is ezen mosolyogni, mert a saját anyukám nem mondaná meg, hogy az én vagyok. Három-négy szinttel a saját beszédhangom fölött beszéltem.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Hadd ne. A filmes műveltségem nem olyan fokú, hogy erre tiszta lelkiismerettel azt tudnám mondani, hogy vele, vele és vele. De azért sem mondanék szívesen, mert lehet, hogy lenne olyan, akit én annyira nem ismerek, és közben életem nagy munkáját vele forgatnánk le.

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

A Micimackó-t. Volt egy nyári szünidő, amikor minden nap megnéztük az öcsémmel. VHS-en megvolt keresztanyáméknak, szerintem száznál többször láttam.

Megnézted az új Micimackó-t is?

Nem. Volt belőle sorozat is, de azt már nem szerettem annyira. Csak a klasszikus Micimackó-t.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár

Melyik filmen sírtál utoljára?

A Szerelmünk lapjai-n. Most néztük meg két hete, és végigbömböltem a filmet.

Melyik film volt a leginkább hatással arra a döntésedre, hogy színész leszel?

Volt egy magyar film, amit először nagyon nem szerettem, és apukám azt mondta, hogy azért nem szeretem, mert nem értem, és ezt a lelkemre vettem, és addig néztem, amíg tényleg nagyon megszerettem. Ez a Sose halunk meg. És tavaly az egyetemen megnéztük egy filmes kurzus keretében a Fotográfiá-t, ami nagyon hatott rám. Abban a filmben az amatőr szereplők megnyilvánulásai fantasztikusak. Nem tudom, hogy meddig kéne ezt a szakmát tanulni, hogy az ember fel tudja venni velük a versenyt.

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Al Pacino.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

Én, ha megnézek egy filmet, mindig képes vagyok arra, hogy beleszeressek az éppen aktuális főhős fiúba, aki nagyon jól néz ki, és nagyon jókat mond. De, aki meglepő volt számomra, az Woody Allen. Az Annie Hall-ban beleszerettem egy kicsit. Amíg nem láttam Woody Allen-filmet, tökre nem értettem, hogy mit esznek ezen a pasason, mert tényleg nagyon messziről kell nézni, hogy tetsszen az embernek. De én bírom az ilyen szarkasztikus emberkéket.

Anyukád szerint mit kéne csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Szerintem ő elvan ezzel, nem mondja, hogy legyek inkább autóvillamossági szakember, mert az jobban fizet. Ilyen szempontból ő sosem volt olyan anyuka, aki megmondta, hogy nekem mi a feladatom az életben. Nyilván az a része, hogy lassan 28 évesen még mindig iskolába járok, nem annyira teszi boldoggá. Mondta, hogy tök jó lenne, ha már nem lenne két egyetemista gyereke. Mert az öcsémnél is későn esett le a tantusz.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár

Van B-terved arra, ha a színészi karrier nem jönne össze?

Olyan konkrét, hogy ügyvéd leszek vagy könyvelő, nincs. De hálistennek ez egy olyan szakma, ahol, ha az ember nem kap színházi feladatot, vagy nem készülnek filmek, akkor még mindig elmehet szinkronizálni, műsort vezetni, vagy rádiózni. Egy csomó olyan dolgot tanulunk, ami ezeken a területeken is használható. De most éppen nem az a fő csapásirány, hogy ha elhívnak műsort vezetni, vagy egy reality show-ban szerepelni, akkor elmenjek, hiszen színésznőnek készülök. Újságírónak nem mennék, mert borzalmasan rosszul írok.

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

Sudokuzok. És rettenetesen dühít, hogy van egy szint, ami fölött már nem tudok valamit kitölteni. Szeretek Fekete Özvegyet és Passziánszt játszani a számítógépen, meg rejtvényt fejteni, úgyhogy szerintem nekem hetvenen túl nagyon boldog öregkorom lesz. Most az év vége felé azt mondtam az egyetemen, hogy arra vágyom, hogy legyen egy nap, amikor kedvemre játszhatok számítógépes játékokat, és sehova se kell menni. Ez a nap még nem jött el, de még a nyáron egyszer besötétítem a lakást, és Heroes-ozni fogok.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi?

Hirtelen nem tudom, hogy mi az, ami most megy a mozikban, és kíváncsi vagyok rá. Meg kéne néznem a bemutatókat, mert olyankor mindig mondom, hogy hú, ezt meg akarom nézni.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg augusztus 1. éjfélig a film címét a [email protected] címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Szabó Erika" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között egy Transformers 3-as webkamerát sorsolunk ki, amit a UIP Dunafilm ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod augusztus 2-án.