Elegük lett a sztárságból

Bridget Fonda, Jackie Brown, visszavonultak
Vágólapra másolva!
A régi mozilegendák közül nem egy akadt, aki nem várta meg, míg megöregszik a vásznon. Greta Garbo azért szállt ki, hogy leszbikus szerelmével a nyilvánosságtól elzárva élhessen, Grace Kelly azért, mert egy monacói hercegné nem járhat forgatásokra, Cary Grant vezérigazgató akart lenni, Brigitte Bardot pedig meggyűlölte az embereket. A mostani filmcsillagok közül Brad Pitt és Johnny Depp is kilátásba helyezte, hogy felhagy a színészettel, de a közelmúltban többen is szép csendben hátat fordítottak a szakmának. Őket gyűjtöttük most össze. 
Vágólapra másolva!

Bridget Fonda

Beleszületett a hollywoodi arisztokráciába: nagyapja Henry Fonda, nagynénje Jane Fonda, apja Peter Fonda, úgyhogy első filmje - amelyben ötévesen bukkant fel - rögtön a Szelíd motorosok volt. Az első rendes szerepét tizenhét évesen játszotta az Ária című szkeccsfilm egyik epizódjában, és onnantól futott vele a szekér: minden évre jutott két-három főszerep.

Bridget Fonda a Facérok (1992) című filmben
Forrás: Origo

A csúcsra a kilencvenes évek elején jutott, amikor már olyan filmekben játszott, mint az Egyedülálló nő megosztaná, A Keresztapa 3, a Sorsjegyesek vagy a kultfilmmé lett Facérok - amit Cameron Crowe direkt neki írt. Nem kétséges, hogy a kilencvenes években az ő karaktere is jelentősen alakította a nőideált: pici, törékeny, de kemény, bevállalós, flegma kaliforniai csaj, aki gátlástalan az erőszakban és a szexben. Ennek egyik tökéletes megnyilvánulását láthatjuk Quentin Tarantino Jackie Brown-jának egyik nagyszerű jelenetében.

A kilencvenes évek végére aztán kezdett lefelé ívelni a karrierje, amit megállíthatott volna, ha elvállalja az Ally McBeal című tévésorozat főszerepét - amit neki szántak -, ám ő nemet mondott erre (állítólag el sem olvasta a forgatókönyvet). Így maradtak a B kategóriás filmek, majd az új évezredben mégis csak a tévés munkáknál kötött ki.

Bridget Fonda és Jennifer Jason Leigh az Egyedülálló nő megosztaná (1992) című filmben Forrás: Origo

2003 februrárjában ért véget a karrierje, két sorsfordító esemény hatására. Az első egy autóbaleset volt, amit a malibui Pacific Coast autópályán szenvedett el a Jaguárjával (majdnem ugyanott, ahol egyszer Nick Nolte-t, máskor Robert Downey Jr.-t kapcsolták le a rendőrök ittas/kábítószeres vezetésért).

Fonda komolyabb sérüléseket szerzett, kórházba került, de teljesen felépült. A baleset után egy héttel kérte meg a kezét Danny Elfman zeneszerző, Hollywood egyik kedvence (akinek a sikereit hosszasan sorolhatnánk, ő szerezte többek közt A Simpson család és a Született feleségek főcímzenéjét, illetve szinte az összes Tim Burton-film zenéjét), és még abban az évben egybekeltek.

Danny Elfman és Bridget Fonda Forrás: Origo

Bridget Fonda azóta háztartásbeli feleség és anyuka - a mai napig most nyolcéves fiának, Olivernek szenteli az életét. Hogy a következő idézet - mellyel minden elismerésünket kivívta - rövid, ám fényes karrierjének, vagy nem mindennapi családi hátterének szól, nem tudhatjuk: "Igen, félek a tévedésektől, attól, hogy hibát követek el. Nem vagyok teljesen neurotikus, de elég neurotikus vagyok emiatt. Kábé annyira vagyok a totál neurotikustól, amennyire csak lehet valaki anélkül, hogy totál neurotikus ne lenne." A békés családi élet talán változtatott ezen.

+ + +

Rick Moranis

A kanadai származású komikus a nyolcvanas évek egyik nagy kedvence volt, elsősorban a Szellemirtók-nak köszönhetően, amelyben együtt szerepelt Dan Aykroyddal, Bill Murray-vel és Sigourney Weaverrel. Aztán jöttek még olyan sikerfilmek, mint a Rémségek kicsiny boltja, az Űrgolyhók, a Szellemirtók 2, valamint a Drágám, a kölykök összementek, amelynek már abszolút főszereplője volt.

Rick Moranis és Sigourney Weaver a Szellemirtók (1984) című filmben Forrás: Origo

A népszerűség még a kilencvenes évek elején is kitartott, főleg, mert a Drágám, a kölykök összementek-ről le lehetett húzni pár bőrt, és megfilmesítették A Flintstone család-ot is, amelyben neki Béni karaktere jutott. De mire ezek elkészültek, Moranis túlesett egy komoly traumán is: felesége rákos lett, és 1991-ben meghalt. Moranis egy darabig még próbálta fenntartani a közönség előtt ismert imidzsét, és továbbra is komédiázott, aztán 1996-ban rájött, hogy nem akarja tovább csinálni. "Kiderült számomra, hogy túl bonyolult összeegyeztetni a két gyerekem nevelését a sok utazással, ami a forgatásokkal együtt jár" - mondta. "Úgyhogy kivettem egy kis szabadságot. Aztán a kis szabadságból hosszabb pihenő lett, és ráébredtem arra, hogy nem hiányzik a filmezés."

Rick Moranis, Rosie O'Donnell, Elizabeth Perkins és John Goodman A Flintstone család (1994) című filmben Forrás: Origo

Innentől kezdve már csak a hangját adta animációs filmekhez, és cikkeket írt a New York Timesba és más újságokba. A gyerekei pedig időközben felnőttek. És rákattantak a country zenére, amit Moranis is elkezdett hallgatni. Egyszer csak azon vette észre magát, hogy ő maga is számokat ír, és összejött belőlük egy egész lemezre való. Egy barátja tanácsára megkeresett velük egy profi zenei producert, és készítettek egy albumot, amelyen Moranis dalszerzőként és énekesként is közreműködött. A The Agoraphobic Cowboy egészen a Grammy-jelölésig vitte.

Azóta viszont a színészi visszatéréssel kacérkodik, igaz, ebből egyelőre nem lett semmi. Dan Aykroyd már évek óta beszél arról, hogy szeretné megcsinálni a Szellemirtók 3-at, és hogy Moranis és Sigourney Weaver benne lenne, de Bill Murray-t arra sem lehet rávenni, hogy elolvassa a forgatókönyvet. Mivel a film továbbra sem akar összeállni, Moranist még mindig a visszavonult sztárok közé sorolhatjuk.

Rick Moranis a Drágám a kölykök összementek (1989) című filmben Forrás: Origo

Idén júniusban My Mother's Brisket & Other Love Songs címmel új albumot adott ki, amelyen humoros dalok találhatók klezmer-, jazz- és folkstílusban. Az album megjelenése kapcsán adott néhány interjút, az egyikben így nyilatkozott a Szellemirtók 3-ról: "Nem hiszem, hogy Bill Murray benne lenne, a stúdió pedig nem hiszem, hogy megcsinálná Bill nélkül. Én unom a folytatásokat, és a második Szellemirtók se igazán működött, úgyhogy nincs okunk azt hinni, hogy a harmadik jól sikerülne. Jobban érdekelne valami új dolog".

+ + +

Gene Wilder

Bár eredetileg drámai színésznek készült, sokáig az egyik legnépszerűbb komikus volt. A Willy Wonka és a csokigyár tette híressé Amerikában, de mi nem felejtjük el neki azt sem, ahogy Dr. Rossként döbbent arccal hallgatta a birkájába szerelmes páciens történetét az Amit tudni akarsz a szexről... című Woody Allen-filmben. De kétségtelen, hogy az örökkévalóságba Richard Pryorral együtt vonult be olyan filmekkel, mint a Dutyi dili és a Vaklárma.

Gene Wilder és Richard Pryor a Vaklárma (1989) című filmben Forrás: Origo

A kilencvenes években már csak tévés produkciókba hívták, majd 1999-ben rákot diagnosztizáltak nála, és kemoterápiás kezelésen vett részt. Ugyan 2000-re meggyógyult, és azóta sem tért vissza a betegsége, a filmezéstől teljesen eltávolodott. Vagy, ahogy ő fogalmazott Alec Baldwinnak, aki a pályájáról faggatta egy tévéműsorban: "Arra jöttem rá, hogy nem szeretem a showbizniszt. A show-t még csak-csak, de a bizniszt egyáltalán nem."

Gene Wilder egy dedikáláson mostanában Forrás: AFP

2002-ben és 2003-ban még elvállat egy-egy epizódnyi mellékszerepet a Will és Grace című sitcomban, aztán végleg búcsút intett a kamerának. Írni kezdett, és miután 2005-ben kiadta az emlékiratait Kiss Me Like A Stranger: My Search for Love and Art címmel, elkezdett novellákat, majd regényeket írni. A legújabb idén jelent meg Something to Remember You By címmel. Ezen kívül akvarelleket fest, és jótékonysági ügyekben vesz részt.

+ + +

Phoebe Cates

Ismét egy csillag a nyolcvanas, kilencvenes évekből, akire ma már alig emlékszik valaki. Pedig a különleges szépségű Catesre (aki részben kínai-filippínó, részben orosz zsidó ősöktől származik), már tizennégy évesen felfigyelt a szépségipar, és onnantól modellkedett, rangos magazinok címlapján pózolt. Tizenkilenc éves korától pedig főszerepeket játszott bájos, ám felejthető filmekben, mint amilyen a Sivatagi paradicsom, a Koraéretlenek, vagy az Angyal első látásra volt.

Zach Galligan és Phoebe Cates a Szörnyecskék (1984) című filmben Forrás: Origo

A legsikeresebb filmje a Szörnyecskék volt (a második rész ugyan már csak negyedannyit hozott, mint az első), és az azóta tiniklasszikussá nemesült Változó világ-béli legendás fémeztelen jelenéséről mi is külön cikkben emlékeztünk meg tavaly.

Még a kilencvenes években is foglalkoztatták, együtt játszott például Bridget Fondával a Bodies, Rest & Motion című filmben. Ám ő jóval hamarabb megunta a hollywoodi sztáréletet, már 1995-ben kiszállt - igaz, hasonló okokból, mint pár évvel később Fonda. Férjhez ment Kevin Kline-hoz, és főállású anyuka lett. Még egy hasonlóság van közöttük: mindkettőjüknek barátnője Jennifer Jason Leigh, és az ő kedvéért Cates vállalt még egy utolsó filmszereplést Leigh és Alan Cumming közös rendezésében, a Jóban-rosszban (The Anniversary Party) című 2001-es filmben.

Greta Simone Kline, Phoebe Cates és Kevin Kline 2010-ben Forrás: AFP

És a fiát, Owent is támogatta abban, hogy szerepeljen Leigh akkori férjének, Noah Baumbachnak a filmjében, A tintahal és a bálná-ban, amelyben a kisfiú zseniális volt. Egyébként Cates sem utálta meg a showbizniszt: szívesen elkíséri a férjét bemutatókra, partikra és fogadásokra, és boldogan tengeti életét a New York-i Upper East Side-on található luxuslakásukban.

+ + +

Goldie Hawn

Mindazokat a vicces karaktereket, amiket Diane Keaton játszik mostanában bugyuta családi vígjátékokban, Goldie Hawn is eljátszhatná, hiszen még most is bombajól néz ki (ha összeszedi magát), humora pedig mindig is volt. Ő azonban 2002 óta nem forgat, és erre nem is ad magyarázatot. Nem jelentette be, hogy visszavonul, hanem egyszerűen megtette. Szó nélkül, angolosan távozott a színről.

Chevy Chase és Goldie Hawn az Óvakodj a törpétől (1978) című filmben Forrás: Origo

Maradtak a szép emlékek: az Óvakodj a törpétől, és a Benjamin közlegény abból az időszakból, amikor még ő volt Amerika szíve csücske; a Palimadár és a Jól áll neki a halál a kilencvenes évekből; és az Elvált nők klubja, vagy a Varázsige: I love you azokból az időkből, amikor nem volt nála dögösebb ötvenes. Az egyik utolsó munkája a Félrelépősdi című 2001-es vígjáték volt, ami a főszereplő Warren Beatty karrierjének is az utolsó állomását jelentette (erről később).

Goldie Hawn és Warren Beatty a Félrelépősdi (2001) című filmben Forrás: Origo

És ugyan egy időben felröppent a hír, hogy az HBO-nak igent mondott a The Viagra Diaries című sorozat főszerepére, végül visszalépett. Inkább átadta a stafétabotot lányának, Kate Hudsonnak, aki pontosan ugyanazt a fülig érő szájú, vagány, szexi szőkét hozza majdnem minden filmjében, amit annak idején az anyukája.

Kate Hudson és Goldie Hawn Forrás: AFP

Goldie Hawn pedig a jógának és a jótékonykodásnak áldozza minden idejét. Nemrég például akkor jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor a 10 Mindful Minutes című könyvét reklámozta, ami szülőknek és tanároknak ad tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan tanítsák a jógát a gyerekeknek; vagy amikor megnyitotta a Hawn Alapítvány londoni központját.

+ + +

Warren Beatty

Ha valakire, őrá nyugodtan mondhatjuk, hogy élő legenda. Pályája során - mely 1957-től 2001-ig tartott - tizennégyszer jelölték Oscar-díjra, és Orson Welles mellett ő az egyetlen, akit színészként, rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is jelöltek ugyanazért a filmért. Orson Welles ezt csak egyszer érdemelte ki az Aranypolgár-ral, Beatty pedig kétszer is (az Ép testben épp, hogy élek és a Vörösök című filmjéért). De ha hihetünk az életrajzírójának, az ágyba vitt nők számát illetően is rekorder Hollywoodban.

Faye Dunaway és Warren Beatty a Bonnie és Clyde (1967) című filmben Forrás: Origo

De azt is tudni kell, hogy Beatty mindig is finnyás alkotó volt. Nem akart mindenáron filmezni - se színészként, se rendezőként. Legalább olyan hosszan sorolhatnánk a visszautasított szerepeit, mint ahányat eljátszott.

Hogy csak párat említsünk: eredetileg neki szánta Coppola Michael Corleone figuráját A keresztapá-ban. Ő lehetett volna Barbra Streisand szerelme az Ilyenek voltunk-ban Robert Redford helyett, Gordon Gekko a Tőzsdecápák-ban Michael Douglas helyett, Bill a Kill Bill-ben David Carradine helyett, Jack Horner a Boogie Nights-ban Burt Reynolds helyett, de ott sorakozhatna a filmográfiájában A nagy Gatsby, A nagy balhé, és a Butch Cassidy és a Sundance kölyök is. Úgy tűnik, mintha minden jó szerepet az elmúlt negyven évben először neki kínáltak volna fel. És neki többnyire nem volt kedve hozzájuk.

Annette Bening és Warren Beatty a Bugsy (1991) című filmben Forrás: Origo

Igazán legendás alakítása így nem is volt olyan sok: a Bonnie és Clyde férfi főszerepe, Dick Tracy, és Bugsy Siegel, a maffiavezér. A politika viszont már a hatvanas évektől komolyan érdekelte, aktívan kampányolt a Demokrata párt mellett.

A visszavonulását valójában sosem deklarálta, de 2001 óta nem forgatott. És ha így marad, sajnos ő sem fényes sikerrel zárta a karrierjét. Abban az évben jött ki - és bukott hatalmasat - ugyanis a Félrelépősdi című filmje, ami 90 millió dolláros költségvetéséből mindössze tizet hozott vissza a mozikasszáknál. És aki megnézi, egyszerűen nem érti, miért épp ebben a filmben vállalt szerepet az az ember, akinek a lábai előtt hevert Hollywood, és aki már ebben az időszakban is csak háromévente filmezett.

Warren Beatty a Dick Tracy (1990) című filmben Forrás: Origo

De mi még erősen reméljük, hogy nem ez lesz a búcsúfilmje. Rebesgetik, hogy elkészült egy remek vígjáték forgatókönyvével, és hogy a Dick Tracy-t is folytatná, amire a Paramount filmstúdió azonnal lecsapott. Brad Grey, a Paramount elnöke azt nyilatkozta erről, hogy "Warren forgatókönyve a kvintesszenciája mindannak, ami Beatty. Elegánsan megírt, csodálatosan szórakoztató történet." Lássuk!

+ + +

Sean Connery

Sean Connery gyakorlatilag nyugdíjba vonult, és csak azért vettük fel a listánkra, mert erre nem volt semmi oka. Ha nem dönt így, folyamatosan forgathatna, ehelyett ő ma már leginkább golfozással tölti az idejét.

Harrison Ford és Sean Connery az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című filmben Forrás: Origo

Ahogy sokaknak, úgy neki sem sikerült egy igazán grandiózus filmmel búcsúznia - A Gyűrűk Ura-trilógia Gandalfja helyett ugyanis (amit Peter Jackson először neki ajánlott) A szövetség című filmet választotta, és ez lett az utolsó munkája. Connery azt állította: azért mondott nemet Gandalfra, mert nem értette a forgatókönyvet. Pedig ezzel nemcsak attól fosztotta meg magát, hogy utolsó szerepével is bevonuljon a filmtörténetbe, hanem egy rakás pénztől is, A Gyűrűk Ura producerei ugyanis 15%-os részesedést ajánlottak neki a film bevételéből. Mivel a trilógia összesített mozibevétele majdnem három milliárd dollárra rúgott, hozzávetőleg 450 millió dollártól esett el.

Sean Connery A szövetség (2003) című filmben Forrás: Origo

Persze nem gondoljuk, hogy Sean Connery ezen rágódna. Miután a nyolcvanadik születésnapján bejelentette, hogy visszavonul, már senki és semmi nem tudta meggyőzni egy újabb szereplésről. Pedig Stallone nagyon szerette volna elhívni az Expendables 3-ba, és a legutóbbi James Bond-film írásakor is felmerült a neve, hiszen a Skyfall több ponton is visszatekint a Bond-filmek történelmére.

Sean Connery a Meteor (1979) című filmben Forrás: Origo

A visszavonulás bejelentése után Conneryt megkérték arra, hogy tekintsen vissza a pályájára, és árulja el, melyik volt szerinte a legjobb és a legrosszabb filmje. A kedvenceként az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag-ot említette, a leggyengébbnek pedig a Meteor című sci-fit tartotta, amit 1979-ben forgatott Natalie Wooddal.

Sean Connery (sárga garbóban) a Nadal-Djokovic teniszmeccsen szeptember 9-én Forrás: Origo

Connery egészségügyi állapotáról már évtizedekkel ezelőtt is felröppentek később megalapozatlannak bizonyuló pletykák. Pár hete pedig állítólag maga Michael Caine nyilatkozta a Bild nevű német lapnak, hogy idős kollégája Alzheimer-kórban szenved, és nagyon rossz állapotban van. Connery a múlt héten megjelent a US Open tenisztorna több mérkőzésén is, ahol egészségesnek és jókedvűnek tűnt. Caine azóta több újságnak is tagadta az Alzheimer-hírt, mondván, hogy "csak azt tudom feltételezni, hogy valaki teljesen kiforgatta a szavaimat. Tény, hogy Sean egy éve átesett egy komolyabb betegségen, de azóta felépült, és a betegségnek nem volt semmi köze a szellemi állapotához".

+ + +

Gene Hackman

Egyszerűen nem tudjuk felfogni, miért vonult vissza Gene Hackman hetvennégy évesen, alig egy-két évvel azután, hogy olyan filmekben játszott, mint Az ítélet eladó, vagy a Tenenbaum, a háziátok. Utóbbi egyenesen új lendületet adhatott volna a karrierjének, annyira karizmatikus, komplex apafiguraként jelent meg benne. Még bőven ereje teljében volt, amikor 2004-ben búcsút intett a kamerának.

Gene Hackman a Francia kapcsolat (1971) című filmben Forrás: Origo

"Nem hiányzik a cirkusz" - mondta egy újságírónak négy évvel később. "A forgatás hangulata, egy film készülésének folyamata hiányzik, de annyi trutyiba lép az ember, míg odáig eljut, hogy az már túl fájdalmas volt nekem." És mondott még egy okot: "Az én koromban már csak nagypapákat és dédapákat játszhatnék, az meg nem túl nagy móka. Igazából színházba szívesebben mennék vissza, de ez sem fog már megtörténni. Tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegi életemmel."

Bár ez mifelénk nem túl ismert tény, Hackman valójában új karriert kezdett íróként. Az első és a második regénye - melyeket egy Daniel Lenihan nevű archeológussal közösen írt - Magyarországon is megjelent Perdido Star, illetve Az igazság ára címmel. Azóta írt még egy könyvet Lenihannel közösen, 2011-ben pedig első önálló regénye - egy western - is megjelent Payback at Morning Peak címmel. "Minden nap írok pár órát. Mellette edzek egy kicsit. Aztán már itt is az idő, hogy a vén róka ágyba bújjon" - mesélte a mostani életformájáról.

Gene Hackman a Tenenbaum, a háziátok (2001) című filmben Forrás: Origo

Azért néha ennél aktívabb: tavaly ősszel azzal voltak tele a bulvárlapok, hogy megütött egy hajléktalant. Hackman és felesége az utcán mentek, amikor pénzt kért tőlük egy hajléktalan férfi, akit a színész korábban több alkalommal is kisegített, de ezúttal nem adott neki, és el akarta hajtani, azonban a férfi követte őket, és állítólag fenyegetően lépett fel, mire Hackman megütötte. A helyszínre érkező rendőrök azt állapították meg, hogy Hackman önvédelemből cselekedett, és nem lett folytatása az ügynek.

+ + +

Glenda Jackson

Elenyésző lehet azok száma, akiknek ez a név még ismerősen cseng, pedig a hatvanas, hetvenes években üstökösszerűen robbant be a hollywoodi élvonalba Glenda Jackson. Majd miután gyorsan learatott minden fontos elismerést (Tony-, és Oscar-díjakat), gond nélkül hátat fordított a csillogásnak, hogy végre azzal foglalkozzon, amit valódi hivatásának érzett.

Peter Finch, Murray Head és Glenda Jackson az Átkozott vasárnap (1971) című filmben Forrás: Origo

Munkásosztálybeli családba született Angliában, és ez meghatározta a későbbi sorsát. Tizenhat évesen befejezte az iskolát, és elment dolgozni egy patikába."Nem voltak színészi ambícióim, de tudtam, hogy kell lennie valami izgalmasabbnak annál az átkozott gyógyszertárnál." Tizonnyolc éves korában elsőre felvették az egyik legpatinásabb londoni színészakadémiára, a RADA-ra (Royal Academy of Dramatic Art), ahol azonnal felfigyeltek a tehetségére. Hihetetlen gyorsan a londoni színpad egyik kedvence lett, Peter Brook rendezéseinek rendszeres szereplője. És természetesen az angol tévék is azonnal foglalkoztatni kezdték, egyik sorozatot forgatta a másik után.

Még ki sem tette a lábát Nagy-Britanniából, amikor Oscar-díjas színésznő lett, az 1969-ben forgatott Szerelmes asszonyok főszerepével. Ez nemcsak azért volt nagy szó, mert Amerikában akkor még ismeretlen volt, hanem azért is, mert ebben a szerepben meztelenül is mutatkoznia kellett - márpedig azelőtt ilyesmiért nem adtak Oscart. Erről később így nyilatkozott: "Öt hónapos terhes voltam, amikor a Szerelmes asszonyok meztelen jelenetét forgattuk. Sosem voltak olyan csodálatos melleim." Egyébként nem is vette át személyesen a díjat. Ahogy a második Oscarját sem, amit 1974-ben kapott az Egy kis előkelőség című filmért. És még kétszer jelölték: a Heddá-ért (ami Ibsen Hedda Gabler-jét dolgozta fel), és az Átkozott vasárnap-ért. Talán ennyiből is látszik, hogy Glenda Jacksont elég komolyan vették Hollywoodban. Csak ő nem vette komolyan Hollywoodot.

Julie Christie, Ann-Margret és Glenda Jackson A katona hazatér (1982) című filmben Forrás: Origo

Bár még a nyolcvanas években is sokat forgatott, egyre kevésbé érdekelte a színészet, és egyre inkább a politika. Azt állítja, Margaret Thatcher egyik 1987-es beszéde tette be nála végképp a kaput, amelyben a miniszterelnök azt mondta: nem létezik olyan, hogy társadalom. "Ez annyira feldühített, hogy szó szerint a falnak mentem tőle, és majdnem eltört az orrom" - mesélte. "Az akkor bennem tomboló érzés volt a mozgatórugója annak, hogy mindent meg akartam tenni egy munkáspárti kormány megalakításáért."

1992-ben választották meg először parlamenti képviselőnek, méghozzá egy olyan londoni körzetben (Hampstead és Highgate), amelyben a Munkáspárt korábban nem volt erős. "Az egyik legdeprimálóbb megjegyzés, amit kaptam, amikor először tettem be a lábam a parlament Alsóházába, egy képviselőtársamtól érkezett. Azt kérdezte: ‘Minek jöttél ide? Eddig is híres voltál!'" - mesélte a kezdeti nehézségekről.

Walter Matthau és Glenda Jackson az Ipi-apacs (1980) című filmben Forrás: Origo

Mindenesetre azok, akik azt hitték, csak afféle díszpinty lesz a Munkáspártban, alaposan melléfogtak. 1997-ben Tony Blair szállítmányozási államtitkárt csinált belőle - noha Jackson korábban kritizálta a miniszterelnök döntéseit. 2000-ben és 2005-ben indult a londoni főpolgármester-választáson, és amikor 2006-ban Blair bejelentette, hogy nem jelölteti magát többé, az ő neve is felmerült lehetséges utódjaként.

Legutóbb azzal keltett figyelmet, hogy a nemrég elhunyt Margareth Thatcherről szóló megemlékezéseket bírálta. "Az első nőnemű miniszterelnökünk volt, aláírom. De hogy az első nő? Az én fogalmaim szerint nem" - mondta, ami a konzervatívoknál kiverte a biztosítékot. Így aztán magyarázkodásra kényszerült: "Nem akartam személyeskedni. Én nem ismertem a nőt, csak a politikáját" - nyilatkozta. "Azért éreztem úgy, hogy meg kell szólalnom, mert az elmúlt hetekben megpróbálták újraírni a történelmet. Én végigéltem a Thatcher-korszakot. Tudom, milyen volt. Tudom, milyen volt a választóim számára. A valóság köszönőviszonyban sincs azzal, amit most előadtak nekünk."

Glenda Jackson mostanában Forrás: Origo

Glenda Jacksonról ma senki meg nem mondaná, hogy valaha filmsztár volt. A hiúságnak semmi jelét nem adja - igaz, ez a tulajdonság már akkor is hiányzott belőle, amikor reflektorfényben állt. "Azt mondják, az egyik színházat felcseréltem egy másikkal. Ha így van, azt kell mondjam, a Parlamentben megdöbbentően kevés a próba, a világítás borzalmas, és az akusztika is pocsék."

Ezt a cserét egyébként jó pár színész kipróbálta már, de csak kevesen tartottak ki mellette. Az egyikük szintén gyönyörű színésznő volt valaha: Magda Vasaryova, a Sörgyári capriccio főszereplője. Ő a rendszerváltás után bécsi nagykövet, majd Szlovákia elnökjelöltje és külügyminiszter is volt.

Magda Vasaryova a Sörgyári capriccio (1980) című filmben és mostanában Forrás: Origo

Magyarországon Sunyovszky Szilvia futott be hasonló - ha nem is ennyire sikeres - pályát. A hatvanas évek egyik szexszimbóluma kultúrdiplomata lett. Dolgozott a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként, volt a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosa, a Magyarországért Alapítvány elnöke, és a Fidesz elnöki irodájának tanácsosa.

Sunyovszky Szilvia és férje, Fekete György Forrás: Origo

Glenda Jackson úgy döntött, számára a mostani lesz az utolsó parlamenti ciklus, 2015-ben már nem jelölteti magát, mert addigra betölti a nyolcvanat.