Szabó Erika teljesen kész van

Vágólapra másolva!
Ez melyik filmből van? című sorozatunk utoljára egy speciális kiadással jelentkezik, amelyben néma filmjeleneteket kell felismernetek gesztusok, mimika vagy testmozgás alapján. A dolog nem annyira nehéz, mint elsőre hangzik, mert a kísérőzene jó fogódzó lehet. Hat részlet, amelyben Szabó Erika csendben összeomlik, Petrik Andrea elolvad, Józan László csatakosan és szexin táncol, de kapunk horrort, folyik a vér, sőt ezúttal végre-valahára egy igazi magyar klasszikust is sikerült becsempésznünk a játékba.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron indult videósorozatunk legutolsó részében az eddigi filmrészletek előadói közül hatan szöveg nélküli jeleneteket játszanak el egymás után. Itt is az lenne a feladat, hogy felismerd, mely filmekből származnak a részletek, és utána e-mailben elküld nekünk a megfejtést. Hat filmcímet várunk ezúttal, de a mostani könnyebb lesz, mint az előző 12 feladvány, és nemcsak azért, mert a zenék támpontul szolgálnak a megoldáshoz, hanem mert minden jelenet emblematikus a maga módján. Ilyen dinamikus férficsípő-mozgást, vicces arcrángatózást vagy ijesztő hánykolódást nem látni máshol. (A játék részleteit és az előző feladvány megoldását a nyertes nevével a cikk végén találod.)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=7pLdqJUV46u5aihx


Sorozatunkban fiatal magyar színészeket kértünk arra, hogy adjanak elő rövid részleteket ismert filmekből, hogy aztán az olvasók kitalálhassák, melyik filmről is volt szó. Szabó Erika például a csodás Michelle Pfeiffer bőrébe bújva egy kiábrándult eszkortlány pikáns kalandjait ecsetelte az Azok a csodálatos Baker fiúk-ból, aztán Molnár Gusztáv a Hálózat egzaltált hírolvasójának hisztérikus kirohanását adta elő irigylésreméltó légzéstechnikai bravúrral, Petrik Andrea meg a műmellekre bukó pasikat iskolázta le, ahogy csak ő tudja, mindezt a Gyönyörű lányok című film ürügyén. Edward Norton dühös fröcsögését (és Alföldi Róbert remekbeszabott szinkronját) Az utolsó éjjel-ből Józan László ismételte meg úgy, hogy komolyan borsódzott tőle a hátunk, a rizsparókás, férfifaló Glenn Close élettörténetét pedig Eke Angéla idézte meg a Veszedelmes viszonyok-ból.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]
fent: Szabó Erika, Molnár Gusztáv | lent: Petrik Andrea, Józan László

A Becstelen brigantyk izgalmas nyitójelenetét, amelyben a náci Christoph Waltz a házkutatás ideje alatt tart eszmefuttatást, miközben a padlódeszka alatt bujkáló zsidó család alig mer levegőt venni, Rétfalvi Tamás elevenítette fel elegánsan, míg a felvételünk idején a terhesség nyolcadik hónapjában járó Huzella Júlia a Taxisofőr egy féltékenységi jelenete alatt sírta el magát (az eredetiben Martin Scorsese panaszkodik Robert De Nirónak).

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]
fent: Eke Angéla, Rétfalvi Tamás | lent: Huzella Júlia, Bercsényi Péter

A Nick Hornby regénye alapján készült Pop, csajok, satöbbi-ben John Cusack őrjöngött a csaja miatt, nálunk Bercsényi Péter akadt ki, Mia Farrow paranoiás jelenetét Roman Polanski korai, Rosemary gyermeke című filmjéből Tóth Esztertől hallhattuk. A filmtörténet egyik legviccesebb monológja, mikor a Coen-testvérek filmjében, A halál keresztútján-ban a colos John Turturro könyörög az életéért, ugyanezt nekünk Barabás Richárd játszotta el szuperül, Kiskamoni-Szalay Lilla pedig a második színésznő volt sorozatunkban, aki férfiruhába bújt, ő Robert Redford metrós sztoriját mesélte el a Tisztességtelen ajánlat-ból.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]
fent: Tóth Eszter, Barabás Richárd | lent: Kiskamoni-Szalay Lilla, Szabó Kimmel Tamás

Az utolsó részben Szabó Kimmel Tamást láthattuk, ahogy a gyermekelhelyezési perben a fiáért küzdő Dustin Hoffmann érveit sorolja a Kramer kontra Kramer-ből.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmekből származnak a fenti jelenetek, írd meg február 12. éjfélig a film címét a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Néma jelenetek" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között kisorsolunk egy Óz, a hatalmas utazótáskát, amelyet a Fórum Hungary ajánlott fel.

A játékban az Origo Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes válaszokat és a nyertes nevét ebben a cikkben olvashatod majd február 13-án.

+ + +

Ahogy azt már korábban írtuk, sorozatunk előző részében Szabó Kimmel Tamás a Kramer kontra Kramer című 1979-es alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Dustin Hoffman mondta, alakításáért Oscar-díjat kapott. A szerencse Kincses Boglárka nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a Baljós árnyak-pólót és a Mindörökké rock-os napszemüveget. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Dustin Hoffman előadásában:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6PvnWRqqAYpCi0gz