Ne hozz szégyent rám, fiam!

tőzsdecápák, wall street (1987), Martin Sheen, Charlie Sheen,
Vágólapra másolva!
A Föld után című sci-fiben Will Smith átadja a stafétabotot fiának, Jadennek, aki a film igazi főhőse. Gyakran előfordul, hogy színész szülők és gyerekeik együtt szerepelnek filmekben, még akkor is, ha a kapcsolatuk az életben korántsem olyan harmonikus, mint a vásznon. A legemlékezetesebb szülő-gyerek párosok a moziban.
Vágólapra másolva!

Michael, Kirk, Cameron és Diana Douglas

A Túl nagy család (2003) igazi Douglas családi találkozó: Kirk, Michael és Cameron Douglas a valós felállásnak megfelelően nagyapát, apát és fiút játszanak, a nagyanyát Diana Douglas, Michael anyja alakítja, aki a film forgatása idején már több mint ötven éve elvált Kirk Douglastől. És még egy Douglas részt vett a film megszületésében: Michael öccse, Joel volt a film egyik producere.

Forrás: AFP
Kirk, Michael és Cameron Douglas a Túl nagy család című filmben

Ráadásul a sztoriban is megjelentek Douglasék életére nem annyira szívderítő módon rímelő elemek: Kirk figurája agyvérzésből lábadozik a filmben, akárcsak a színész maga, Cameron pedig drogokkal kísérletezik. Cameron Douglast már a film forgatása előtt és később is többször letartóztatták drogok birtoklásáért és árusításáért, jelenleg 2018-ig tartó börtönbüntetését tölti. Michael Douglas a fia drogproblémáival kapcsolatban többször beismerte, hogy magát is hibáztatja, amiért nem volt jó apja Cameronnak.

* * *

Angelina Jolie és Jon Voight

Angelina Jolie hatévesen debütált a mozivásznon a '82-es Lookin' to get Out-ban, adósságba keveredő szerencsejátékost alakító apja, Jon Voight oldalán. Voight és Jolie anyja, Marcheline Bertrand még Jolie csecsemőkorában elvált, és Jolie sokáig egyáltalán nem tartotta a kapcsolatot az apjával. Az ezredforduló környékén megint jóban lettek, és együtt szerepeltek a 2001-es Tomb Raider-ben, ahol Voight Lara Croft apjaként bukkant fel.

Forrás: AFP
Angelina Jolie és Jon Voight a Tom Raider című filmben

Utána viszont megint elmérgesedett a viszonyuk, és Jolie teljesen megszakította a kapcsolatot Voighttal, mert úgy vélte, rossz hatással lenne az unokáira. Aztán Jolie anyjának 2007-es halála után mégis újra kibékültek. Hamarosan Vivienne Jolie-Pitt viszi tovább a családi hagyományt: a Maleficent című mesefilmben anyja ellenségét, a fiatal Aurora hercegnőt (Elle Fanning) játssza, és kisebb szerepekben Pax és Zahara Jolie-Pitt is felbukkan majd a filmben.

* * *

Ryan és Tatum O'Neal

A Love Story-ért Oscarra jelölt Ryan O'Neal először Peter Bogdanovich Papírhold-jában (1973) játszott együtt '63-as születésű lányával, Tatummal: a nagysikerű filmben egy szélhámos párost alakítottak. A filmet négy Oscar-díjra jelölték, és Tatum meg is kapta a szobrot a legjobb női mellékszereplő kategóriában, és ezzel máig tartja minden idők legfiatalabb Oscar-nyertesének rekordját (nem számítva Shirley Temple-t, aki tiszteletbeli díjat kapott hatévesen). Bogdanovich három évvel később, Az ötcentes mozi-ban megint rendezte apát és lányát, de az a film már nem lett olyan sikeres, mint elődje.

Forrás: AFP
Ryan és Tatum O'Neal a Papírhold című filmben

A drogproblémákkal küzdő Ryan O'Neal sosem volt mintaapa, és a szintén drogossá váló Tatummal évtizedekig nem álltak szóba egymással. 2011-ben aztán Oprah Winfrey tévécsatornáján reality-műsor készült arról, hogyan próbálnak hosszú évek után kibékülni egymással, de az idősebb O'Neal aztán úgy nyilatkozott, hogy a műsor többet ártott a kapcsolatuknak, mint használt.

* * *

Stellan és Alexander Skarsgard

Stellan Skarsgardnak nyolc gyereke van két házasságból, és az már biztos, hogy fiai közül hárman - Alexander, Gustaf és Bill - a színészi pályát választották. Amikor interjút készítettünk Stellannal, elmesélte, hogy általában nem vitte magával a gyerekeit a forgatásokra, mert nehezen osztja meg a figyelmét a munkája és a családja közt, és "sosem ösztökéltem őket, hogy lépjenek színészi pályára, de nyilván látták, hogy én élvezem ezt a szakmát, hogy jó életet élek, és ez bizonyára vonzó volt. És aztán, ahogy belekóstoltak, nagyon hamar rákaptak az ízére. Szerencse, hogy mindhárman nagyon tehetségesek."

Forrás: AFP
Alexander és Stellan Skarsgard a Melankólia című filmben

Stellan azt is elmondta, hogy a fiai nem szoktak tőle szakmai tanácsot kérni, de szerinte ez így helyes, mert saját erejükből kell karriert építeniük. Stellan és Alexander több filmben is játszott már együtt, a legnagyobb szabású eddig Lars von Trier Melankóliá-ja volt, amelyben Alexander a depressziós Kirsten Dunst újsütetű férjét alakította, Stellan pedig a fiú apját, aki egyben a lány főnöke is. Végül egyikük sem járt túl jól az új, labilis családtaggal.

* * *

Vanessa Redgrave és Natasha Richardson, Meryl Streep és Mamie Gummer

Koltai Lajos Este című filmje anya-lánya sztártalálkozó: a haldokló főhőst Vanessa Redgrave alakítja, lányát saját lánya, az azóta síbaleset következtében elhunyt Natasha Richardson játssza. Meryl Streep nem szerepel közös jelenetben a lányával, Mamie Gummerrel, mert Gummer nem a lányát, hanem Streep figurájának fiatalkori mását alakítja. Gummer még kétéves sem volt, amikor első filmjét forgatta: a '86-os Féltékenység-ben ő volt Streep kislánya, akit a stáblistán Natalie Stern néven szerepeltettek, hogy véletlenül se induljon médiafelhajtás körülötte.

Forrás: AFP
Natasha Richardson és Vanessa Redgrave az Este című filmben

Redgrave pedig híres színészdinasztiából származik, apjával, Michael Redgrave-vel játszott két filmben (Behind the Mask, Váltson jegyet a háborúba), Natashával pedig nemcsak az Esté-ben, hanem A fehér grófnő-ben is együtt szerepeltek, amelyben játszott Lynn Redgrave, Vanessa és a szintén színész Corin Redgrave húga is. És akkor még meg kell említeni, hogy Redgrave másik lánya, Joely Richardson is színésznő, akivel az Anonymous című filmben játszottak, fia, Carlo Gabriel Nero pedig rendezte Redgrave-et és Joelyt A láz című filmjében.

* * *

Jane és Henry Fonda

Henry Fondát mindkét színész gyereke, Jane és Peter is érzelmileg távolságtartó, hideg apaként jellemezik, és a republikánusokkal barátkozó Henry és lánya teljesen elhidegültek egymástól, amikor Jane-ből a vietnami háború idején baloldali aktivista lett. Az aranytó Henry halála előtt nem sokkal viszont egy szép közös munka volt: a film alapjául szolgáló színdarab megfilmesítési jogát Jane kifejezetten az apja számára vette meg, aki egy ahhoz hasonló, nehezen megközelíthető apát alakít a filmben, amilyen az életben is volt.

Forrás: AFP
Jane Fonda, Henry Fonda és Katharine Hepburn

A filmet tíz Oscar-díjra jelölték, amiből hármat meg is nyert: Henryt és a feleségét alakító Katharine Hepburnt is díjazták. Egyszer Jane öccse, Peter is játszott az apjukkal: '79-es, saját főszereplésével készült rendezésében, a Wanda Nevadá-ban egy cameoszerepet osztott Henryre. Egyébként Jane-nek és Peternek is volt közös filmje, a Különleges történetek című Edgar Allan Poe-írásokat adaptáló 1968-as szkeccsfilmben Jane egy dekadens arisztokratát alakított, aki beleszeret az unokatestvérét játszó Peterbe, azonban kosarat kap, és a történet tragikus fordulatot vesz.

* * *

Emma Thompson és Phyllida Law

Emma Thompson apja az 1982-ben elhunyt Eric Thompson színész-író volt, aki sosem dolgozott Emmával, anyja Phyllida Law viszont hat közös filmben szerepelt vele. Ezek közül a Téli vendég a legemlékezetesebb, amelyben Emma egy nemrég meghalt férjét gyászoló nőt alakít, Phyllida pedig az anyját, aki igyekszik kirángatni a lányát a depresszióból.

Forrás: AFP
Phyllida Law és Emma Thompson a Téli vendég című filmben

Emma húga, Sophie Thompson is színésznő, de ő (valószínűleg részben aranyosan szabálytalan arca miatt) általában inkább kisebb karakterszerepeket játszik (Négy esküvő és egy temetés, Harry Potter és a Halál Ereklyéi). Egyszer ő is alakított anya-lánya párost Phyllidával: a '96-os Emmá-ban Miss és Mrs. Batest formálták meg.

* * *

Gérard és Guillaume Depardieu

Az 1971-es születésű Guillaume is korán kezdte a szakmát: háromévesen alakította Gérard Depardieu kisfiát a Nem is olyan rossz ember című krimiben (nyitójelenet apával és fiával). Mindketten játszottak a Monte Cristo grófja című minisorozatban, a Minden reggel-ben pedig Guillaume a fiatal, Gérard pedig az idősebb Marin Marais-t alakította.

Forrás: AFP
Gérard és Guillaume Depardieu a Szeresd apádat című filmben

A veszélyes, balhés életet élő Guillaume és a szintén hírhedten nehéz természetű Gérard kapcsolata nagyon konfliktusos volt, amiről Guillaume Ezerrel című önéletrajzi könyvében be is számolt, és a 2002-es Szeresd apádat úgy hat, mintha saját viszonyukat dolgozták volna fel benne: Gérard egy írót alakít, akit rég nem látott fia elrabol, és arra kényszerít, hogy megbeszéljék a kapcsolatukat. Guillaume húga, Julie Depardieu is többször játszott az apjukkal: ő is szerepelt a Monte Cristo grófjá-ban, és felbukkant többek közt a Gérard főszereplésével készült Le colonel Chabert és a La Machine című filmben is.

* * *

Lázár Kati és Jordán Adél

Lázár Kati és lánya, Jordán Adél már többször is dolgoztak együtt: a Csocsó, avagy éljen május elsejé!-ben, Groó Diana Ősfény - Urlicht című rövidfilmjében és legutóbb az Aglajá-ban, ahol mindketten egy cirkusz kompániájába tartoztak, Lázár Kati egy óriáskígyóval hempergett, a lányát alakító Adél pedig csodapinaszőrét mutogatta a nagyérdeműnek. Hamarosan megint együtt láthatjuk őket: a most készülő, mentőkről szóló Isteni műszak-ban is anya-lánya pár lesznek, feltehetően Adél fogja kihívni súlyos beteg anyjához a mentőket.

További magyar szülő-gyerek párosok a vásznon: Török-Illyés Orsolya és Hajdu Lujza a Bibliotheque Pascal-ban, Haumann Péter és Haumann Máté A brooklyni testvér-ben, a Sorstalanság-ban, a Szabadság, szerelem-ben és az Emelet-ben, Szirtes Ági és Pálmai Anna a Szezon-ban és a Rosszfiúk-ban. Még Tarr Béla is dolgozott igazi családdal: Panelkapcsolat című '82-es filmjében a Pogány Judit-Koltai Róbert házaspár alakítja a főszerepet, kisfiukat pedig fiuk, az azóta producerként tevékenykedő P. Koltai Gábor játssza.

* * *

Charlie Sheen és Martin Sheen

Martin Sheennek mind a négy gyereke színész, és egy csomó különböző filmben és sorozatban játszott velük együtt, Charlie Sheen és bátyja, Emilio Estevez például már gyerekfejjel felbukkantak egy pillanatra Terrence Malick Sivár vidék-ében. Martin vendégszerepelt a Két pasi - meg egy kicsi-ben és Charlie apját játssza a most futó Anger Management című sorozatban.

Forrás: AFP/Photo12
Martin és Charlie Sheen a Tőzsdecápák című filmben

A legemlékezetesebb együttműködésük viszont egyértelműen a Tőzsdecápák (1987), ahol Martin Charlie figurájának becsületes apját alakítja, aki nem nézi jó szemmel fia korrumpálódását. Oliver Stone rendező Jack Lemmon és Martin Sheen közt vacillált az apaszerepre, és Charlie-ra bízta a döntést, aki a saját apját választotta. A '93-as Nagy durranás 2-ben pedig apa és fia saját magukon humorizáltak: a film egyik jelenetében odaszóltak egymásnak, hogy "Jó voltál a Tőzsdecápák-ban!".

* * *

Catherine Deneuve és Chiara Mastroianni

Catherine Deneuve egyszer férjhez ment (David Bailey fotóshoz), de aztán rájött, hogy a házasság nem neki való, és két gyermeke két különböző férfitól született házasságon kívül: Christian Vadimot, akiből szintén színész lett, még tizenkilenc évesen szülte Roger Vadim rendezőnek, Chiara Mastroiannit pedig '72-ben Marcello Mastroianninak.

Forrás: AFP
Chiara Mastroianni és Catherine Deneuve a Szerelem nélkül soha című filmben

Deneuve-öt és Chiarát gyakran párba állítják a rendezők, például a Legkedvesebb évszakom-ban, A megtalált idő-ben és a 2008-as Karácsonyi történet-ben, ami egy az ünnepre összejövő nagy család ügyes-bajos dolgait meséli el, és Chiara Deneuve menyét alakítja benne. A 2011-es Szerelem nélkül sohá-ban viszont anya és lánya voltak, akik egyaránt a szerelmet keresték. Még szinkronizáltak is együtt: a Persepolis francia nyelvű változatában Chiara szolgáltatta a főhősnő hangját, Deneuve pedig az anyjáét.