Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. A második részben a Miskolci Nemzeti Színház pimaszul fiatal színésze, Molnár Gusztáv ereszti ki öblös hangját, és szólítja fel a nézőket némi önfeledt ordítozásra. Tudod, hogy miben hangzott el eredetileg ez a monológ?
Vágólapra másolva!

Tíz fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján találhatók).


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Molnár Gusztáv: 1986 októberében születtem a Felvidéken, ott is nőttem fel. 2005-ben érettségiztem, és még abban az évben felvételiztem Kaposvárra, színész szakra. Fel is vettek, hároméves képzés után végeztem 2008-ban. Ezután fiatal diplomásként feljöttem Budapestre szerencsét próbálni. Egy évig dolgoztam függetlenként, vagy inkább munkanélküliként, de nagyon szerencsés voltam, mert rettenetesen sok munkát kaptam: Stúdió K, Sanyi és Aranka Színház, Szkéné, Tatabánya, és többször dolgoztam azzal a rendezőosztállyal, akik akkor végeztek. Tizenhat bemutatóm volt abban az évben. Utána hívott fel Bodó Viktor, hogy lenne-e kedvem leszerződni a Szputnyik Hajózási Társasághoz. Igent mondtam. Most három év szputnyikos lét után szerződtem a Miskolci Nemzeti Színházhoz, és ott is túl vagyok az első bemutatómon: az Én és a kisöcsém című operettben próbálhattam ki magam táncos-komikusként.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Cserhalmi Sárával mindenképpen, vele már forgattam kétszer (Vadhuss, Drága besúgott barátaim). Gigor Attilával is, mert A nyomozó-t iszonyatosan szerettem, számomra az az elmúlt pár év egyik legjobb magyar filmje. Színházban már rendezett engem, és nagyon szeretem, ahogy gondolkozik, és az ízlését is. Harmadiknak pedig Mundruczó Kornélt mondanám.

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

Az Ace Venturá-t és a Reszkessetek, betörők első részét.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Én nagyon sokat sírok filmeken, rám nagyon hatnak. Nemrég újranéztem a Gorillák a ködben-t, megkönnyeztem.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Kapásból Tarantino jut eszembe, meg Spielberg.

Anyukád szerint mit kéne csinálnod a helyett, amit csinálsz?

Mindenképpen közelebb lenni a Felvidékhez, mint Budapest vagy Miskolc. Édesapám kőműves, és szerinte azt nagyon jól csinálnám. 18 éves koromig eszem ágában sem volt művészeti pályára lépni, félig-meddig viccből jelöltem be a kaposvári színész szakot. Amilyen komolytalanul indult a színészkedés, ugyanolyan komolytalanul álltak hozzá a szüleim. Csak közben nálam ez komollyá vált, míg a szüleim megmaradtak ebben a "viccből csinálja a gyerek" kategóriában. Félévente, háromhavonta kaptam tőlük telefonhívásokat azzal, hogy van egy kis spórolt pénzünk, kisfiam, gyere haza, abból pár hónapig elvagy, tanulsz valami igazi szakmát, és aztán majd törleszted valahogy. Szerintem még tavaly is hívtak ezzel. Aztán szépen lassan elfogadták. Amikor elkezdtem olyan emberekkel együtt dolgozni, akiket a szüleim ismertek a tévéből, akkor megmozdult bennük valami. Lementem Miskolcra, szerepeltem ebben az operettben - ez volt talán az első dolog, amire a szüleim is azt mondtak, hogy ez igen, ez az igazi színház.

Kik voltak azok a színészek, akikről a szüleid is hallottak, és dolgoztál velük?

Gyabronka József, Csákányi Eszter, Lázár Kati, Blaskó Péter, Venczel Vera, Papp Vera, és még sorolhatnám.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

A barátaid miért javasolták neked a színészetet?

A gimnáziumban minden évfolyamban megvannak az archetípusok, és a mi évfolyamunkban én voltam a bohóc, a viccmesélő fiú. Szerettem a középpontban lenni.

Van B terved arra, mi lenne, ha a színészi karrier nem jönne össze?

Egészen eddig volt. Nagyon szeretek utazni, járkálni a világban, mozgásban lenni, akár csak Magyarországon belül is. Ráfeküdtem volna arra a hullámra, ami kifelé tart Angliába, Németországba, Franciaországba, kerestem volna egy kis pénzt. Most viszont gyermekem lesz. Van egy kedvesem, akit rettenetesen szeretek, úgyhogy a családi élet felé fordulok.

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

Elég sok mindenre, például a tévésorozatokra. Végignéztem a Jóbarátok-at nemrég, most az Így jártam anyátokkal-t nézem, és utána még egyszer végig akarom nézni a Maffiózók-at. Ja, és a Két pasi - meg egy kicsi is bejön. Nagyon szeretem ezeket, teljesen kikapcsolnak. Illetve imádom a B és C kategóriás akciófilmeket a nyolcvanas évekből, a kilencvenes évek elejéről. Van Damme, Stallone, Schwarzenegger. Egyébként meg tanulgatok, egyrészt nyelveket, másrészt elkezdtem elolvasni azokat a klasszikusokat, amelyeket még nem olvastam el. És a filmtörténet fontosabb alkotásait pótolom egészen elölről, most éppen a negyvenes-ötvenes évek Amerikájánál tartok. Plusz van egy mániám: nagyon sok filmem és zeném van otthon, és ezeket szeretem rendszerezni. Órákat el tudok azzal tölteni, hogy a számokat mappákba rendezem stílus, előadó vagy korszak szerint.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

A filmeket milyen szempont szerint rendszerezed?

Megpróbáltam rendezők szerint. Azok közé a filmnézők közé tartozom, akik belebetegedtek abba a bőségbe, ami az internet miatt adott. Körülbelül 150 olyan film van most a gépemen, amit meg akarok nézni. Folyamatosan csak gyűlik, gyűlik, és nem látok ki az egészből.

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi, és miért?

A Prometheus-t nézném meg. Eleve nagyon szeretem az Alien-filmeket, de a látványa miatt vagyok rá igazán kíváncsi. És ezzel a 3D-szüzességemet is elveszteném, ugyanis nem láttam még 3D-s filmet.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg augusztus 8. éjfélig a film címét a [email protected] címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Molnár Gusztáv" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között egy Mission: Impossible 4-es kirakós játékot sorsolunk ki, amelyet a UIP Dunafilm ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod augusztus 9-én.

+ + +

Sorozatunk előző részében Szabó Erika az Azok a csodálatos Baker fiúk című 1989-es alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Michelle Pfeiffer mondja Jeff Bridgesnek, a színésznőt az alakításáért Oscar-díjra jelölték. A szerencse Oláh Réka nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a Transformers 3-as webkamerát. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Michelle Pfeiffer előadásában: