Dagi mamlaszból lett Hollywood új szívtiprója

A galaxis őrzői
Vágólapra másolva!
Chris Pratt egyszerű srác, aki a hamburgerevésre, a fűszívásra és Eminem zenéjére pörög, és javarészt hasonlóan egyszerű srácokat játszott eddig, idén viszont hirtelen a Marvel-szuperhősök világában találta magát. Cikkünkből minden kiderül, amit tudni érdemes A galaxis őrzői Star-Lordjáról.
Vágólapra másolva!

Az 1979-es születésű Chris Pratt egyáltalán nem született bele a hollywoodi csillogásba: Minnesota-államban, egy kb. kilencezer főt számláló Virginia nevű kisvárosban született, és a washingtoni Lake Stevensben nőtt fel, ami szintén nem egy metropolisz. Az anyja pénztáros volt egy élelmiszer-áruházban, az apja pedig építési vállalkozó.

Chris Pratt A galaxis őrzői premierjén Los Angelesben Forrás: AFP

Fiatalon annyira nem volt pénze, hogy néhányszor még a sztriptízeléssel is megpróbálkozott, de saját bevallása szerint nem volt túl nagy tehetsége a dologhoz: "csak annyit csináltam, hogy lassan, bénán táncoltam".

Ennél szebb fiatalkori élményei közé tartozik, hogy tizenkilenc évesen Mauin csövezett, ahol vagy kisbuszban vagy a tengerparton egy sátorban húzta meg magát: "Ittunk, füveztünk, és csak heti 15-20 órát dolgoztunk, épp csak annyit, ami elég volt benzinre, kajára és horgászcuccokra".

A hawaii léhűtés végül nagyon is hasznosnak bizonyult: Pratt pincérként dolgozott egy maui étteremben, ahol találkozott a Kommandó című Schwarzenegger-filmből ismert Rae Dawn Chong színésznővel, aki szerepet adott neki Cursed Part 3 című huszonöt perces horrorkomédiájában, és ez lett Pratt filmes debütálása.

Chris Pratt mint Che a Narancsvidék című sorozatban Forrás: Origo

Innentől kezdve már csak két évet kellett várnia, míg 2002-ben szerepet kapott az Everwood című tévésorozatban, amelyben a Bright Abbott nevű srácot alakította négy évadon keresztül - amennyit a sorozat megért. A forgatáson összejött a tesóját játszó Emily VanCamppel, amit sokan bizarrnak találtak, de ők nem különösebben zavartatták magukat ettől.

Pratthez mindig is a komédiázás állt közel, de komikusi vénájának az Everwood-ban még nem sok hasznát vette: "a rendezők folyamatosan próbáltak megfegyelmezni, és igyekezték megakadályozni, hogy vicces legyek. Olyanokat mondtak, hogy 'Chris, találd meg az érzelmi kiindulópontot'. Én viszont mindig a viccest keresem mindenben."

Vicces énjét a 2009-től futó Városfejlesztési osztály-ban ereszthette végre szabadon, de előbb még vendégszerepelt a Narancsvidék utolsó évadjában mint Che, a rossz fej környezetvédelmi aktivista, aki egy időre aktivistát farag Summerből (Rachel Bilson) is a Brown egyetemen, majd felbukkant néhány filmben is, köztük a Wanted-ban és A csajok háborújá-ban.

A Városfejlesztési osztály-ban Andy Dwyert alakítja, a mihaszna pasit, aki a sorozat elején Rashida Jones figurájával járt. Andy az eredeti tervek szerint csak az első hat részben bukkant volna fel, de a sorozat alkotói annyira elégedettek voltak Pratt-tel, hogy végül megtették állandó szereplőnek, és itt aztán kedvére bohóckodhatott a sokat bénázó Andyként. Figuráját úgy jellemezte, hogy Andy "azt hiszi magáról, hogy nagyon jóképű, pedig valójában egy tokás, pocakos fickó, aki csak teng-leng, sört iszik, pizzát zabál, és nem igazán erőlteti meg magát semmilyen téren. Ahogy [a sorozatban Ron Swansont alakító] Nick Offerman mondta: Andy az új amerikai álmot képviseli, azaz a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné a lehető legtöbbet elérni".

Pratt-től nem áll távol az sem, hogy a kollégáit szórakoztassa marhaságokkal: az egyik epizódban Andy meztelenül állít be Jones figurájához, de Amy Poehler nyit neki ajtót. Mint Pratt egy tévéshow-ban elmesélte, az ilyen jeleneteket a tévésorozatokban általában úgy veszik fel, hogy testszínű alsónadrágot adnak a színészre, hiszen utólag úgyis kikockázzák az érintett részt, de a sokadik felvételnél Pratt úgy döntött, meglepi kolléganőjét, és ténylegesen egy szál farokban nyitott be az ajtón. Végül ezt a felvételt használták fel, Poehler döbbent arca a jelenetben nem színészkedés, hanem valódi reakció.

Anna Faris és Chris Pratt a Szédületes éjszaka című filmben Forrás: Origo

Ugyanakkor az életben Pratt már felelősségteljes családapa, akinek van egy kétéves kisfia Anna Faris színésznővel, akivel a 2011-es Szédületes éjszaka forgatásán ismerkedtek össze. Abban az évben még a Számos pasas-ban is szerepeltek együtt, 2013-ban pedig a Movie 43 című merész szkeccskomédiában alakítottak egy olyan párt, amelynek a férfitagja házasságra vágyik, a lány viszont arra, hogy a pasi rákakáljon. A tervek szerint még idén leforgatják következő közös filmjüket, a Vacation Friends című vígjátékot, amelyben egy dilis házaspárt játszanak majd, akik a nyaralásuk alatt összebarátkoznak egy normálisabb párral, azonban a barátságot nem sikerül átmenteniük a hétköznapokba.

A 2011-es erős év volt Pratt karrierjében: szerepelt a 10 Years című osztálytalálkozós filmben is, amelyben az osztály egykori rossz arcát alakította, aki felnőttkorára sem lett jobb fej, illetve a Pénzcsináló-ban, ahol kivételesen komoly drámai szerepet játszott, a Brad Pitt által menedzselt baseballcsapat egyik játékosát. A Pénzcsináló-hoz elég sokat le kellett adnia a súlyából, aztán még annál is többet a Zero Dark Thirty-hez, amelyben a Bin Ladent likvidáló osztag egyik tagját alakította.

Zero Dark Thirty, középen Chris Pratt Forrás: Origo

"Amikor elindultam a színészi pályán, kicsit naiv voltam, és nem igazán fogtam fel, hogy a megjelenésem milyen hatást gyakorol azokra az emberekre, akik a filmszerepeket osztják. Egy ideig azt hittem, egész életemben én játszom majd a főhős dagi barátját, és ezt el is fogadtam, mert ez is sokkal jobb, mint a pincérkedés. De a Zero Dark Thirty-nél rájöttem, hogy akár főszereplőként is esélyes lehetek, úgyhogy gondoltam, megpróbálkozom ezzel is".

Mostanra valószínűleg eléggé megszokta, hogy hol meghízik (rengeteg hamburger és palacsinta segítségével), hol fogyózik szerepek kedvéért, hiszen A galaxis őrzői miatt ismét kb. 35 kilót le kellett dobnia, és alaposan ki is kellett gyúrnia magát. Az eredményről aztán büszkén közzé is tett egy fotót az Instagramján. Egy interjúban bevallotta, hogy anno elment a G. I. Joe szereplőválogatására, ami túlsúlyosan és abszolút edzetlenül nagyon ciki volt számára, ezért, amikor először szóba került Peter Quill szerepe A galaxis őrző-iben, nem pörgött rá, mert nem akart megint kínos helyzetbe kerülni.

Chris Pratt A galaxis őrzőiben Forrás: Fórum Hungary

Most viszont már úgy tűnik, nincs megállás: a Városfejlesztési osztály-nak és a tohonya Andynek jövőre vége, Pratt pedig közben a főhős hangját szolgáltatta a csaknem 470 millió dollárt kaszáló A Lego kaland-ban, és a főszereplésével leforgott a Jurassic Park negyedik része, a jövő nyáron érkező Jurassic World is. Ebben elmondása szerint "Jeff Goldblum és Sam Neill keverékét" alakítja, aki "nem ért egyet azzal, amilyen szerepet az emberek betöltenek a természet rendjében, ugyanakkor egy nagyon menő, szexi és hősies figura".

Utólag már evidensnek tűnik, hogy a laza Peter Quill szerepe remekül passzol Pratthez, aki kapható még arra is, hogy egy tévéinterjú közben befonja egy gyakornoklány haját, ha pedig netán elkezd egy Eminem-számot rappelni egy rádióműsorban, onnantól le sem lehet lőni:

A pletykák szerint talán ő játssza majd a főszerepet a tervezett Knight Rider-filmben is, bár azt állítja, ezt ő is csak az interneten olvasta. Az viszont már biztos, hogy A galaxis őrzői 2017-es folytatásában visszatér.