Űrszex is lett volna a Csillagok közöttben

Csillagok között
Vágólapra másolva!
A Csillagok között Steven Spielberg projektjeként indult, és a Lincoln után akarta megrendezni. A forgatókönyvet Jonathan Nolan, Christopher Nolan rendező testvére írta. Később, amikor a filmterv átkerült Christopherhez, a testvérpár jelentősen átdolgozta a könyvet. A /Film újságírója összevetette a 2008-as változatot az elkészült filmmel, és kiemelte a legnagyobb változtatásokat. A cikkben jelentős spoilerek találhatóak, csak az olvassa el, aki már látta a filmet. 
Vágólapra másolva!

1. A korábbi változatban Coopernek (Matthew McConaughey) két fia volt, Christopher Nolan, akinek van egy lánya, a főszereplő egyik gyermekét lányra változtatta. Christophernek köszönhető, hogy az apa-lány kapcsolat a film központi témájává lépett elő. Egyébként a fiatal Murph személyisége változatlan maradt, ugyanúgy balhézik az iskolában, amiért azt tanítják, hogy az 1969-es Holdra szállás nem történt meg valójában, csak egy mesteri propagandafogás volt.

2. Nem egy indiai drónt, hanem egy régi NASA űrszondát próbál szétszerelni Cooper, és nem a könyvespolc mögött lakozó „szellem” gravitációs trükkjei, hanem az űrszonda vészjelzése vezeti el őket a titkos NASA-bázisra. Az űrszondát belerakják a repülőgépükbe, és a jelzést követve eljutnak egy elhagyatott szigetre. Közben a magasból látjuk, mi lett Kaliforniából a szomorú jövőben.

Matthew McConaughey és Mackenzie Foy a Csillagok között című filmben Forrás: InterCom

3. A Spielberg-féle verzióban nem volt Lazarus-misszió, nem embereket és űrhajókat küldtek be a féregjáratba, hanem űrszondákat. A Cooper által megtalált szonda tért vissza először, és ugyan az adatok nagy részét nem tudják dekódolni, de találnak benne információkat a jégbolygóról. A NASA-bázist nem Brand professzor (Michael Caine) irányítja, hanem CASE robot, akinek itt emberi az alakja.

4. A korábbi változatban, miközben az Endurance a féregjáratban utazik, az űrhajósok a saját tükörképeiket látják a hajótesten kívül. Egy ujj formájú áttetsző lény látogatást tesz az űrhajóban, mozgása közben meggörbíti a teret, és amelyet úgy kell elképzelni, mint amit A mélység titká-ban vagy a Donnie Darkó-ban láttunk. Ahogy kiérnek a féregjáratból, rögtön el is tűnik a lény. Hogy a közeli fekete lyuk ne nyelje el az űrhajót, TARS robot feláldozza magát.

Az áttetsző lény A mélység titkában Forrás: InterCom

5. Eredetileg csak egy bolygót látogattak volna meg Cooperék, és a jégbolygón Matt Damonnál is hatalmasabb meglepetés várta volna őket. A jég alatt egy fémajtót találnak, kinyitva pedig egy kínai bázison találják magukat. A kínaiak harminc éve azt hazudták, hogy a marsi missziójuk odaveszett, de valójában a féregjáratba küldték az űrhajót.

6. Megtalálják a négy kínai űrhajós maradványait, és az okát is kiderítik haláluknak. A jégbolygó nemcsak egy fekete lyuk, hanem egy neutron csillag körül is kering, amelynek halálos sugarai minden nap négy óra hosszat eléri a bolygó felszínét. Cooperéknek öt percük van, hogy cselekedjenek, a kínaiak fúrófejével lyukat fúrnak a jégbe, amin keresztül lezuhannak a bolygó valódi felszínére, ami oxigéndús atmoszférával rendelkezik. Tehát amit Damon mesélt a jégpáncél alatti világról a filmben, az Spielberg verziójában igaz volt.

Csillagok között Forrás: InterCom

7. A jégbolygó valódi felszínén egy újabb, az előzőnél is nagyobb kínai bázist fedeznek fel Cooperék, amit a négy asztronauta halála után a kínai expedícióval érkező tizenöt robot épített fel. A filmben Cooper morzézi el Murphnek a karóra segítségével a gravitáció kiküszöbölésének problémáját, itt viszont a robotok oldották meg a problémát. Építettek egy szobát a bázison, ahol a gravitációt befolyásolni lehet, ami lent van, az hirtelen fent lesz. A képletet feltöltik egy űrszondába, és magukkal viszik.

8. A jégbolygó felszínét dzsungel fedi, amit valójában sok milliónyi különböző nagyságú földönkívüli lény alkot, akik nappal szétesnek. Először azt hiszik Cooperék, hogy a lények egymást akarják megölni, de aztán kiderül, hogy ez egy kolónia, és minél nagyobb területet akarnak lefedni, hogy minél több fényt magukba szívhassanak. Cooper magával visz belőlük egy darabot. A kínai robotok is előkerülnek, és próbálják megakadályozni, hogy az amerikaiak elhagyják a bolygót az újonnan szerzett technológiával.

Anne Hathaway a Csillagok között című filmben Forrás: InterCom

9. Akciójelenet követ akciójelenetet, mire nagy nehezen visszajutnak a jégbolygó felett várakozó Endurance-ra. Ott sincsenek azonban biztonságban, mivel kiderül, hogy nem CASE jött velük vissza, hanem egy kínai robot, aki CASE-nek álcázta magát. A robot leválasztja a hajóról az utolsó nukleáris hajtóművet. A robotot ugyan kiiktatják, de Cooperék tehetetlenek, a fekete lyuk magába szippantja a féregjáratot, amiben a jégbolygóhoz érkeztek, és a fekete lyuk közelében az idő is felgyorsul, évtizedek telnek el. Számításaik szerint összesen háromszáz földi év telt el, és a Földön a legnagyobb valószínűsséggel mindenki halott.

10. Apa és lánya kapcsolata helyett a korábbi forgatókönyv Cooper és az ifjabb Brand (Anne Hathaway) közt szövődő románcra koncentrál. A jégbolygóról való menekülés után, feladva minden reményt a misszió sikerével kapcsolatban, a súlytalanság állapotában szexelnek. Az űrhajó légterében lebegve és forogva szedik le egymásról a ruhákat.

Matthew McConaughey és Anne Hathaway a Csillagok között című filmben Forrás: InterCom

11. Mégiscsak van remény, mert Cooperék felfedeznek egy másik féregjáratot. Belekormányozzák az űrhajót, de a kiutat már nem találják belőle, napokig csak fehérség veszi körbe őket. Az ujj formájú áttetsző lények megint feltűnnek, Brand rájön, hogyan lehet velük kommunikálni a gravitáció segítségével, akik aztán egy kijárat felé irányítják az amerikaiakat.

12. Az űrhajó az időn és a téren kívül került, miközben haladnak, az ötödik dimenzióból néznek le egy lapos korongra, amelybe az egész univerzum bele van sűrítve. Aztán megérkeznek egy hatalmas űrállomásra. Ezt a helyet védték igazából a kínai robotok, akik feltérképezték az univerzum összes féreglyukát, és megtalálták azt, amelyik a hasznukra lehet.

13. Ez a féregjárat visszavezet a Naprendszerbe, de mellette még az időben is visszamegy, csupán pár évvel későbbre, mint amikor elindultak a Földről. Brand nem hisz abban, hogy az időutazás lehetséges, ezért egy szenvedélyes csókkal elbúcsúzik Coopertől, és elindul más lakható bolygók után kutatni. Cooper és Doyle egy kínai űrhajóval visszaindulnak a Földre. Magukkal viszik az űrszondát, amelybe beleprogramozták a képletet a gravitáció kiküszöböléséről, amely megmentheti az emberiséget. Útközben jön rá Cooper, hogy ez ugyanaz az űrszonda, amit még a Földön talált. Tehát ő és Doyle nem fog visszatérni, csak az űrszonda, Doyle azonban nem hisz neki, bezárja egy szobába, és az időutazós féregjáratba irányítja az űrhajót.

14. Coopernek igaza volt, csak az űrszonda tér vissza a Földre. A szonda adatait évtizedekig nem tudják dekódolni, végül a közben felnőtt Murph (Jessica Chastain) találja meg az addigra már elhagyatott NASA-bázison. Neki sikerül, és kiszedi a képletet a szondából. Húsz évébe tellik, míg megépíti lánya segítségével a gravitációs gépet.

Jessica Chastain a Csillagok között című filmben Forrás: InterCom

15. Cooper végül kétszáz évvel később ér vissza a Földre. Megtalálja a farm romjait, minden kihalt, hó borítja a földet. Vihar közeledik, Cooper próbál visszaérni az űrhajóra. A jégbolygóról hozott életforma egy tartályban van, ami a földre esik, széttörik, és az elszabadult földönkívüli lényektől csillogni kezd a hó. A férfi nem ér vissza időben az űrhajóhoz, összerogyik, és azt gondolja, hogy most meg fog halni.

16. A forgatókönyv 2008-as változata és az elkészült film hasonlóan ér véget. Cooper egy kórházi ágyban tér magához. Kiderül, hogy megtalálták, és az egyik űrállomásra vitték. A gravitációs gép segítségével képesek voltak hatalmas űrállomásokat építeni az emberek. Cooper a kórházban találkozik az ük-ükunokájával. Az idegen létforma beterítette a Földet, és csillog tőlük az egész bolygó - emiatt leszidják Coopert. A halálból visszatért férfi a felfedező flottához szeretne csatlakozni, de kérését elutasítják, mert ezeket a pozíciókat főként robotok töltik be. Végül - ahogy a filmben is - elköt egy űrhajót, és Brand keresésére indul.